Ulv i fårakläder skrev:
skogsstjärnan skrev:
FCR2 skrev:
ikea har tryckkokare. Vet inte om de uppfyller kraven. Men de är ju inte särskilt dyra
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10191476/Någon som har provat? En extra 5hundring är ju ingenting om man går på Ikea en helg.
kan lätt slinka med bland de andra bra att ha grejerna. Oj, kolla här en ny kastrull med lock = godkänt från regeringen. Gå ut och packa du så betalar jag.
De duger säkert utmärkt till att tryckkoka mat men de fungerar inte till att konservera då tryckkokare -inte- håller ett stabilt tryck.
Deras uppgifter är snarlika men inte samma. Lite som träspik och träskruv.
Nja , en tryckkokare har en tryckventil som ska öppna vid ett speciellt tryck . Och om en billigare tryckkokare har det tryck som krävs för att konservera burkar så är den llika bra att använda som den för 10.000 kronor med manometer .
Det som skiljer de billiga från de dyra är att trycket måste bibehållas även vid olika atmosfärer eller höjden över havet . Vattnets kokpunkt ändras med höjden så att trycket förändras . Och en enklare tryckventil kanske inte klarar att justera för de trycken som krävs .
En annan sak kan vara att en billig tryckventil (precis som många andra varor) bara håller x antal kokningar innan delar i ventien slits och trycket ändras uppåt eller neråt .
TheRoad skrev:
Detta är en väldigt intressant tråd.
Det jag undrar över är hur det är med konserver som man köper. Kan man verkligen lita på att dessa konserver inte innehåller några farliga bakterier/gifter?
Det jag undrar är alltså i princip hur industrin ser till att konserverna är fria från bakterier.
Inom industrin så tar man ut stickprov av burkar för att leta bakterier direkt efter konserveringen och efter att burkar har "misshandlats" . Man låter då burkarna stå i rumstemperatur och högre under viss tid för att se om de ändrar form , gasutveckling från bakterier , och för att sedan öppna och söka bakterier på vanligt vis med mikroskop osv .
Så konserver från butikerna bör vara säkra att äta , men visst om oturen är framme så kan en burk slinka emellan då bara stickprov tas på färdiga burkar .
Men även råvarorna kontrolleras innan de hamnar i kastruller och burkar .
Men det händer att konservburkar från andra länder inte går genom samma kontroller och att de innehåller bakterier både kött och grönsakskonserver . Även botulintoxin . De svenska har inte haft några anmärkningar som har blivit noterade .
Men en inressant del i det här är att människor som utsätts för mycket mycket små mängder av botulinbakterier bygger upp en motståndskraft mot bakterien .
( nu säger jag bakterien och inte det toxin som bakterierna bildar )