Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 244 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Nästa

Är en prepperby något för dig?
Nej, är du helt galen? Ensam är stark! 2%  2%  [ 7 ]
Nej, bo i en by med massa våldsberedda foliehattar är inte min grej! 5%  5%  [ 13 ]
Nej, jag jag tror det blir svårt att enas. 7%  7%  [ 20 ]
Nja, jag vill nog se det innan jag kan ta ställning. 11%  11%  [ 30 ]
Nja, jag tror inte det kommer att funka. 6%  6%  [ 16 ]
Ja, om det verkar vara vettigt folk och en bra överenskommelse. 34%  34%  [ 96 ]
Ja, självförsörjande småsamhällen är vägen att gå. 30%  30%  [ 86 ]
Ja! Och jag ska leda oss in i en ny lysande framtid där vi fattar de kloka besluten åt resten av världen! 2%  2%  [ 6 ]
Det var en djälvla korkad fråga. 3%  3%  [ 8 ]
Antal röster : 282
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: ons 21 nov 2012, 20:40 
Offline
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.

Blev medlem: lör 23 okt 2010, 00:16
Inlägg: 440
Jag tror att liknande vore bra om det kan byggas upp men här kommer många problem in, alla problemen övervinbara om bara nöden är stor nog. Tyvärr tror jag inte att folk upplever att nöden är stor nog idag (huvuvida den är det idag eller inte kan vi bara veta när vi ser den i historiens backspegel).

Om det är som jag tror och många här redan incinuerat eller sagt rakt ut så skulle man inte lägga sina ägg i denna korgen utan möjlighet till back-up. Själv ser jag att det här finns vissa rent fysiska betingelser som skulle kunna hjälpa upp ett sådant dilema.

Att byn bygger på att bopålarna inte är fasta och att en betydande del av den investering man gör kan tas med en när/om man lämnar/blir utkastad vore bra. Detta skulle kunna lösas genom att det är en "by" som i huvudsak består av mark/vatten på strategisk plats och med strategiska resurser utan särskillt mycket byggnader och liknande där man kanske inte nödvändigtvis bor permanent utan använder som rekreationsområde...utifrån skulle det innan tshtf se ut som ett sommarstugeområde kan hända?
Vidare skulle den kunna utgöra en naturlig samlingspunkt för driftiga snarare än drivare, naturliga hinder så som att förlägga hela altet på en ö i en sjö eller dylikt är ett sätt att uppnå detta.

Det finns nog många sätt att uppnå någonting med lite större möjligheter att lyckas men för att ta ett exempel skulle jag kunna tänka mig att någon ö/ögrupp längs med dalslands strand mot vänern som fysisk plats. Detta skulle tillåta folk att investera runt hälften i båtar och liknande som innan tshtf har ett verkligt bra värde och som de kan ha som sin egen egendom men som ändå ger dem nytta i det kollektiva. Det skulle ge dem möjlighet att do och arbeta till vardags nästan var som helst runt vänern och ändå tämligen snabbt och enkelt kunna nå denna BOL utan att sitta fast i trafiken, den enda risken som finns är att man kan fångas av is och inte kunna ta sig dit därför men som tur är är det tämligen få veckor som vänern är frusen och det går ju att investera i båtar som kan hanter sådant (och en riktig båt som kan klara sådant (bogserbåt med viss isbrytningsfårmåga tex) kan desutom visa sig riktigt värdefull när det skiter sig rejält med resten av samhället.) Tillgången till fiskevatten är inledningsvis god, men efter ett tag kan man kanske inte lita på vänerns vatten då den ahr stro tillrinning från många industriorter, dock kan i ett senare läge dalslands många sjöar bistå med en hel del på cykelavstånd skulle jag kunna tänka mig. Behovet av att ha egen skog minskar lite när man kan hämta ved med båt från hela vänern, så länge lag råder går det inta att göra särskillt mycket mer riktigt längt ner i tratten "öppnar" sig denna möjlighet mer och mer. Man kan ha ett fåtal fritidshus på ön som kan brukas av alla, både vid större samlingar då man får kompletera med båt-boende od samt bruka som vanliga fritidshus som man bokar in sig på vissa veckor.
De bästa "gemensamma satsningar" som man kan göra då bortsett från köpet av mer mark ju mer folk det blir är att investera i saker som kan vara svåra att göra sedan men som är billiga nu, tex markarbeten för ev kommande byggnader, extra toalett/dusch/tvätt/kök hus som på en camping, brunnsborrning, "smygbygga" en hamn/förbättra en befintlig vik (exakt hur hårt strandskyddet kommer vara och hur mycket man kan göra med vad då är ju svårt att sia om i dagsläget).
Lägga upp virkesupplag osv för framtida byggnader, köpa upp extra av sådant som kan visa sig svårt att få fram enkelt senare (så som riktigt god underhållsfri takplåt tex).
Att få upp nog med hus för att få tak över huvudet åt alla är ganska fort gjort om man inte behöver ta ställning till att planera in några som helst våtutrymmen utan bara behöver bygga för att hålla folk varma och torra. Att ha gemensamma kök/toaletter/duschar/tvätt osv är dessutom någonting som binder byn samman på ett rent socialt plan och minskar risken att man stöter på patrull med mindre små-gnabb som kan verka splittrande senare.

En enklare lösning skulle kunna vara att man helt enkelt bestämmer sig för en plats man tänk bosätta när allt skiter sig och man planerar/förbereder lite vad man ska ta med sig på lastbilen/båtarna/släpet/ryggan när man tar det stora beslutet att nu är det INCH-situation. Är man ett helt gäng som samanstrålar på samman plats med gott om förnödenheter, kunskaper och verktyg står man sig mycket bättre än om man skulle göra det samma själv men man har riskerat extremt lite, alla investeringar man gör kommer man ju kunna använda lika gärna själv om det skulle falla ut fel. Givetvis blir fördelarna mindre också men man får se det som en "light-version" av den redan färdiga byn...givetvis kan man välja en plats som redan är bebodd men då har vi ju problemet att man kan få komma överens med de som är där eller köpa lös dem eller nått annat. Det finns många små orter på avfolkningsbygden där man nog skulle kunna bli en majoritet om man bara var 20-30 personer som slog ner sina bopålar när det barkar utför. Och många av dessa platser är idag befolkade av människor med anknytning till bygden, ofta äldre som fått se sina barndoms åkerlandskap bit för bit övertas av sly och som vet var alla de bästa fiskevattnen och lingon-gläntorna finns...troligen skulle merparten vara positivt inställda till en större grupp männsikor som ville bruka jorden igen, är driftiga och renoverar bygnader och infrastruktur, om de dessutom kommer i oroliga tider, håller sams sinsemellan och visar att de skyddar byn mot stråtrövare och tjuvar då är det nog inte många som skulle rynka på näsan åt dem.

_________________
Civiliseringsgrad = Samverkansgrad


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: tor 22 nov 2012, 13:10 
Många bra och vettiga idéer.

Kan man tänka sig att man börjar med marken. (Förutsatt att man är en grupp)
Efter det skulle jag börja med stuga till mig själv och familjen. Inte för att flytta dit och jobba. Mer som ett sommarstugeprojekt, med inriktningen på att den dag man måste, kan man flytta dit och klara sig bra. Om resten börjar på samma sätt har man, oavsett vad som händer, ett trevligt ställe, med bra folk runt ikring. Och som drar åt samma håll.

Det skulle fylla en funktion från dag 1. Och det blir framtiden om det skiter sig.
Jag vet inte hur mycket mark varje individ behöver, och det beror väl lite på hushållet vad man behöver. Men säg att dom minsta lotterna ligger på 2000kvm upp till ???. En del gemensamma odlingar, och sina egna privata där man tar fram det man vill ha. Andra gemensamma utrymmen kan vara ett riktigt skyddsrum, som jag tror man enklast bygger med containers. Kanske 2 grannar bygger något eget. Upp till var och en så länge man inte trampar på någon annan.

Det värsta som kan hända är att det förblir ett sommarstugeområde. (Lite ironi där)
Ett sommarstugeområde där folk har en hel del gemensamt låter inte alls fel i mina öron


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: tor 22 nov 2012, 19:09 
Offline
Skärmskyddsmäklare

Blev medlem: tor 01 nov 2012, 15:50
Inlägg: 314
Ort: Det ljusa Skåne
Kan man bara få tillräckligt många att hoppa på så borde det inte vara omöjligt att genomföra. Frågan är hur stort område man behöver, räcker 2000 kvm per person?

Här är en fastighet jag hade kunnat tänka mig att köpa om jag hade haft mer pengar (eller om den var betydligt billigare):
http://www.booli.se/bostad/villa/hishul ... 59/maklare

Problemet med denna förutom att den är liten är att halva markarean verkar sank, det är egentligen bara marken kring gården som verkar bra.

Annars ligger den längs en större bäck som man säkert kunnat använda till ett mindre vattenkraftverk, den innehåller några byggnader där man kan lagra byggmaterial för att snabbt få upp stugbyn, den är inte så farligt långt bort från civilisationen, utan att vi skulle kunna cykla eller köra dit på ganska kort tid. Hishult är en naturlig handelsplats och vill man ha en större marknad så kommer den förmodligen att uppstå i Markaryd, Örkelljunga eller Laholm som alla ligger relativt nära.

Helst skulle ju någon bo permanent i boningshuset som nog kräver en hel del renovering, denna person ska se till att det finns lite höns och några kaniner.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: tor 22 nov 2012, 20:09 
Offline
När folk är överens med mig har jag en känsla av att jag måste ha fel.

Blev medlem: sön 30 okt 2011, 13:33
Inlägg: 277
Dava skrev:
Kan man bara få tillräckligt många att hoppa på så borde det inte vara omöjligt att genomföra. Frågan är hur stort område man behöver, räcker 2000 kvm per person?

Här är en fastighet jag hade kunnat tänka mig att köpa om jag hade haft mer pengar (eller om den var betydligt billigare):
http://www.booli.se/bostad/villa/hishul ... 59/maklare

Problemet med denna förutom att den är liten är att halva markarean verkar sank, det är egentligen bara marken kring gården som verkar bra.

Annars ligger den längs en större bäck som man säkert kunnat använda till ett mindre vattenkraftverk, den innehåller några byggnader där man kan lagra byggmaterial för att snabbt få upp stugbyn, den är inte så farligt långt bort från civilisationen, utan att vi skulle kunna cykla eller köra dit på ganska kort tid. Hishult är en naturlig handelsplats och vill man ha en större marknad så kommer den förmodligen att uppstå i Markaryd, Örkelljunga eller Laholm som alla ligger relativt nära.

Helst skulle ju någon bo permanent i boningshuset som nog kräver en hel del renovering, denna person ska se till att det finns lite höns och några kaniner.


huset är i riktigt risigt skick kan tänka mig det är billigare att riva och bygga nytt än att renovera. nu har jag inte sett det på riktigt men kan tänka mig att det är så.
hade inte köpt det för över 800 000 antagligen inte äns för det.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: tor 22 nov 2012, 20:10 
priset har en del att göra med om det finns avverkningsbar skog på marken


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: tor 22 nov 2012, 20:12 
Offline
Skärmskyddsmäklare

Blev medlem: tor 01 nov 2012, 15:50
Inlägg: 314
Ort: Det ljusa Skåne
Jag tycker att det är värt 600 000 max, det nämns inte något om avverkningsbar skog... Tror inte att de vill släppa det för det, så jag bryr mig inte ens om att lägga ett skambud.

Värderingen är förmodligen gjord utifrån taxeringsvärdet. Skulle tro att mäklaren är ganska ovan vid denna typ av objekt.

Tycker ändå att det är det intressantaste i området just nu. Men det säger kanske mer om utbudet än gården...


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: tor 22 nov 2012, 21:59 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 05 maj 2012, 14:22
Inlägg: 4170
Kolla på skogsbruksplanen och se hur mycket virkesförråd som finns på fastigheten... Annars säger inte priset ett dyft


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: tor 22 nov 2012, 22:01 
Offline
Är man på utflykt i skogen skall man ha mer mat hem än man hade ut.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 19 mar 2011, 22:19
Inlägg: 4989
Lägg ett skambud, det kan vara att de tar det.

Vet om personer som ropat in hus som legat för 950 000 kronor för runt 500 000 kr.

_________________
Förklaringen på vad jag tror skall hända Malthusiansk fälla

Bara för att Röd och Blå existerar idag betyder det inte att det inte kan ändras till imorgon. Se alla människor som en möjlig vän.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: sön 25 nov 2012, 00:27 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Tycker också tanken är intressant men jag är för egen del också inne på det grym beskrev, dvs att jag tror många av oss (i synnerhet oss, ja...) är lonly wolves som är rätt kräsna när det gäller grannskapet (inte minst pga att man inte vill riskera ta en massa skit helt i onödan som medelsvensson förväntas göra och riskera att vara fastlåst till en rådande situation som kunnat undvikas) samt att boende i tätort eller motsvarande kanske inte passar alla här (som jag själv tex som hellre håller till ute i skogen om man kan välja, mest pga att jag helt enkelt trivs bättre där)
Däremot är jag absolut med på ideer om samarbete och nätverk osv i någon form.

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: sön 25 nov 2012, 00:33 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 05 maj 2012, 14:22
Inlägg: 4170
Fördelen med en samlad by är ju att man kan ha lösningar som är lite väl kostsamma för en enskild person... ett vattenkraftverk vore ju till exempel trevligt om man vore tio familjer som delade kostnaden.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: sön 25 nov 2012, 00:45 
Offline
Skärmskyddsmäklare

Blev medlem: tor 01 nov 2012, 15:50
Inlägg: 314
Ort: Det ljusa Skåne
Ongrid skrev:
Fördelen med en samlad by är ju att man kan ha lösningar som är lite väl kostsamma för en enskild person... ett vattenkraftverk vore ju till exempel trevligt om man vore tio familjer som delade kostnaden.


Absolut, även bara markkostnaden är en investering som är lite väl tung att ta som privatperson.

Tyvärr verkar det vara svårt att hitta ett lämpligt område. Jag personligen har svårt att tänka mig att vara med i en prepperby som ligger 100 mil härifrån och som jag har svårt att åka till på lediga helger. Ska jag vara med får den inte ligga mer än ett par mil från den skånska gränsen.. Tror dock mer på småland än på en by i Skåne. Den måste ju gå att försvara, samtidigt som den ska ligga så ödsligt att det inte ska behövas!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: sön 25 nov 2012, 08:57 
anda fördelar är ex, om man lever i det i icke skit i fläkten tid

en elanslutning, kanske en fiber för internet och telefoni
man kan antingen hyra in eller ha en traktor för jordbearbetning
kanske ha råd att köpa in en solosåg
elverk

listan kan göras lång, bara man kan samsas


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: sön 25 nov 2012, 10:21 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8736
En by ska kunna ha mer än en traktor . Och det behövs för att få snurr på arbetena .

Tex en större med lastare som hjälper till vid ev sågverk med att ta fram virket , sedan sköta vägunderhåll mm .

Minst ett par lagom för jordbruksarbete , går mycket smidigare om man hjälps åt vid vissa arbetsuppgifter tex en slår den andre strängar eller en vänder strängarna medans näste plockar upp med vagn eller balar mm mm arbeten .

Kanske behövs en traktor till att dra inblåsningsfläkten/balbana eller sånt under tiden andra traktorn hämtar hem .

En traktor bör ha bättre däck för skogskörning .

Och med mer än en så står man inte utan traktor vid ett haveri .

Vattenkraftver kräver att man har en vattendom och dammrättigheter , så det ska man titta efter redan när man köper , bara för att det tidigare har funnits vattenkraft på ett ställe är det inte säkert rättigheterna finns kvar . Och de är mycket svårt att få tillbaka , argumenten är fiskarnas fortplantningsvägar och det väger tyngre .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: sön 25 nov 2012, 10:54 
Om man säger såhär.
Man får många fördelar med ett "samlat boende" El, vatten, odling, skydd osv.

Tror också en förutsättning är:
Att man fortfarande har friheten att själv välja det bästa för sig och sin egen situation. Att man fortfarande kan ordna med allt som man anser att man behöver. Självklart utan att trampa på andra. Men självständig, i en gemenskap, kanske sammanfattar det bra.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: En galen idé - prepperbyn?
InläggPostat: sön 25 nov 2012, 12:13 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 05 maj 2012, 14:22
Inlägg: 4170
En traktor förutsätter ju att man har bränsle... Ett vattenkraftverk kan man ju ha i malpåse för att installera vid händelse av samhällskollaps. Efter SHTF finns ingen myndighet som klagar på att man dämmer upp en å.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 244 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet