Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 61 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: mån 26 mar 2012, 22:54 
Offline
Har lärt mig äta med spork!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 20 aug 2011, 13:56
Inlägg: 192
Ort: Luleå
..vi är ett för litet community för att man ska tjura. Bättre om vi alla hjälps åt, och lite artighet kostar inget som jag brukar säga! :lol:
dessutom gör man sig bara ovänner på forumet har man inga kvar att prata med sedan..

:rambo: :ninja: :bandit:

_________________
Survival: When you are in deep trouble, say nothing, and try to look like
you know what you are doing.

http://rymdiz.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: tis 27 mar 2012, 07:32 
Offline
Luktar inte fotogenkök illa?
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 07 feb 2012, 10:43
Inlägg: 72
Ok, ok, out of line.
Ber om ursäkt om någon känt sig kränkt eller illa behandlad. Allt är väl inte så solklart vad det gäller licensfrågor antar jag, lite beroende på hur man ser det.
Jag var med min flickvän på en lägenhetsvisning för lite sedan och killen som bodde där hade två pistolarmborst i lägenheten, om de var olagligt inköpta vet jag inte, men han gjorde ingenting för att dölja dem iallafall. Sedan vet vi alla att när saker går åt helvete totalt finns inga lagar, bara behov.

Återigen, förlåt för min ton. Menade inget illa, ville bara understryka min poäng. Frågor ang. Licenskrav kan jättegärna tas på PM så hjälper jag gärna till att klargöra saker och jag ska hålla igen på tjurskalligheten. Lovar ;)

_________________
“The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts while the stupid ones are full of confidence.” ~ Charles Bukowski


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: tis 27 mar 2012, 07:59 
Offline
Det stod ju "Välkommen" på mattan utanför dörren!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 03 jul 2011, 08:20
Inlägg: 1977
Du är förlåten 8) Det är bra med kompetens och alla svar och frågeställningar klargör för oss alla.

_________________
Ju mer säker jag är på att något är sant desto större är sannolikheten att jag har fel.
Jag stänger för möjligheten att ens överväga att jag har fel.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: tis 27 mar 2012, 08:32 
Offline
Luktar inte fotogenkök illa?
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 07 feb 2012, 10:43
Inlägg: 72
Vill understryka:
We deliver crossbows to European countries where persons over 18 years are free to purchase them. We also sell inside Sweden to people with the crossbow licence required by the weapon law (same for Danmark and Norway). Turists will also need it when visiting Sweden with a crossbow (my customers may contact me for help)!
Från nämnda länk

_________________
“The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts while the stupid ones are full of confidence.” ~ Charles Bukowski


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: ons 28 mar 2012, 10:15 
Offline
Behöver jag verkligen mer än en kniv?
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 20 okt 2011, 20:15
Inlägg: 95
Ort: Lapplands urskogar
Slangbellor kan köpas billigt på ebay.

Jag köpte såna här till ungarna och de funkar i mitt tycke ypperligt.
Åtminstone om man ser till vad de kostar (ca: 20kr/st inkl. frakt)
http://www.ebay.com/itm/High-Velocity-Folding-Wrist-Sling-Shot-Slingshot-Hunt-J-/300658356602?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4600a2717a
Eftersom dom är hopfällbara tar dom inte stor plats i packningen.

Det går även att köpa kulor att skjuta med även om det funkar med stenar också.
50st för ca: 15kr
http://www.ebay.com/itm/50PCS-6-0mm-Durable-Stainless-Steel-Balls-For-Bike-Bearing-Slingshot-Catapult-/350500642359?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item519b775e37

_________________
Min webshop:
http://www.paracordshop.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: tor 28 mar 2013, 23:10 
Offline
Nykomling

Blev medlem: tor 28 mar 2013, 22:57
Inlägg: 1
Bumpar en gammal tråd!

Det är inte förbjudet att sälja slangbellor till privatpersoner! Det finns ett flertal sajter i Sverige som säljer slangbellor till gemene man. Jag säljer själv till privatpersoner.
Har även importerat till Sverige och tog då reda på vad som gällde för att inte hamna i trubbel.

Pratade med Pia Hallonblad på RPS Tillståndsmyndigheten. Hon berättade för mig att slangbella inte faller under knivlagen, att den inte faller under vapenlagen och att den ej heller faller under lagen om farliga föremål eller gatustridsvapen. Det finns således ingenting som reglerar slangbellor. Slangbellor får således säljas - till privatpersoner som till företag - inga restriktioner finns på detta annat än möjligtvis samma åldersgräns som på luftvapen.

Vidare tog jag kontakt med Marie-Louise Lundqvist som är Tullinformatör. Hon sa att det inte finns några som helst restriktioner från tullverket avsende införsel av slangbellor till Sverige. Slangbella är inte en sådan vara som omfattas av införselrestriktion.

Det finns även en HD dom från 1996 som är vägledande. Domen finns här: https://lagen.nu/dom/nja/1996s696
och säger bland annat:

Domslut Högsta Domstolen, 1996-11-25
Mål B1495-95

En slangbåge har inte ansetts omfattad av införselförbudet i 1 § förordningen (1990:415) om tillstånd till införsel av vissa farliga föremål.

Sen ska man kanske inte skylta med en slangbella på allmän plats lika lite som man ska vifta med ett luftgevär eller en Soft-Air Gun. Då hamnar man snart i trubbel...

Hoppas jag har rett ut ett och annat frågetecken.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: tor 28 mar 2013, 23:22 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 05 maj 2012, 14:22
Inlägg: 4170
Citera:
Hon berättade för mig att slangbella inte faller under knivlagen, att den inte faller under vapenlagen och att den ej heller faller under lagen om farliga föremål eller gatustridsvapen.


Det här stämmer inte... allt som kan anses vara användbart som vapen i en våldsverkares händer är att anse som fallande under knivlagen, vilket innebär att inga begränsningar finns kring vad som faller under lagen. En vässad tandborste, ett armborst, en brevpress, allt faller under den lagen beroende på vad enskild polisman bedömer vara farligt vid det aktuella tillfället.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: fre 29 mar 2013, 00:45 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 05 nov 2012, 18:50
Inlägg: 467
Ort: den blöta västkusten
Vapenlagen i Sverige är mycket märklig tycker jag, alla föremål kan vara farliga vapen om de används på ett visst sätt och vara olagliga "vapen" om du tex försöker försvara dig med en glasflaska eller en penna och du skadar någon då kan du få problem.
Det är inte olagligt att bära kniv på allmän plats så länge den inte används vid ett brott enligt vad jag har förstått knivlagen, sen att det är inte tillåtet att jaga med pilbåge eller armborst är jättekonstigt efter som i flesta länder är det okej.
Hur jagade folk förut innan det fanns gevär i Sverige? :smack:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=b7mLUIDG ... r_embedded


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: fre 29 mar 2013, 01:35 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 21 dec 2011, 02:31
Inlägg: 4413
Som Ongrid säger - en slangbella kan mycket väl klassificeras som gatustridsvapen, allt beror på omständigheterna. Det är dock inte förbjudet i någon specifik lagstiftning, men om du promenerar runt med en på stan och inte har någon vettig förklaring så kan det bli mycket problematiskt. En vettig förklaring som t.ex. att du är på väg till landet kan nog räcka, eller på väg hem från affären där du köpte den, och om du inte precis uppmärksammats för att du varit delaktig i någon våldsamhet...

Johann - Ja, svensk vapenlagstiftning är otydlig i vissa fall och vad gäller den så kallade knivlagen så är den en ett under av flum i mina ögon. Allt är upp till den enskilde polismannens bedömning vid ett ingripande och det kan man ha en hel del åsikter om (sedan kan det förvisso, om än ytterst sällan, ändras i en eventuell rättegång, om du kan förklara på ett sätt som är trovärdigare än rapporterande polismans tankar kring ditt innehav). En sak som inte är otydlig dock är just att bära kniv på allmän plats - det tycker jag är ganska tydligt att det inte är tillåtet, om du inte har ett vettigt skäl därtill (blev det inte otydligt nu igen...?)... :smack:

_________________
Bara döda fiskar flyter med strömmen...

Prepperwikin - wiki.prepper.nu

Credo Putin mentitur.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: fre 29 mar 2013, 02:03 
Offline
Är det en Twinkie?

Blev medlem: tor 23 okt 2008, 00:15
Inlägg: 384
JohannX skrev:
Vapenlagen i Sverige är mycket märklig tycker jag,

Du menar väl knivlagen och inte vapenlagen?

JohannX skrev:
alla föremål kan vara farliga vapen om de används på ett visst sätt och vara olagliga "vapen" om du tex försöker försvara dig med en glasflaska eller en penna och du skadar någon då kan du få problem.:

Många föremål kan användas som vapen och det är därför knivlagen tar upp dem. Om någon försvarar sig med en glasflaska eller penna och våldet inte är uppenbart oförsvarligt så borde personen inte få problem och varken glasflaskan eller pennan är därför olagliga.

JohannX skrev:
Det är inte olagligt att bära kniv på allmän plats så länge den inte används vid ett brott enligt vad jag har förstått knivlagen,

Så enkelt är det inte. Vissa tolkar lagen som att knivar är förbjudna på de platser som första stycket anger med de undantag som står i andra stycket. Andra tolkar lagen som att knivar är förbjudna om de är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa. Hur som helst är varken polisens eller domstolarnas agerande helt konsekvent i bedömningarna av knivlagen. Vill du grotta ner dig ännu mer i ämnet rekommenderas: 200144.pdf

JohannX skrev:
sen att det är inte tillåtet att jaga med pilbåge eller armborst är jättekonstigt efter som i flesta länder är det okej.
Hur jagade folk förut innan det fanns gevär i Sverige? :smack:

Det är synd att den möjligheten inte finns idag.

_________________
havamal skrev:
Hellre intellektuell än ett klappmongo av första graden.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: fre 29 mar 2013, 06:52 
Vonsilver skrev:
Från slangbella är steget inte särskilt långt till armborst, kanske värt att lära sig hur man bygger ett sådant om det skulle behövas :)


När jag växte upp satt vi våra slangbellor i framkant på en planka. Någon form av hybrid mellan armborst och pilbåge. La den som en gevärskolv mot axeln och sköt sen som vanligt. Det blev helt plötsligt kuslig precision i grejerna. En spontad bräda med pilar, eller med traditionella kulor. Varför inte?


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: fre 29 mar 2013, 15:08 
Offline
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.

Blev medlem: sön 18 sep 2011, 22:49
Inlägg: 410
Ort: Norrland
bumpar en gammal tråd, hade ett par bra videos/länkar om ämnet.

Joerg spraves youtube. Här har vi en som vet allt om slangbellor & tillverkar allt själv.
Tror även att man kan köpa saker av honom? Han delar ofta ut saker han tillverkat i olika tävlingar på youtube.
http://www.youtube.com/user/JoergSprave

Slingshot hunt big game. slangbella med pil, egentillverkning.
http://www.youtube.com/watch?v=NGIcCRJGYug

Amerikansk sida inriktad på slingshot/arrow
http://www.chiefaj.com/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: mån 03 jun 2013, 13:27 
Offline
Nykomling

Blev medlem: mån 03 jun 2013, 13:12
Inlägg: 2
Jag köpte en jaktslangbella på slangbella.com http://www.slangbella.com/ funkar bra och det är ganska kraftigt gummi


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: mån 03 jun 2013, 16:55 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 21 dec 2011, 02:31
Inlägg: 4413
Hur mycket har du testat den då?

Hur var leveransen?

Välkommen till forumet förresten!

_________________
Bara döda fiskar flyter med strömmen...

Prepperwikin - wiki.prepper.nu

Credo Putin mentitur.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Slangbellor
InläggPostat: mån 03 jun 2013, 22:15 
Offline
Nykomling

Blev medlem: mån 03 jun 2013, 13:12
Inlägg: 2
Jodå helt oki jag beställde en onsdagkväll och hade den i brevlådan på fredagen har jag för mig. Har skjutit en del med den både småsten och stenkulor, helt klart bäst precision med stenkulorna :rambo:


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 61 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet