Oki, det fanns allt lite intresse av lite slakt.
Då börjar jag med att lägga upp en bildserie och beskrivning på hur man hemslaktar får/lamm/get på ett sätt som överensstämmer med svensk lag, samt ger lite hygientips. Skall försöka få hustrun att ta bilder. Metoden (förutom själva avlivningen) gäller även rådjur, mufflon, dovvilt och mindre älgkalvar. Tja, de flesta idisslare upp till lite drygt 100 kg´s vikt med andra ord.
På lite sikt kan jag väl försöka göra lite med andra djurkategorier också. Hare och kanin tar man omhand på samma sätt. Gris och grävling liknar varandra och kan tas omhand på samma sätt. Också givetvis lite fågel. Vi får väl se vad det blir. Och det kommer i de fall jag faktiskt orkar få till något, att bli dubbelpostningar, dels här och dels på någon av mina bloggar, antingen jaktbloggen eller lammbloggen.
Möjligheten att ge en "kurs" är en komplicerad fråga. Jag har en kompis som i all välvilja annonserade att han skulle ge en kurs i kaninslakt. Det var illa, han fick Gösta från Vreta kaningård på sig som ryade om att man som privatperson inte fick ge sådana kurser. Som väl var håller sig min kompis anonym så Gösta lyckades inte skicka kommunens miljö- och hälsa på honom. Vad gäller lantbruksdjur som får är det ännu mer komplicerat, där sitter man fast i ett moment 22 om man vill göra allt på ett lagligt sätt. Problemen är:
1/ man får bara sälja/ge djur till lantbruksenheter med SE nummer. Dessa skall skrivas på en transportblankett och föras in i fårjournalen.
2/ man får inte sälja hemslaktat kött.
3/ antagligen Göstas kursregel enligt ovan.
Lösningen på detta är antingen att skita i reglerna eller att erbjuda folk att delta i slakten, vara behjälpliga. Att delta i hemslakt finns det inga regler mot. Men man kan inte räkna med att få med sig kött hem om det skall gå lagligt till, ja om man inte har tillgång till ett SE nummer då då. Därmed inte sagt att jag skulle vara främmande för att lära upp folk, tvärt om. Det har jag gjort flera gånger förut. Vi får väl se hur det blir frammåt sensommarne/hösten när lammslakten kommer igång på allvar. Kanske faller andan på och jag gör en inbjudan. Eller så kanske någon annan gör det. We´ll see.
För övrigt, den som är intresserad av lite mer i kategorin hur man tar tillvara på djur kan ju t.ex. kika på en blogpost jag gjorde om hur man flår en iller (eller mård eller mink för den delen). Den hittar ni är:
http://lipoptena.blogspot.se/2011/09/at ... iller.html Den blogposten har jag fått åtskilliga dödshot för, det finns de som tycker att den är magstark och att jag är ett svin som dödar "oskyldiga" djur. Det är deras problem.