Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Nödlivsmedel/S Innehållsförteckning.
InläggPostat: mån 17 jun 2013, 18:58 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Vet inte riktigt var detta skall ligga så moderator får flytta detta inlägg om det är felplacerat.


Men, med anledning av en diskussion i en annan tråd tänkte jag skriva av (innehållet i) vad som står på Kronans nödlivsmedelsförpackning (Nödlivsmedel/S i detta fall, eftersom det är vad jag har hemma just nu)(i analytiskt syfte och som ett första steg mot vägen att framställa egen nödproviant).

Det är alltså 8 kex som tillsammans väger 200 gram enligt förpackningen.

Ingredienser:
Vetemjöl, delvis härdad rypsolja (antar man kan använda någon typ av margarin här?), veteflingor, socker, glukos (dvs druvsocker), maltextrakt, russin, vatten, soljaproteinpreparat, salt, bakpulver (E 500), Vanilin, antioxidationsmedel (BHT E 321).

Näringsvärde per 100g:
protein 10g
fett 12g
kolhydrater 72g

Energivärde per 100g:
1870 kJ (450 kcal)


----------------

Bruksanvisning
"Nödlivsmedel äter du på order av Din plutonchef (motsv) eller om du är skild frpn ditt förband tidigast 8 timmar efter senaste måltid Nödlivsmedel fordrar ingen tillganing och Du bör dela upp det på ett antal små "måltider! under dygnet, minst åtta, därigenomk begränsar Du hungerkänslorna och håller prestationsförmågan efter omständigheterna så hög som möjligt.
Vid god tillgång på dricksvatten, drick minst 3 liter under dygnet. Om det är ont om vatten försök dricka minst en liter per dygn. Drick även mellan "måltiderna". "

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nödlivsmedel/S Innehållsförteckning.
InläggPostat: tis 18 jun 2013, 00:10 
Offline
Sometimes I just hate it when I'm right.

Blev medlem: ons 22 sep 2010, 16:25
Inlägg: 664
Ett tips: Jämför innehållsförteckningen och näringsdeklarationen med det som står på ett paket Digestivekex. Enda riktiga nackdelen som jag ser det är den runda formen och den ganska luftiga och ömtåliga förpackningen. Men om man ska vara sån så kan man väl smula kexen och pressa dem till block som man vakuumpackar i mylar... :)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nödlivsmedel/S Innehållsförteckning.
InläggPostat: tis 18 jun 2013, 07:04 
Intressant att jämföra med recept för skeppsskorpa respektive succariebröd (Karl XII hemliga vapen).

http://en.wikibooks.org/wiki/Cookbook:Hard_Tack
http://sv.wikipedia.org/wiki/Succariebr%C3%B6d
http://fof.se/tidning/2003/5/med-skorpan-som-vapen

Problemet förr och nu med fett var att det gör det smakligare men sänker hållbarheten. Därför bakades de helt utan fett. Moderna härdade transfetter löser hållbarhetsproblemet för fett, men skapar nya. :?

Möjligen innebär moderna förpackningsmaterial (plastpåsar) att man kan tillåta salt och annat smakförhöjande i bröden?


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nödlivsmedel/S Innehållsförteckning.
InläggPostat: tis 18 jun 2013, 19:03 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Mycket intressant läsning har länge undrat över detdär med skepps skorpor, nu fick jag en del förklaringar om salt och annats inverkan.
Man får ju dock betänka att mycket av dåtidens mat både till sjöss och till land innehöll stora mängder salt av hållbarhets skäl så skorporna behövde troligen inte innehålla salt som de ofta gör idag av den orsaken tror jag.

Såvitt jag tolkade saken så hade det att göra med proteinbalans, dvs att ju kroppen bara kan tillgodogöra sig en begränsad mängd protein över en viss tid, sedan måste det balanceras med fett eller kolhydrater såvitt jag minns fritt ur skallen. Detta var ju även ett välkänt problem bland nybyggarna i staterna tex där man bara hade tillgång till vildkaniner och motsvarande, men till slut kan kroppen inte tillgodogöra sig tillräckligt med näring trots att man har mat i överflöd. (kött från större djur är som regel lättare att balansera pga att de innehåller fler komponenter man kan använda i kosten, har för mig tex Samer använde renfett för ändamålet (finns säkert någon här som vet mer om detta) så antar att inuitfolken gör likadant, dvs använder djurfett i kosten för att balancera protein intaget där växtdelar i kosten saknas.).

Lösa spekulationer av ren nyfikenhet...

Måste provbaka skepps skorpor någon gång och försöka mig på en sats sådana armeskorpor också.
Kom osökt att tänka på dedär finska surdegs skorporna som finns i välsorterade matbutiker, problemet med dem bara är att det är svårt att sluta äta dem när man väl tagit en... ha ha.
Men de verkar inte innehålla så värst mycket annat än rågmjöl och vatten,

Fullkornsrågmjöl, vatten salt och jäst enligt innehållsförteckningen, bakade med surdegskultur, 94% rågmjöl står det...
När jag översätter från Tyska verkar förhållandet vara ca 71% fullkornsmjöl av råg och 23% surdegskultur av fullkorns råg.
Resterande då Vatten salt och jäst.

(sudegskultur sättes med har jag för mig Mjöl, vatten och eventuellt litet honung så att jästen får något att livnära sig på, men tror kulturen de använder är sorter som är anpassade till kolhydrat i spannmål. Antagligen är det en kontrollerad jästkultur. Det går att frysa surdegskultur. (men naturligtvis inte värma den för hårt innan den används i degen, bättre låta den jäsa längre vid lägre temperatur.

Råg innehåller mindre gluten än vete så det går inte att forma ett fint och poröst bröd på samma sätt som med vetemjöl men det blir ett nyttigare bröd som håller länge.
Jag tror att även glutenintoleranta personer tål rågbröd bättre, men helt fritt är det nog inte tror jag. (Som jag ser det är glutenintolerans inte mer märkvärdigt än laktosintolerans men till skillnad från det så är det enligt min åsikt ett välfärds grundat problem, man åt aldrig så stora mängder vetemjöl till vardags förr i tiden då var det råg som gällde och råg har även viss kroppsbyggande verkan enligt senare vetenskap så uttrycket "råg i ryggen" är nog inte så dummt... :) Så jag är för min del fast övertygad om att rågskorporna faktiskt är nyttigare, iaf om de ingår i en balancerad kost som de gjorde förr i tiden.

Intressant detta som sagt, vi måste fortsätta analysen! :)

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nödlivsmedel/S Innehållsförteckning.
InläggPostat: tis 18 jun 2013, 19:32 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Olaus Magnu kom fram till att de som åt havre var de starkaste och friskaste . Han studerade flera grupper på sina resor och gjorde jämförelser .

De där finska skorporna görs inte med ren surdeg , rågen i sig ger att syrligt bröd . Men en viss surdeg bildas då en fördeg sätts ett dygn innan . Har ett recept som i sverige kallas rallarbröd och som färsk är mjukt och som man sedan torkar för att få det här hårda finska brödet .
Dag 1 ) ½ liter vatten 37 grader
½ kg grovt rågmjöl
Låt stå i rumstemperatur 12-18 timmar
Dag 2 ) 3/4 dels liter vatten 37 grader
50 gram jäst
375 gram vetemjöl
900 gram grovt rågmjöl
½ msk salt
Lös jästen i lite av det ljumma vattnet . tillsätt salt och mjöl och bearbeta väl . blanda in surdegen . Arbeta ca 10 minuter till . Jäs i 30 minuter . Dela degen i 8 bitar och kavla ut kakor ca 25 cm i dia . Jäs på plåten och grädda i 225 grader i ca 20 minuter . Skär varje kaka horisotellt , som man gör med en tårtbotten , och riv till portionsbitar . När kakorna inte är så färska längre så torkas de i ugnen till skorpor/hårt bröd .

Blir väldigt lika det som går att köpa .

För den som är lite lat med att använda surdeg eller drar sig för att prova att sätta en surdeg , finns det nu både vete och rågsurdeg att köpa på ICAs butiker .

Med honung i surdegen blir det en honungssurdeg som skiljer sig en del från en vanlig . I finland , ryssland och baltikum med flera länder så används sällan vatten i surdegen utan där används kärnmjölk eller kefir och i vissa fall filmjölk som degvätska för surdegen .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nödlivsmedel/S Innehållsförteckning.
InläggPostat: ons 19 jun 2013, 17:03 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Mycket intressant, vad blir skillnaden om man använder mejeriprodukter enligt det du beskriver?
Bör ge en litet annan kultur eller?
(bakar ofta vanligt matbröd med filmjölk och förr syrade vi grönsaker med vassle (och salt) därav funderingen).

Är det någon här som vet var man kan få tag på riktig Kefirkultur (för mjölk) av den starka sorten?

Hur bakar man gott bröd eller motsvarande med havre som håller lika länge?
Är personligen inte så förtjust i havre och vetejäsningar till annat än onyttigheter (omvänd mig gärna! :) ), men det har ju annars mycket gamla traditioner, vete ansågs ju dock förr som litet finare och var mer eftertraktat för finare bakverk (vetemjöl, smör mm var därför mest avsett för avsalu) medan råg och korn och i viss mån havre var mer av stapelvara för baskonsumtion vad det verkar.
Enda jag kommer på är ett gammalt recept från mormor har jag för mig, på ett slags spistunnbröd av havre, skall se om jag kan hitta det. Men det blir bäst i en gammal stenugn, går nog att göra i en het och torr stekpanna tror jag men har aldrig testat. Lefsor går att göra i stekpanna, men de är avsedda för direkt konsumtion och har mig veterligen alltid gräddats på liknande vis eftersom man ej haft tillgång till stationära bakugnar i de allra nordligaste trakterna, från början använde man en slät utvald stenhäll som låg lutat mot elden (stenhällarna har dock begränsad livslängd pga värmeskiftningarna), senare ersattes den ibland av en stekpanna i gjutjärn man lutade mot elden på samma vis.

Jag är också uppriktigt intresserad av skepps skorpor för det de var avsedda för, som proviant till sjöss, vad mer bör man då tänka på?

.

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nödlivsmedel/S Innehållsförteckning.
InläggPostat: ons 19 jun 2013, 17:58 
Havre innehåller mer fett än råg och vete. Därför går det inte att baka lika hållbara skorpor på havre. Däremot kan man säkert kompensera i viss mån med förpackning i mylarpåsar och syreätare.

Så det kommer nog an på hur länge du tänker lagra skorporna. Är avsikten att de skall vara del av proviant på en näraliggande resa så fungerar säkert havre bra. Är det däremot tänkt att det skall ligga som nödproviant i flera år är det knepigare.

Jag har funderat på skorpor av dinkel, eller med tillsats av ärtmjöl, för att höja proteinhalten. Men torkade ärtor och spannmål håller ju bäst som omalet.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nödlivsmedel/S Innehållsförteckning.
InläggPostat: ons 19 jun 2013, 18:51 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Ok, tanken var att det skulle hålla så länge som möjligt (och gärna gå att ha ombord på en båt).

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Nödlivsmedel/S Innehållsförteckning.
InläggPostat: ons 19 jun 2013, 20:54 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
När man bakar med havre så blir inte hållbarheten sämre än om man bakar på annat mjöl . Ofta så måste ju nån form av fett ändå tillsättas då man bakar . Och gör man tex skorpor så blir ju hållbarheten mer efter vatenhalt i produkten .

Så där tror jag inte man kommer att märka så mycket .
Men jag tycker personligen att havre tar åt sig smak om det förvaras där det finns nåt som luktar starkt .

Jag har en kefir stående , men vet inte riktigt hur den mår men ska kolla så kan jag ev skicka några gryn om du vill prova .

Ang surdegsbröd med kefir så ska det enligt uppgift bli ett hållbarare bröd pga mjölksyran . Halten blir högre än med vattensurdeg .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet