Evermaten arbetar med ett litet elektrisk värme-element, en termostat, en timer och en fläkt. Inget komplicerat. Plast, plåt och rostfritt nät. Ingen återvinning av värmen som i en kondenstork.
Ovanpå Evermaten ställer man sex runda tork-ollar med galler av fint rostfritt nät, så att det blir som ett rör. På näten har man lagt det som skall torkas. Sedan är det bara att ställa in önskad tid och temperatur och så sätter det igång att torka.
Den har inte så stor kapacitet, men det går trots det MYCKET fortare än att torka i ugn. Vill man kan man sätta på fler tork-ollar.
Den stora fördelen med evermaten är att den är ganska liten och kompakt. Den fungerar allra bäst vintertid i ett ouppvämt rum. Jag brukar stänga av en del rum på vintern, för att slippa värma hela huset. Då passar det bra att torka i ett av de avstängda rummen.
De korvar jag har torkat mest har varit olika typer av ganska fasta kryddstarka korvar med mycket kött. Typ Chorizo av hög kvalitet eller Rishultare.
Jag skalar skinnet av korven först och skivar den sedan ganska tunt. Och steker ganska hårt. Därefter lägger jag in det hela i torken och torkar först en timme på max temp, 60 grader. Därefter ytterligare några timmar, 4-5, på 45 grader.
Jag använder normalt ganska lite korv i min utemat. Mest som lite krydda till linser och annat. Linser blir mycket godare ihop med lite kryddig korv, behövs inte mycket...
Det går fint att torka bacon och mycket annat också, men fettet härsknar så man bör nog inte vänta för länge med att äta det.
När jag torkar mager nötfärs så steker jag den också först, utan fett. Och då torkar jag ganska mycket på en gång. Sedan förvarar jag det i små fryspåsar i en burk i frysen. Då kan jag enkelt ta fram en påse att ha med till en utflykt. Eller bara att ha ihop med lite pasta och pastasås. Eller med ris och curry. Eller i en matig soppa. Eller ihop med lite nudlar. Kanske tillsammans med ett par korvbitar. Jag brukar ha lite torkad korv liggande i frysen också, men jag försöker undvika att den blir liggande för länge.
Och jag har naturligtvis skaffat mig "Sigris bok om Torkning av bär frukt grönsaker svamp örter." Referensverket som ingen torkare vill vara utan.
Googlade och hittade ett ex till salu:
http://www.bokborsen.se/Sahlin,+Sigri-b ... 4601_1.htm
Vem köper boken först? Edit: Annonsen är borta. Boken såld.