Noterade igår att det numera tydligen verkar finnas vinbergssnäckor även hos oss, jag trodde ej att de klarade vintrarna häruppe, men verkar iaf finnas utanför staden så är måhända miladre klimat där så att de kan överleva. Studerade dem länge då, räknade och lyfte och vände på nästan varenda snäcka i närheten till kollegorna stora vämjelse (de såg ut att vilja spy när jag entusiastiskt kom springande med en slemmig snäcka stor som en muterad golfboll och framlade mina storslagna ideer om snäckavel för matlagning...
Men han menade på att sådana kryp nog borde tillhöra framtidens kök enligt senare tiders rön.), för att bilda en uppfattning om typ och storlek på populationen och fann att den innehöll ett förvånansvärt stort antal snäckor som föreföll vara flera år gamla (mer en ett iaf) samt olika grader av färgskiftningar mellan kastanjefärgat till den fina vita färgen. Idag har jag gått en runda och titta till dem, flyttat och solskyddat dem och täckt över vita snäckor så att de förhoppningsvis skall vara mer skyddade mot fåglar. (gissar jag är tämligen ensam om att vilja föröka dem här...)
Min tanke var om detta fungerar att man kanske kunde ta en gammal pallkrage och täcka med hönsnär så att de inte kan krypa över kanten, sedan flytta den ungeffär som en kaninbur, antar att de går att fodra med det mesta, som gammal frukt, svamp, blad, etc? Edit, på vintern kanske man får flytta in dem eller täcka ordentligt med löv?
Som svar på fråga, Nej, jag äter
inte vilda snäckor själv!! men jag funderar över möjligheter kring detta och om de rent av går att sälja egenodlade snäckor i framtiden?
Vet att dessaq är en uppskattad delikatess på en del restauranger och hos personer som gillar det franska köket.
Vad säger ni? Finns det potential i detta här en bit norrut? eller