plannering är 3 mål om dagen med huvudmålet mitt på dagen, de sista recepten är till frukost och kvällsmat, varje recept används i tur och ordning för största möjliga variation. jag har mat hemma till 4 veckor till 6 pers eller 6 veckor till 4 pers plus en hel del extra veckor med ris och böner, pasta....
osten räknar jag med att kunna lagra en tid i rumstemp, lök, vitlök och ägg likaså, det är sällan att det är så varmt i vårat land att det ej går några veckor. resten har lång hållbarhet.
Rubbet kan lagas på vedspisen men även över öppen eld ute.
Middags mat 4 pers
Linser dahl med ris och grönsaker
4 dl ris. =320 gr
2.5 dl=200 gr röda linser
200 gr lök
10 g vitlök, 3-4 klyftor
2 tsk torkad chili
2 msk spiskummin
2 msk koriander
ingefära, ca 3 cm
½ dl olja
1 buljongtärning
koka linserna mjuka i vatten i ca 6 dl vatten
koka riset i 8 dl vatten med buljongtärningen .
bryn lök, vitlök, ingefära i oljan, tillsätt kryddorna och häll över linserna
servera med valfri grönsaksburk.
Spaghetti med linser i tomat sås
2.5 dl=200 gr gröna linser
10 g vitlök, 3-4 klyftor
2 burkar tomat
200gr lök
400 gr spaghetti
½ dl olja
1 buljongtärning
¼ flaska ketchup
Blöttlägg linserna, lägg in dem efter frukost, koka linserna mjuka i 10 dl vatten med buljongen, fräs löken ock vitlöken i oljan, tillsätt tomaterna och linserna och puttra en stund
koka spagettin med 1 msk salt
chili med kidney böner över ris
4 dl rice =320 gr
2 tomat burkar
200 gr lök
10 g vitlök, 3-4 klyftor
250 gr kidney böner =3,5 dl
1 msk chili
2 msk spishummin
¼ flaska ketchup
½ dl olja
1 buljongtärning
börja dagen innan med att sätta bönerna i blöt
koka dem i nytt vatten tills de är mjuka, ca 1-2 timmar så börja i tid!
fräs lök och vitlök i oljan, tillsätt kryddorna, fräs lite till, tillsätt bönerna och tomater. Låt puttra medans du kokar riset i 8 dl vatten och buljongen
servera med ketchupen
Quinoa med lök svamp oliver, feta om dag 1-7, sweet chilli
0,25 flaska sweet chili
400gr quinoa
1 burk svamp
½ dl olja
1 buljongtärning
feta, 1 packet
oliver, 1 burk
100 gr lök
10 g vitlök, 3-4 klyftor
gröna böner, 1 burk
koka quinoa I vatten med buljongen,
fräsa svampen och löken i oljan, finhacka vitlöken, blanda ihop allt, sweet chili till
Vita böner i tomat, ris, majs, ketchup
4 dl ris 320 gr
1,5 tsk salt
3 burkar vita böner I tomat
2 burkar majs
¼ flaska ketchup
Koka riset med salt, värm bönerna och hall over riset, servera med ketchup och majs
Tonfisk i tomat över pasta
2 burkar tomat
20 gr vitlök
400 gr pasta
1 msk salt
2 burkar tonfisk
½ dl olja
Buljongtärning
2 dl ketchup
Bryn vitlöken I oljan, tillsätt tomaterna och buljongen, låt puttra medans pastan kokar i saltat vatten, blanda ner tonfisken och pastan i såsen, finns det persilja är det gott till, ketchup för den som vill
Tortillas med linser, ost och salsa
200 gr gröna linser= 2.5 dl
200gr lök
Taco krydda
300 gr ost
salsa
2 packet tortillas
½ dl olja
Blöttlägga linserna några timmar, sätt dem i vatten efter frukost. Koka sedan i nytt vatten tills de är mjuka, ca 30 min. fräs löken i oljan, tillsätt linserna och taco mixen enl packetet. Servera med ost och tortillas.
black-eyed peas med tomater, ägg och feta
2 burkar tomat
200 gr lök
20 gr vitlök
2 tsk torkad chili
2 msk coriander
2 msk spiskummin
1 msk salt
500 gr black-eyed peas= 6dl
1 bit ingefära
4 ägg och 1 paket feta (om inga ägg/feta finns lägg till 200 gr ris=2,5 dl och 1 tsk salt, kokas för sig)
½ dl olja
Dagen innan läggs bönerna i blot!, koka sedan i nytt vatten ca 1 timme,
Fräs löken och vitlöken I oljan tills brun, tillsätt kryddorna, fräs 30 sekunder, tillsätt tomaterna och saltet. Låt puttra en stund, tillsätt bönerna och rör ihop, gör ett hål i röran till varje ägg och tillsätt dem, låt puttra under lock tills äggen har stelnat, smula fetan över.
Om äggen eller fetan är slut koka ris till istället.
Risotto med parmesan ost
200 gr lök-
½ dl olja
5 dl ris
100 gr riven parmesan
1 buljongtärning
8 dl vatten
fräs löken i oljan, tillsätt riset och rör om väl, tillsätt 1 buljongtärning och 4 dl vatten, sänk värmen och rör tills dess att vattnet här försvunnit, späd med 2 dl vatten och rör om igen tills det blir krämigt, upprepa en gång.
Smaka av, öm riset är färdigt tillsätt osten.
Vita böner med pasta och gröna böner, sallad dressing med vitlök
20 gr vitlök
400 gr pasta ( 1 kg potatis istället om det finns)
1 msk salt
1 dl olivolja
½ dl vinäger
1 tsp salt och peppar
330 gr vita böner =4 dl
torkad persilja (eller annan krydda)
2 burkar gröna böner
lägg bönerna i blöt dagen innan
koka dem mjuka i nytt vatten, koka potatis/pasta, gör en sallad av alltihop, servera de gröna bönerna vid sida om
ärtsoppa
200 lök
750 gr gula ärtor= 9 dl
2 buljongtärningar
timjan, ca 1 msk
senap
lägg ärtorna i blöt dagen innan
köka dem mjuka med löken
timjan och buljongen, servera med senap
Nötkött/skinka med potatis/pasta, ratatouille
200 gr lök
400 gr pasta (1 kg potatisom det finns)
1 msk salt
1 burk skinka eller 2 burkar nötkött
1 dl olja
½ dl vinegär
2 burkar ratatouille
20 gr vitlök
koka pastan/potatisen med saltet, bryn löken och vitlöken i ½ dl olja, blanda ner nöttköttet och pastan/potatisen, bryn allt lite grann, ratatouille vid sidan om
eller gör en sallad på alltihop, använd då 1 dl olja och ½ dl vinegär.
Varmkorv, potatismos, sallad på gröna böner
1 dl olivolja
½ dl vinegär
lite senap
¼ flaska ketchup
½ paket potatismos
2 burkar varmkorv
2 burkar gröna böner
vitlök efter smak
recept behövs väl knappast
Frukost/kvällsmat, 4 pers
risgrynsgröt
3 dl mjölkpulver and 15 dl vatten
270 gr grötris= 2 dl
1 tsk salt
blötlägg riset med 8 dl vatten, koka upp och sjuda tills det är mjukt, blanda 2 dl mjölk med 2 dl vatten och blanda sedan ner det i riset, värm
bland 1 dl mjölkpulver med 5 dl vatten för att göra mjölk till gröten, blanda om möjligt denna mjölken kvällen innan och ställ i kylen
200 gr socker, kanel
Flingor och mjölk
4 dl mjölkpulver and 19 dl vatten
blanda om möjligt mjölken kvällen innan och ställ i kylen
200 gr flingor
200 gr sylt
knäckebröd
200gr knäckebröd (50gr/pers)
160g ost 40/pers
200 gr sylt/marmalade, 50 g/pers
100 gr peanut butter 25g/pers
Mannagrynsgröt
1,5 dl mannagryn eller grahamsgryn
1 tsk salt
3 dl mjölkpulver och 15 dl vatten
blanda om möjligt mjölken kvällen innan och ställ i kylen
koka upp 11 dl mjölk, strö ner mannagrynen och salt medans man vispar, sätt på lägsta värmen I ca 5 min, rör om några gånger
4 dl mjölk att hälla över gröten
200 gr äppelmos
Stekt bröd
1 tsp jäst
500 gr mjöl = 8 dl
3 ¼ dl varmt vatten= 1 kåsa
1 tsk salt
1 tsk jäst
2 dl olja
börja efter lunch för kvällsmat, efter kvällsmaten för frukost
blanda till en deg, knåda tills det blir smidigt och elastiskt. Låt jästa.
Rulla ut med brödkavel till kakor
stek i lite olja åt gången på medelvärme
(går även att steka utan olja)
160g ost 40/pers
200 gr sylt/marmalade, 50 g/pers
100 gr peanut butter 25g/pers
Pankakor (tjocka Amerikanska)
3 msk mjölkpulver
2,5 dl vatten
180gr flour =4dl (1 cup hel vete om el finns till kvarnen)
2 ägg
3 msk oil +1 msk att steka i
½ tsk salt
2 tsk bakpulver =10 gr
2 msk socker
200 gr sylt, 50gr var eller
äpplen stekta i 200 gr socker, eller 200 gr sirap
Extra varje dag till hela familjen
80 gr kaffe om dagen, blir 4 espresso kannor eller 2 kaffe kannor
2 te påsar per person och dag
200 gr socker
1 liter mjölk till kaffe/te
1 fruit burk eller 4 portioner choklad pudding eller nyponsoppa
50 gr godis per person (finns väl gömd under min säng)
multivitaminer
ger ca 2300 kcal om dagen.
Senast redigerad av tomtemor tor 25 jun 2009, 07:56, redigerad totalt 2 gånger.
|