Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: lång lista över vad vi ska äta om STHTF
InläggPostat: ons 10 jun 2009, 16:21 
Offline
Kreditkortsberoende

Blev medlem: fre 29 maj 2009, 19:57
Inlägg: 132
plannering är 3 mål om dagen med huvudmålet mitt på dagen, de sista recepten är till frukost och kvällsmat, varje recept används i tur och ordning för största möjliga variation. jag har mat hemma till 4 veckor till 6 pers eller 6 veckor till 4 pers plus en hel del extra veckor med ris och böner, pasta....

osten räknar jag med att kunna lagra en tid i rumstemp, lök, vitlök och ägg likaså, det är sällan att det är så varmt i vårat land att det ej går några veckor. resten har lång hållbarhet.
Rubbet kan lagas på vedspisen men även över öppen eld ute.

Middags mat 4 pers

Linser dahl med ris och grönsaker
4 dl ris. =320 gr
2.5 dl=200 gr röda linser
200 gr lök
10 g vitlök, 3-4 klyftor
2 tsk torkad chili
2 msk spiskummin
2 msk koriander
ingefära, ca 3 cm
½ dl olja
1 buljongtärning
koka linserna mjuka i vatten i ca 6 dl vatten
koka riset i 8 dl vatten med buljongtärningen .
bryn lök, vitlök, ingefära i oljan, tillsätt kryddorna och häll över linserna
servera med valfri grönsaksburk.


Spaghetti med linser i tomat sås
2.5 dl=200 gr gröna linser
10 g vitlök, 3-4 klyftor
2 burkar tomat
200gr lök
400 gr spaghetti
½ dl olja
1 buljongtärning
¼ flaska ketchup
Blöttlägg linserna, lägg in dem efter frukost, koka linserna mjuka i 10 dl vatten med buljongen, fräs löken ock vitlöken i oljan, tillsätt tomaterna och linserna och puttra en stund
koka spagettin med 1 msk salt

chili med kidney böner över ris
4 dl rice =320 gr
2 tomat burkar
200 gr lök
10 g vitlök, 3-4 klyftor
250 gr kidney böner =3,5 dl
1 msk chili
2 msk spishummin
¼ flaska ketchup
½ dl olja
1 buljongtärning
börja dagen innan med att sätta bönerna i blöt
koka dem i nytt vatten tills de är mjuka, ca 1-2 timmar så börja i tid!
fräs lök och vitlök i oljan, tillsätt kryddorna, fräs lite till, tillsätt bönerna och tomater. Låt puttra medans du kokar riset i 8 dl vatten och buljongen
servera med ketchupen

Quinoa med lök svamp oliver, feta om dag 1-7, sweet chilli
0,25 flaska sweet chili
400gr quinoa
1 burk svamp
½ dl olja
1 buljongtärning
feta, 1 packet
oliver, 1 burk
100 gr lök
10 g vitlök, 3-4 klyftor
gröna böner, 1 burk
koka quinoa I vatten med buljongen,
fräsa svampen och löken i oljan, finhacka vitlöken, blanda ihop allt, sweet chili till


Vita böner i tomat, ris, majs, ketchup
4 dl ris 320 gr
1,5 tsk salt
3 burkar vita böner I tomat
2 burkar majs
¼ flaska ketchup
Koka riset med salt, värm bönerna och hall over riset, servera med ketchup och majs

Tonfisk i tomat över pasta
2 burkar tomat
20 gr vitlök
400 gr pasta
1 msk salt
2 burkar tonfisk
½ dl olja
Buljongtärning
2 dl ketchup
Bryn vitlöken I oljan, tillsätt tomaterna och buljongen, låt puttra medans pastan kokar i saltat vatten, blanda ner tonfisken och pastan i såsen, finns det persilja är det gott till, ketchup för den som vill

Tortillas med linser, ost och salsa
200 gr gröna linser= 2.5 dl
200gr lök
Taco krydda
300 gr ost
salsa
2 packet tortillas
½ dl olja
Blöttlägga linserna några timmar, sätt dem i vatten efter frukost. Koka sedan i nytt vatten tills de är mjuka, ca 30 min. fräs löken i oljan, tillsätt linserna och taco mixen enl packetet. Servera med ost och tortillas.

black-eyed peas med tomater, ägg och feta
2 burkar tomat
200 gr lök
20 gr vitlök
2 tsk torkad chili
2 msk coriander
2 msk spiskummin
1 msk salt
500 gr black-eyed peas= 6dl
1 bit ingefära
4 ägg och 1 paket feta (om inga ägg/feta finns lägg till 200 gr ris=2,5 dl och 1 tsk salt, kokas för sig)
½ dl olja
Dagen innan läggs bönerna i blot!, koka sedan i nytt vatten ca 1 timme,
Fräs löken och vitlöken I oljan tills brun, tillsätt kryddorna, fräs 30 sekunder, tillsätt tomaterna och saltet. Låt puttra en stund, tillsätt bönerna och rör ihop, gör ett hål i röran till varje ägg och tillsätt dem, låt puttra under lock tills äggen har stelnat, smula fetan över.
Om äggen eller fetan är slut koka ris till istället.


Risotto med parmesan ost
200 gr lök-
½ dl olja
5 dl ris
100 gr riven parmesan
1 buljongtärning
8 dl vatten
fräs löken i oljan, tillsätt riset och rör om väl, tillsätt 1 buljongtärning och 4 dl vatten, sänk värmen och rör tills dess att vattnet här försvunnit, späd med 2 dl vatten och rör om igen tills det blir krämigt, upprepa en gång.
Smaka av, öm riset är färdigt tillsätt osten.

Vita böner med pasta och gröna böner, sallad dressing med vitlök
20 gr vitlök
400 gr pasta ( 1 kg potatis istället om det finns)
1 msk salt
1 dl olivolja
½ dl vinäger
1 tsp salt och peppar
330 gr vita böner =4 dl
torkad persilja (eller annan krydda)
2 burkar gröna böner
lägg bönerna i blöt dagen innan
koka dem mjuka i nytt vatten, koka potatis/pasta, gör en sallad av alltihop, servera de gröna bönerna vid sida om

ärtsoppa
200 lök
750 gr gula ärtor= 9 dl
2 buljongtärningar
timjan, ca 1 msk
senap
lägg ärtorna i blöt dagen innan
köka dem mjuka med löken
timjan och buljongen, servera med senap

Nötkött/skinka med potatis/pasta, ratatouille
200 gr lök
400 gr pasta (1 kg potatisom det finns)
1 msk salt
1 burk skinka eller 2 burkar nötkött
1 dl olja
½ dl vinegär
2 burkar ratatouille
20 gr vitlök
koka pastan/potatisen med saltet, bryn löken och vitlöken i ½ dl olja, blanda ner nöttköttet och pastan/potatisen, bryn allt lite grann, ratatouille vid sidan om
eller gör en sallad på alltihop, använd då 1 dl olja och ½ dl vinegär.

Varmkorv, potatismos, sallad på gröna böner
1 dl olivolja
½ dl vinegär
lite senap
¼ flaska ketchup
½ paket potatismos
2 burkar varmkorv
2 burkar gröna böner
vitlök efter smak

recept behövs väl knappast

Frukost/kvällsmat, 4 pers

risgrynsgröt
3 dl mjölkpulver and 15 dl vatten
270 gr grötris= 2 dl
1 tsk salt
blötlägg riset med 8 dl vatten, koka upp och sjuda tills det är mjukt, blanda 2 dl mjölk med 2 dl vatten och blanda sedan ner det i riset, värm
bland 1 dl mjölkpulver med 5 dl vatten för att göra mjölk till gröten, blanda om möjligt denna mjölken kvällen innan och ställ i kylen
200 gr socker, kanel

Flingor och mjölk
4 dl mjölkpulver and 19 dl vatten
blanda om möjligt mjölken kvällen innan och ställ i kylen
200 gr flingor
200 gr sylt

knäckebröd
200gr knäckebröd (50gr/pers)
160g ost 40/pers
200 gr sylt/marmalade, 50 g/pers
100 gr peanut butter 25g/pers

Mannagrynsgröt
1,5 dl mannagryn eller grahamsgryn
1 tsk salt
3 dl mjölkpulver och 15 dl vatten
blanda om möjligt mjölken kvällen innan och ställ i kylen
koka upp 11 dl mjölk, strö ner mannagrynen och salt medans man vispar, sätt på lägsta värmen I ca 5 min, rör om några gånger
4 dl mjölk att hälla över gröten
200 gr äppelmos

Stekt bröd
1 tsp jäst
500 gr mjöl = 8 dl
3 ¼ dl varmt vatten= 1 kåsa
1 tsk salt
1 tsk jäst
2 dl olja
börja efter lunch för kvällsmat, efter kvällsmaten för frukost
blanda till en deg, knåda tills det blir smidigt och elastiskt. Låt jästa.
Rulla ut med brödkavel till kakor
stek i lite olja åt gången på medelvärme
(går även att steka utan olja)
160g ost 40/pers
200 gr sylt/marmalade, 50 g/pers
100 gr peanut butter 25g/pers

Pankakor (tjocka Amerikanska)
3 msk mjölkpulver
2,5 dl vatten
180gr flour =4dl (1 cup hel vete om el finns till kvarnen)
2 ägg
3 msk oil +1 msk att steka i
½ tsk salt
2 tsk bakpulver =10 gr
2 msk socker
200 gr sylt, 50gr var eller
äpplen stekta i 200 gr socker, eller 200 gr sirap

Extra varje dag till hela familjen
80 gr kaffe om dagen, blir 4 espresso kannor eller 2 kaffe kannor
2 te påsar per person och dag
200 gr socker
1 liter mjölk till kaffe/te
1 fruit burk eller 4 portioner choklad pudding eller nyponsoppa
50 gr godis per person (finns väl gömd under min säng)
multivitaminer

ger ca 2300 kcal om dagen.


Senast redigerad av tomtemor tor 25 jun 2009, 07:56, redigerad totalt 2 gånger.

Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: inköpslistan
InläggPostat: ons 10 jun 2009, 16:34 
Offline
Kreditkortsberoende

Blev medlem: fre 29 maj 2009, 19:57
Inlägg: 132
4 personer, inköpslista, allt i kilo om ej specificerad
jag har detta i excel men vet inte hur man inför det

vita böner, burk, 6 st
böner, vita torra, 0,7
nötkött/skinka, burk 4,0
black eyed peas, torra 1,0
ost 3,5
ost, paramasan 0,2
koriander, paket 0,7
majs burk 4,0
spiskumin, paket 1,2
ägg 24,0
Feta, kilo 0,8
vitlök 0,2
ingefära 0,2
göna böner, burk, 8,0
varm korv, burk 4,0
ketchup 2,0
kidney böner, torra 0,5
linser, röda, torra 0,4
linser, gröna, torra0,8
svamp, burk 2,0
senap 0,4
olja 2,8
oliv olja 0,6
oliver, burk 2,0
lök 3,4
pasta 2,4
gula ärtor 1,5
potatismos paket 1,0
quinoa 0,8
ratatouille, burk 4,0
ris 2,3
ris, gröt 2,2
salsa burk 2,0
spaghetti 0,8
buljängtärning 18,0
sweet chili, flaska 1,4
timjan, torr burk 1
tomater, burk 16,0
tortillas, paket. 4,0
tonfisk, burk 4,0
vinegar 0,3
salt 0,6
chili pulver 0,4

godis 4,8
flingor 1,6
kanel, paket 0,8
kaffe 1,9
mannagryn 1,0
mjöl 5,6
frukt burk/choklad pudding/nypon, burk/4 portioner 24,0
knäckebröd 1,6
sylt 6,9
torrmjölk, liter 66,0
jordnötssmör 1,2
socker 2,1
sirap 0,7
te påsar 192,0
jäst, torr, paket 2,4
bakpulver 0,1


jag har en massa annan mat men detta är startpunkten för en lättare TSHTF senario typ pandemi, arbetslöshet, sjukdom, storm mm man äter riktigt gott under dessa veckor tycker vi, vi äter något it dessa måltider varje vecka med glädje

nästa inlägg, min medicinlåda och FAK


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Mycket trevlig
InläggPostat: ons 10 jun 2009, 22:56 
Offline
Yuppie survivalist
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 17 apr 2008, 12:10
Inlägg: 933
Ort: Jämtland/Östersund "i ett tag till"
Mycket trevlig receptsamling

Ser väldigt bra ut det där...

Något jag funderade på när jag läste igenom det var att jag saknade
mycket av halvfabrikaten (helkonserver). som Salta Biten, Köttsoppa,
konserverad frukt m.m. Men det kanske är avsiktligt från din sida.

/M


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: tor 11 jun 2009, 07:25 
Offline
Kreditkortsberoende

Blev medlem: fre 29 maj 2009, 19:57
Inlägg: 132
konserverad nötkött eller skinka kommer att finnas på bordet 2 gånger den månaden, vi tycker igentligen inte mycket om varken eller men jag tror att vi kan behöva omväxligen.
Min familj har alltid ätit mycket böner/linser, black-eyed peas med feta är min älsta dötters älskligsrätt t.x. och min minsta frågar ofta efter linser lagat som i första receptet.
Gubben har också vant sig LOL

köttsoppa, anser jag, tar för mycket plats för kalorierna och näringsämnen den ger, jag har 4 burkar dock som finns i reserv ifall vi blir sjuka och ingen orkar laga mat just den dagen, jag har mera mat av den kalibern så som pås-soppor, tomatsås, fiskbullar, makrill (15 st) tonfisk, majonäs, ost på tub,nutella, musslor mm

jag har även en del hel vete men det kräver att det finns el då jag har en elkvarn men ingen handkvarn
kaffe finns som hel, malen och pulver
jag har även flera sorter böner, extra ris, popcorn,soja, sötad mjölk på burk (gott i kaffe!) och ca 4 kg honung.... och en säck med fodervete ifall det riktigt krisar, blir bra i tyckkokaren...

jag ser till att ha potatis och äpplen hemma dock har vi ingen jordkällare (till min sorg) så lagringstiden är begränsad

Jag tål inte glutamat så bra, verkar bli trött av den, det är en av anledningar jag har minskat en del på halvfabrikaten, buljöngen är MSG fritt dock inte tacokryddan men jag har motsvarade kryddor "lösa" så om jag finns hemma kryddar jag utan påsarna. Maten ska alla i familjen kunna laga därmed de utförliga recepten. De finns i en pärm intill maten, där finns även en arbetsgång där varje dag finns steg för steg.
på vägen finns det en lapp där man får skriva upp om man tar ifrån skåpet, barnen vet att de får ej nalla på förådet utan lov. Där skrivar jag upp vad jag stoppar i när jag har handlat.

jämfört med vår vanlig mat är detta ganska lättlagat (tx kavlar jag egna tortillas till vardags, malar mjöl, bakar bröd etc) dock kräver kidneybönerna för lång tid egentligen men de är godast i chili, jag har mera black-eyed peas att laga istället om det blir lite ont om bränsle.

det mesta av denna mat finns i en stor hörn garderob och det är få som vet om den....... inget jag pratar höjt om.....

konserverad frukt kommer vi att äta så gott som varje dag, finns med i "extra" jag har ca 30 stora burkar hemma...

kul att du tyckte om recepten :D

jag hoppas få tid idag till mera listor, FAK, mediciner, hygien, GHB, BOB........


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lång lista över vad vi ska äta om STHTF
InläggPostat: fre 16 nov 2018, 20:49 
Offline
Behöver jag verkligen mer än en kniv?

Blev medlem: ons 29 okt 2014, 21:56
Inlägg: 93
Röd linssoppa
Pasta med tomat och röda linsersås
Stekt ris med ägg
Ärtsoppa med picnicbog
Risgrynsgröt med saftsås
Gryta på ris, svarta bönor och kokosmjölk
Ris med tonfisk och majonäs
Frystorkad mat
Pulversoppa med ris
Havregrynsgröt med havremjölk
Surdegsfrallor (kräver ugn) med bregott, ost, hummus eller bönröra av soltorkade tomater
Ris och svarta bönor i teriyakisås
Kikärtsmaränger utan ägg (kräver ugn)
Blåbärssoppa
Ögonblink varm choklad
Chokladmousse på kikärtsspad (lätt och god)
Snabb chokladtryffel (superlätt och sååå god)

Är någon intresserad av recept på något så hojta till bara så skriver jag ut det när jag har lite mer tid.


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet