Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 01:41 
Offline
Min ryggsäck är nog för liten...

Blev medlem: ons 14 nov 2012, 13:01
Inlägg: 43
Jag har tänkt en del på självförsörjningsgraden av livsmedel i Sverige. Den är ju inte bra. När jag pratar med människor runt mig om detta så brukar dom säga att det är bra att bo på landet, som vi gör.

Problemet som jag ser det blir att vi kan hålla mjölkkor men det finns inget mejeri. Vi kan odla spannmål men det finns ingen kvarn. Och så vidare. Möjligheterna att odla råvarorna finns men förädlingen blir svår för det finns varken utrustning, lokaler eller kunskap kvar.

Jag vill köpa en kvarn, gärna lite större så att jag kan mala till fler, men några frågetecken finns naturligtvis:

Spannmålsodlingen kräver fossilt bränsle, hur länge till kan man räkna att det går?

Kvarnen är elektrisk, hur länge innan elpriserna skjuter i höjden?

Investeringen är inte gigantisk, men jag kan köpa mycket mjöl för dom pengarna, och om jag kalkylerat rätt tar det inte så många år innan jag räknat hem den. Om jag får till det så ska jag inte behöva låna.

Så vad tycker ni, kvarn eller inte kvarn?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 07:59 
Jag hittade 2 alternativ på Aliexpress. Den ena för hemmabruk som inte kostar en förmögenhet. Finns i 3 storlekar. Räcker gott till att hjälpa grannar och familj om man vill. Eller en riktig för den som vill göra affär av det. Kanske en bra idé x-tra inkomst. Bägge visar priser ink. frakt


http://www.aliexpress.com/item/Hot-Sale ... 15335.html

http://www.aliexpress.com/item/Industri ... 21922.html


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 09:38 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Det finns fortfarande många små kvarnar kvar i landet . Stånga är en så Tevekvarn i ljusdal som också drivs med vattenturbinen som de har, http://tevekvarn.se/static.aspx?id=10 .

Googla på kvarn så kommer det upp . Sedan de firmorna som maler till djur kan använda sin utrustning för oss tvåbeningar med samt de flesta bönder .

Men kika på karnspecialisten , där finns både handvevade och elektriska samt modeller som går att kombinera . Jag har handlat därifrån och de är bra att ha att göra med .

http://www.kvarnspecialisten.se/

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Senast redigerad av Dweomer ons 22 jan 2014, 12:23, redigerad totalt 1 gång.

Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 11:23 
Jag är inne på samma spår. Vet inte riktigt hur stor du ska ha men jag kan tänka mig en som står framme på köksbänken.
Vill ha en kombinerad maskin för både mala och flingor. Då behöver man inte lagra pasta utan man har råvarorna för att baka själv.
Har.inte hittat vilken maskin än men det blir säkert dyrt.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 12:24 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 apr 2013, 14:28
Inlägg: 394
Ort: södra västergötland
Jag kom över en kvarntillsats till min Bosch hushållsassistent för 50 kr på en mellandragsrea på vår lokala järnaffär härom året. Ibland räcker det att ha tur / hålla ögonen öppna. Nu är ju den elektrisk och funkar bäst till säd även om det till nöds går att mala kaffebönor. Nötter respektive torkade bönor och ärtor går inte speciellt bra att mala i kvarnen, annars hade jag tyckt att det vore bra och praktiskt.

Sedan har jag en bra handvevad kaffekvarn, även rostad säd borde gå att mala i den, orostad säd soggar igen kvarnens räfflor.

Till syvende og sidst beror det ju på vad man vill mala till för användning. Är det till typ gröt räcker nog i princip en vanlig mortel. De flesta underskattar hur vanligt det var med gröt (och välling) fordomtida. Man är nog ofta lite fokuserad på bröd och andra mer förädlade mjölprodukter. Men då kommer ju nästa sak, vilka jäsegenskaper har mjölet och hur skall man få det att jäsa?

_________________
http://lipoptena.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 12:32 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Finns en bok som tar upp just det där . Fullkorns recept heter boken och kan gå att få tag i via tex bokbörsen .
Där finns med hur man lagar mat med hela korn eller med mjöl som man maler hemma , som skijer endel i egenskaper mot köpt "renat" mjöl .
Finns ett kapitel om bakning med "hemmamjöl" och vad som skiljer där .
Tar upp de vanliga sädesslagen ett och ett med förbehandlingen innan matlagning , sedan även majs , ris , hirs och bovete .

Går mycket ut på en vegetarisk livsstil men finns inget som säger att man själv inte lägger till kött .

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 14:32 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 25 feb 2013, 23:45
Inlägg: 716
Ort: Östra kolonierna
Har själv haft tankar på en kvarn och eftersom jag gillar a) handvevade maskiner, b) gjutjärn och c) produkter som inte har tillverkats i Kina är mitt val Diamant D525 från danska Engsko http://www.unitedmillingsystems.com/haandkvaernD525/. Nu tillverkas den inte i Danmark tydligen utan i Polen men det får duga.

Populär i USA där den säljs av Lehmans https://www.youtube.com/watch?v=BXQrNQJ8lyc

5 850 Danska kronor inkl fri leverans i Danmark. Säkert lite dyrare att få den till Sverige.

Swedala

_________________
“You can't run away forever, but there's nothing wrong with getting a good head start.” - Meat Loaf


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 15:08 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8751
Här finns några till http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/kor ... e-5c1.html

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 15:10 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 apr 2013, 14:28
Inlägg: 394
Ort: södra västergötland
Dweomer skrev:
Finns en bok som tar upp just det där . Fullkorns recept heter boken och kan gå att få tag i via tex bokbörsen .
Där finns med hur man lagar mat med hela korn eller med mjöl som man maler hemma , som skijer endel i egenskaper mot köpt "renat" mjöl .
Finns ett kapitel om bakning med "hemmamjöl" och vad som skiljer där .
Tar upp de vanliga sädesslagen ett och ett med förbehandlingen innan matlagning , sedan även majs , ris , hirs och bovete .


Det känns ju som något som borde finnas i något gammalt nummer av Åter. Får kolla med Petter, annars uppmanar jag honom att leta rätt på någon som kan skriva om det.

_________________
http://lipoptena.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 20:16 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 apr 2013, 14:28
Inlägg: 394
Ort: södra västergötland
Har varit i kontakt med Petter. Han har satt upp det på listan över framtida artikelämnen. Först tyckte han inte det var några större konstigheter men när han funderat lite så kom han på att han märkt stora skillnader mellan sitt eget mjöl och köpemjölet.

_________________
http://lipoptena.blogspot.se/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 21:36 
Dweomer skrev:
Finns en bok som tar upp just det där . Fullkorns recept heter boken och kan gå att få tag i via tex bokbörsen .


Japp, det fanns flera exemplar. :notme: Tack för tipset.

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Kvarn
InläggPostat: ons 22 jan 2014, 22:11 
Sadelmakaren skrev:

Investeringen är inte gigantisk, men jag kan köpa mycket mjöl för dom pengarna, och om jag kalkylerat rätt tar det inte så många år innan jag räknat hem den. Om jag får till det så ska jag inte behöva låna.

Så vad tycker ni, kvarn eller inte kvarn?


Jag har hört att smaken på nymalet mjöl är godare och nyttigare än vanligt köpemjöl. Det kanske kan hjälpa till att övertyga dig själv.

Hur mycket är det värt att brödet blir godare och nyttigare? :hm:

Hela korn har längre hållbarhet också.


Top
  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet