VintersoL skrev:
Intressant tråd. Om man smular torkad surdeg kan man inte lika gärna bara lagra torrjäst istället? O jäst för övrigt...hur länge kan man lagra jäst. Ja skulle gärna se att ja kan göra egen cider o koka egen sprit ef shtf. Spriten e ej för invärtes bruk.
Det är så pass enkelt att göra sin egen surdeg att jag faktiskt har lite svårt att förstå varför man skulle vilja lagra surdeg.
Jäst som används för jäsning av öl/vin/mjöd/cider etc kan man lagra i flytande form i kylen under lång tid genom att regelbundet mata sin kultur, som man lämpligen tar reda på från jäskarets botten när jäsningen är klar. Det går nog att hålla jästen vid liv under lång tid på detta sätt, skulle jag säga. Däremot tycks det vara svårt att lagra bryggerijäst på detta sätt, även om jag iof tycker att det borde gå det också.
Hur länge torrjäst kan lagras är jag osäker på, men det är i alla fall betydligt längre än bäst-före-datumet, för det har jag provat själv. Flera år längre.