Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 88 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: tis 07 feb 2017, 00:15 
Offline
Kreditkortsberoende
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 30 mar 2015, 22:18
Inlägg: 135
Rakkuraj skrev:
Problemen är att vi har avtagande avkastning på allt som vårt samhälle bygger på
-Energiutvinning kostar mer och mer och ger mindre för det arbete vi lägger ner på att utvinna den (EROEI)
-Teknikutvecklingen har varit fantastisk men ny teknikutveckling ger inte lika mycket tillbaka som tidigare landvinningar. Smartphones och internet är ett mycket mindre utvecklingssteg än vad radion var t ex.
-Det som Tainter pekar på är just att ökad komplexitet ger inte tillbaka lika mycket som den kostar.
-Jordbrukets produktivitetsutveckling efter konstgödsel och traktorer (Vad händer med avkastningen från jordbruket om den får tillgång till mindre energi?)

Sen har vi Jevons paradox som innebär att ökad energieffektivitet inte innebär att vi använder mindre energi, utan snarare mer. Vi använder bara den energin till att göra mer. I bilexemplet leder en mer energisnål bil till att vi kör mer och längre. Det här är en teori som bygger på en observation som gjordes i mitten av 1800-talet.

Det Tainter hävdar om jordbruk och romarriket är intressant, men jag förstår inte riktigt om han tar hänsyn till att dåtiden (romarna) inte hade kunskaper och insikt om vad de gjorde långsiktigt. Det har vi idag på ett helt annat sätt.

Visst använder vi mer energi än någonsin tidigare, Och visst, bygger vi ett par vattenkraftverk till blir det mer el, vilket gör elen billigare, vilket gör att vi använder mer el. Men det är ju också det som gör att vi kan leva ett så drägligt liv som vi faktiskt gör.

Rakkuraj skrev:
Vad gäller Jared Diamond har han blivit ganska kritiserad för en felaktig historiebeskrivning. Den kritiken gäller i synnerhet "Vete, Vapen och Virus", men även Kollapsboken har blivit kritiserad.

Säkert har han blivit kritiserad, tvärvetenskap målad med bred pensel blir gärna det. Men framför allt har han blivit hyllad både för sin pedagogiska förmåga och talang att knyta ihop många vetenskaper. Pulitzer-priset fick han också. Här är en recension som jag tror kan intressera preppers: http://www.dn.se/arkiv/ledare/paskons-s ... till-dods/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: ons 08 feb 2017, 07:17 
Offline
Det stod ju "Välkommen" på mattan utanför dörren!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 03 jul 2011, 08:20
Inlägg: 1977
Nisse skrev:
Det Tainter hävdar om jordbruk och romarriket är intressant, men jag förstår inte riktigt om han tar hänsyn till att dåtiden (romarna) inte hade kunskaper och insikt om vad de gjorde långsiktigt. Det har vi idag på ett helt annat sätt.

Visst använder vi mer energi än någonsin tidigare, Och visst, bygger vi ett par vattenkraftverk till blir det mer el, vilket gör elen billigare, vilket gör att vi använder mer el. Men det är ju också det som gör att vi kan leva ett så drägligt liv som vi faktiskt gör.


På vilket sätt skiljer sig romarnas insikt jämfört med vår om vad vi gör långsiktigt? Det fanns många i Rom som klart och tydligt såg åt vilket håll det bar. Det dokumenterades så det går att läsa om deras insikter då. Jag tror inte att vi ska tro att vi på något sätt är bättre och smartare än vad de var på den tiden, bara för att vi har tillgång till mycket mer energi och smartphones. Ser man till hur många hundra år som Romarriket faktiskt varade så tror jag att vi kommer att förlora den tävlingen med råge.

Problemet med vår tillgång till billig energi är att den kommer att sina. Just vattenkraft har inte särskilt mycket potential att byggas ut ytterligare. Ja vi kan leva ett drägligt liv, ett tag till.

_________________
Ju mer säker jag är på att något är sant desto större är sannolikheten att jag har fel.
Jag stänger för möjligheten att ens överväga att jag har fel.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: mån 13 feb 2017, 18:29 
Offline
Det stod ju "Välkommen" på mattan utanför dörren!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 03 jul 2011, 08:20
Inlägg: 1977
I det korta perspektivet är en ekonomisk krasch ett stort hot. Idag hänger hela världen ihop ekonomiskt, vi har fått en global ekonomi som är sammansatt på ett obegripligt komplext sätt. Ekonomin har därutöver finansialiserats under en lång tid och har accelererat sedan 1980-talet och idag är den finansiella överbyggnaden så total att den påverkar hela vår tillvaro.
I korthet är hela världen skuldsatt idag, privatpersoner, företag och länder. På den skulden ska det betalas ränta och den räntan betalas till banker och i slutänden till några få väldigt rika privatpersoner, ”The 0,1 percent”. Räntan ska betalas av löner och vinster och ju mer ränta som måste betalas, desto mindre pengar finns över till annat.

Över tiden har större och större andel av världens tillgångar hamnat i enprocentarnas fickor. De har också skaffat sig ett stort politiskt inflytande genom lobbying och ffa i USA ge kampanjpengar till de politiker som driver deras frågor. Även inom akademin har de skaffat sig ett stort inflytande genom att ge forskningsstöd till de teoribildningar som stöder deras sak. Idag finns det få röster som pratar om riskerna med de stora skulderna vi har idag och med den finansiella överbyggnad vi har. Åtminstone är det ingen som tar det på allvar.

En Amerikansk ekonom, Hyman Minsky, talade om tre stadier i utvecklingen mot en krasch (han växte upp under depressionen i USA, den som startade 1929).
1. Den första kallade han the Hedge, då banker och låntagare är försiktiga, lånar (ut) mot säkerhet, betalar räntor och amorteringar.
2. Den andra the Speculative, den spekulativa, då bankerna lånar ut och godtar att amorteringarna skjuts framåt i ömsesidig förväntan på att värdet av det köpta kommer att stiga.
3. Den tredje och sista fasen är Ponzi-stadiet. Under Ponzi-stadiet lånar bankerna ut, men varken ränta eller amorteringar behöver betalas, värdet på huset/lägenheten kommer ju ändå att stiga, snabbt och mycket.

Sen händer det oväntade, låneekonomin rasar, låntagaren förlorar allt utom skulderna och banken sitter med överbelånade säkerheter. Det talas om ”The Minsky moment” det ögonblick då marknaderna upptäcker att säkerheterna för lånen inte finns och alla rusar mot utgången som är väldigt trång.

Efter kraschen kommer en lång tid med lågkonjunktur eller depression när ekonomin måste nollställas. Beroende på hur detta kommer att göras kommer det att ta olika lång tid. Om fordringsägare gör som man gjorde i Tyskland efter andra världskriget där skulderna mer eller mindre skrevs av direkt kan det gå fort men om alla fordringsägare kräver att alla skulder ska betalas så långt det är möjligt kommer det att ta lång tid, kanske bortåt hundra år så som det faktiskt har hänt i världshistorien. Det är främst en politisk lösning som krävs och olika länder kommer att lösa det på olika sätt. På Sumerernas tid löste man det genom att avskriva alla skulder med jämna mellanrum.

Sedan kraschen 2008 har ekonomin aldrig riktigt återhämtat sig. Vi lever på lånad tid när stater och riksbanker pumpar in likviditet i systemet för att det ska halta vidare. Nästa krasch kommer troligen att skicka ner hela ekonomin ytterligare ett snäpp. Det kommer inte att vara slutet men tiderna kommer att bli ännu svårare. Arbetslösheten kommer att öka och företag kommer att gå i konkurs.

Man brukar prata om en oscillerande nedgång. Med det menas att ekonomin kraschar med jämna mellanrum och botten blir lägre vid varje ny krasch eller lågkonjunktur. När oljeutvinningen ökade hade vi också krascher och lågkonjunkturer men med den skillnaden att bottnarna då låg högre vid varje nedgång.

Den situation mänskligheten befinner sig i just nu kan liknas vid hur den tecknade figuren Coyote springer över en klippkant. Han fortsätter att springa och först när han är flera meter ut upptäcker han att det bara är luft under honom. Vi är ute över klippkanten men har inte upptäckt det ännu. Eller som Seneca uttryckte det. -”Det skulle vara en tröst för vår svaghet och våra arbeten om allting skulle förgås så långsamt som de kommer till stånd; men som det är, förbättringen är långsam, men undergången snabb."
Lucius Anneaus Seneca, Brev till Lucilius, n. 91

En ekonomisk krasch kommer vi inte att uppleva som slutet på samhället utan det mesta kommer att fortsätta som tidigare (nästan kanske). Arbetslösheten kommer att öka, företag kommer att gå i konkurs och det blir allmänt svåra tider. Oljepriset kommer att gå ner ytterligare och helt plötsligt finns det ingen anledning att investera i ny oljeutvinning, fast där är vi kanske redan.
I allmänna media finns få röster som talar om de hot som finns mot mänskligheten, det är i de alternativa nyhetskanalerna, bloggar och forum som rösterna finns. Jag tycker mig märka en ökad volym av dessa och ett ökat intresse från folk, även om det mest handlar om ekonomi och den överbelåning som finns i hela världen. Naturligtvis kan det handla om självförstärkning från min sida även om jag försöker vara på min vakt mot det.

_________________
Ju mer säker jag är på att något är sant desto större är sannolikheten att jag har fel.
Jag stänger för möjligheten att ens överväga att jag har fel.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: mån 13 feb 2017, 22:56 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Jag kommer ihåg i min gröna ungdom. Det talades om att varje svensk var skyldig 3 000 kronor. Visserligen var 3 000 en hel del, men jag tänkte att det vore bra om man fick betala dem och sedan vara skuldfri. Jaja, det var tider det...

(Jag begrep visserligen inte riktig det där med att varje svensk skulle vara skyldig 3 000, men jag förstod ändå att man inte bara helt enkelt kunde betala dem.)

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: mån 13 feb 2017, 23:24 
Zombie skrev:
Jag kommer ihåg i min gröna ungdom. Det talades om att varje svensk var skyldig 3 000 kronor. Visserligen var 3 000 en hel del, men jag tänkte att det vore bra om man fick betala dem och sedan vara skuldfri. Jaja, det var tider det...

(Jag begrep visserligen inte riktig det där med att varje svensk skulle vara skyldig 3 000, men jag förstod ändå att man inte bara helt enkelt kunde betala dem.)


Statsskuld på 3000kr per capita.. Så snackar vi före 1970
https://statsskuld.se/
Just nu klättrar den stadigt uppåt och beräknas stiga med 8500kr per person bara under 2017..
Låg på ca 132.000 per person vid årsskiftet


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: mån 13 feb 2017, 23:32 
...och varje arbetande amerikan hade 2013 en del om 1,1 miljoner i USAs statsskuld, och den växte då med 5500 kr för varje amerikan och månad. Sen dess har statsskulden i USA ökat från 110 miljoner miljoner till 170 miljoner miljoner (kronor). En liknande utveckling pågår i många länder, även inom EU.

Det kan förstås inte hålla i längden, eller, det är klart, om hela världen är överens om att tillåta skulderna att växa oändligt så går det men det måste i sin tur få någon slags konsekvenser. Vilka har jag ingen aning om men jag gissar att det kan bli intressant på något sätt, att se hur det löser sig.

/MD


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: tis 14 feb 2017, 10:00 
En väldigt intressant tråd!


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: tis 14 feb 2017, 10:18 
Offline
My mommy always said there were no monsters - no real ones - but there are.
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 05 okt 2016, 15:22
Inlägg: 622
Ort: Urban sprawl
Rakkuraj skrev:
Den situation mänskligheten befinner sig i just nu kan liknas vid hur den tecknade figuren Coyote springer över en klippkant. Han fortsätter att springa och först när han är flera meter ut upptäcker han att det bara är luft under honom. Vi är ute över klippkanten men har inte upptäckt det ännu. Eller som Seneca uttryckte det. -”Det skulle vara en tröst för vår svaghet och våra arbeten om allting skulle förgås så långsamt som de kommer till stånd; men som det är, förbättringen är långsam, men undergången snabb."
Lucius Anneaus Seneca, Brev till Lucilius, n. 91.


Romarrikets uppgång och fall är studerat på längden och bredden. Tyvärr icke av undertecknad som var naturvetare. Jag undrar om det fanns romare som såg vad som var på gång; vilka tecknen på den annalkande undergången var och varnade för dem. Någon humanist i tråden som vet på rak arm? Frågar därför att jag anar att Rom har något att lära oss.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: ons 15 feb 2017, 22:30 
Offline
Det stod ju "Välkommen" på mattan utanför dörren!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 03 jul 2011, 08:20
Inlägg: 1977
Jag är på intet sätt specialist på Romarrikets uppgång och fall men lite har jag ju snappat upp.
Romarna var expansiva och hade en värnpliktsliknande struktur på sin arme från början. Innan man kunde bli ämbetsman eller politiker krävdes det att man skulle ha gjort sina hundår i armen. Erfarenheten från soldatlivet och vad det innebar att vara officer för en arme i fält gjorde att man hade en bra skola för ledare, praktiskt ledarskap under tuffa förhållanden.

Rom hade väldigt bra ledare under många hundra år. De kunde bygga upp en effektiv administration, skapa effektiva marknader där varor och tjänster kunde köpas och säljas över hela riket. De hade den bästa armen med bäst disciplin, bäst utbildning och den bästa utrustningen. Vanliga romerska soldaters rustningar var betydligt bättre än medeltida fotsoldaters. De använde effektiva strategier och taktiker och var i stort sett oövervinneliga. Soldater, även en vanlig menig kunde räkna med en bra lön och en dräglig pension efter sina tjänsteår (17-47 år).

Allteftersom började korruption och maktmissbruk att smyga sig på. Man försökte reglera handeln med basvaror (priskontroll). De började devalvera sin valuta genom att späda ut guld- och silvermynt med koppar. Jordarna blev utarmade och den effektiva handeln och arbetsdelningen förföll.

Det riktiga maktmissbruket och korruptionen började med kejsarna och det är väl kanske här det börjar gå utför med Rom, även om riket fortsatte att expandera länge till. Armen blev så småningom en legoarme, utrustningen, utbildning och disciplin blev sämre. Inbördeskrig härjade emellanåt. När Rom slutligen blev erövrat var det av armeer som Rom skulle ha slagit några hundra år tidigare. De hade i och för sig anammat en del av Romarnas teknik och taktik men fortfarande var de inte så väl utbildade, väl utrustade och disciplinerade som romarna varit tidigare.

Slutligen föll Rom av ett inre förfall och ett yttre tryck av andra folk som ville komma åt romarnas territorier. Det som är intressant är ändå hur länge Romarriket fanns, 1000 år. Sen finns det tusentals sidor att läsa om Rom och Romarriket, även historia som skrevs då, när det begav sig.

_________________
Ju mer säker jag är på att något är sant desto större är sannolikheten att jag har fel.
Jag stänger för möjligheten att ens överväga att jag har fel.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: tor 16 feb 2017, 10:55 
Offline
My mommy always said there were no monsters - no real ones - but there are.
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 05 okt 2016, 15:22
Inlägg: 622
Ort: Urban sprawl
Tack, Rakkuraj. :up:


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: tor 16 feb 2017, 18:13 
Jag tror att när man ska diskutera samhällsproblematik när det gäller kollaps osv. så är de flesta alldeles för trångsynt.
Vi har idag skapad ett så komplext samhälle att när bara en del slutar fungera, så hakar upp sig allt. Utan datakommunikation fungerar ingenting, utan el ingen kommunikation, utan olja ingen eller väldigt lite el, ännu mindre transport eller produktion av vad som helst. Och mitt sitter finanssystemet. Utan pengar ingen handel, olja vad som helst. Men de behöver el och datakommunikation för att det ska fungera etc....
Vi idag är mycket mer sårbar än Romerna eller vilket samhälle som helst någonsin har varit. Vi är helt beroende av billigt energi och varor och tjänster utifrån, till slut styrd av en enda sektor. En sektor som har blivit en gigantiskt bubbla, baserad på skuld och evigt tillväxt.
Det som folk hade när andra komplexa samhällena bröt ihop, är någonting som inte längre finns idag; självständigt fungerande bönder. Bönder som kan fortsätta sitt jobb och försörja de nästa generationerna som ska bygga upp ett nytt samhälle.

Rakkuraj skrev:
Inledningen till kollapsen, enligt Tainters modell innehåller nyckelorden.
• Recession
• Arbetslöshet
• Brottslighet
• Regeringskris
• Finansmarknadskollaps
• Brist
• Ransonering
• Upplopp
• Kraveller
• Plundring
• Tar lagen i egna händer
• Svält
• Samhälls- eller regeringskollaps


Och när man tittar på schemat och hur vårt världsomfattande system fungerar, så blir en sak väldigt tydligt. En enda fel räcker för att utlösa det här schemat i rasande fart.
Ta bort transportmöjligheterna och de allra flesta i världen har inte tillgång till mat inom veckor. Det betyder brist för alla. Hur tar man bort transport? Ta bort oljan. Hur tar man bort oljan? Det tar slut eller ännu snabbare en krasch i finanssystemet. Inga pengar, ingen handel, ingen olja, ingen transport.
När oljan är slut, ingen el. Utan el, ingen kommunikation, alltså blir ransonering svårt att koordinera. Utan olja ingen transport av mat till ransonering heller. Nästa steg i schemat kommer att uppfölja varan väldigt snabbt. Vi har ju skapad ett eget centrerad samhälle. Jag vill ha och jag vill nu och det jag inte får, tar jag.

MulenDag skrev:
Jag tror att Rakke, lika lite som jag, ser några ljusglimtar.

Vi hinner aldrig ikapp och för den delen, vind och sol kräver oljesamhället för att produceras och underhållas.

Det kommer att försvinna, allt.

/MD


Och det positiva med det är att vi kommer att få en mycket mer lokal baserat samhälle. Kanske tom en som, av stadsbo och hitech-eller framstegsreligions anhängare, så hånfullt blir kallad "bondsamhälle" utan central regering. Små, självstyrande stater eller församlingar. Om vi följer samhällets-kollaps mönstret, så blir det troligtvis ett samhälle som avsäger sig alla gizmos, gadgets och annat onödigt trams, som vi har idag. En ny "dark age", fast den behöver inte vara dunkel. Visst folk dog förut av sjukdomar vi lyckades bota, men hur många, och värre, fick vi tillbaka i stället?
Människor har levt och trivdes i generationer utan el, datorer och on time delivery. Riktigt fysiskt arbete och mörka kvällar gör inte att man lever i elände.
När man studerar folk som levde ett liv utan allt som vi har idag, så verkar de vara lyckligare än vi är idag. Att fylla 60 och att ha levt ett hälsosamt och ostressad liv är att föredra över att fylla 80, knökfull med mediciner mot hjärtproblem, kolesterin, depressioner eller cancer. Tycker jag iaf.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: tor 16 feb 2017, 22:52 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Mja, problemet är att rejäl SHTF är mycket smärtsam. Fattigare kulturer har åtminstone en fungerande infrastruktur, men det har vi inte i västerlandet.

Många av våra nuvarande sjukdomar är ålderssjukdomar. Förr dog folk i infektionssjukdomar och barnsäng och det var inte så många som ens hann bli gamla. Diverse vällevnadssjukdomar och ärftliga sjukdomar som man dog av direkt förr i tiden har tillkommit.

Jag tror inte vi skulle avsäga oss prylar utan snarare sakna dem. Asketism förekommer i många kulturer men då är det ofta av religiösa/magiska/politiska skäl.

Jag tror inte vi når TEOTWAWKI utan väldigt mycket stress, första generationen kommer att lida svårt. Pga klimatförändringen tror jag det är osäkert om vi når en stabil nivå på hundratals år, kanske aldrig.

Men du har en poäng. Som en klok bonde sa: Om jag har det jag behöver, och litet till - och grannen har det han behöver, knappt. Då är jag belåten.

Ron skrev:
Och det positiva med det är att vi kommer att få en mycket mer lokal baserat samhälle. Kanske tom en som, av stadsbo och hitech-eller framstegsreligions anhängare, så hånfullt blir kallad "bondsamhälle" utan central regering. Små, självstyrande stater eller församlingar. Om vi följer samhällets-kollaps mönstret, så blir det troligtvis ett samhälle som avsäger sig alla gizmos, gadgets och annat onödigt trams, som vi har idag. En ny "dark age", fast den behöver inte vara dunkel. Visst folk dog förut av sjukdomar vi lyckades bota, men hur många, och värre, fick vi tillbaka i stället?
Människor har levt och trivdes i generationer utan el, datorer och on time delivery. Riktigt fysiskt arbete och mörka kvällar gör inte att man lever i elände.
När man studerar folk som levde ett liv utan allt som vi har idag, så verkar de vara lyckligare än vi är idag. Att fylla 60 och att ha levt ett hälsosamt och ostressad liv är att föredra över att fylla 80, knökfull med mediciner mot hjärtproblem, kolesterin, depressioner eller cancer. Tycker jag iaf.

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Rakkurajs världsbild.
InläggPostat: lör 18 feb 2017, 15:48 
Offline
Aftonbladet vill nog aldrig intervjua mig igen
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 31 dec 2015, 19:58
Inlägg: 1089
Ort: Västra Götalands län
Denna tråd är verkligen en rysare. Sträckläste den ungefär som jag sitter långa maraton med tv-serier allt på en gång.

_________________
3-3-3 Radio Plan


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 88 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet