Jaha, då har vi bakat här hemma. Vi kallar brödet för "Samebröd" efter originalreceptet vi har fått från en vän. Från och med att du kliver ur soffan tills bröden är färdiga tar det max 1 timme! Jag har bakat en gång med färdigblandad torrmjölk och det blir lika bra
Recept...
1 paket jäst (50gr)
5 dl mjölk
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
4 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
Åsså lite bilder
Här börjar allt... Stor bunke, slev och alla ingredienser.
Mät upp 1 dl sirap i ett mått.
Blanda alla torra ingredienser i bunken ordentligt, gärna med visp så det blir bra blandat, ringla ner sirapen och blanda igen ordentligt med vispen.
Värm mjölken försiktigt till knappt fingervarm, blanda ner i smulad jäst ordentligt med en gaffel.
Häll ner mjölken/degvätskan i bunken och blanda ordentligt till smeten är jämn, tillsätt en halv dl ytterligare mjöl åt gången tills det blir en deg och börjar släppa från bunken. Jag har provat att blanda i maskin, men det blev aldrig bra, för hand med kraftig slev är bäst.
10 dl mjöl är alltså grunden i receptet, upp till 12 dl kan det bli för att degen ska bli bra.
Sen får den bo under handduk på ett rumsvarmt ställe i 30 min, alltså bara en halvtimme. Nu sätter du på ugnen på full spruta, 300 grader!
Under jäsningen mjölar du två plåtar.
Efter en halvtimmes jäsning har degen blivit nästan dubbelt så stor.
Skrapa ut den ur bunken på ett mjölat bord, snåla inte på mjölet, då fastnar degen i bordet!
Dra/rulla ut den till en lång korv.
Dela den i ungefär 14-16 lika stora delar.
Rulla bitarna i mjöl på bordet, sen mellan händerna ganska hårt tills dom börjar kännas kladdiga, sen lite mjöl på igen.
Kavla dom med taggig kavel på mjölat bord på båda sidor, snåla inte med mjölet, då fastnar dom!
Lägg dom på plåtarna, nagga med gaffel.
Grädda 4 min längst ner i ugnen, max värme 300 grader... Bränn dig inte!
Efter fyra min byter du snabbt till längst upp i ugnen, 2 min eller tills färgen ser fin ut.
Sen har du fina bröd som du kan klyva som pitabröd eller bara ha som dom är, perfekta till allt gott du kan tänka dig