Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 24 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 12:51 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 14 maj 2015, 11:29
Inlägg: 372
Alla har vi ju varit med om kortare lokala strömavbrott. Oftast brukar elen komma tillbaka efter 40-60 minuter i storstadsregioner. På landsbygden kan strömavbrott, särskilt på vintern om ledningsgator skadats av nedfallna träd pga snölast, vara i dagar. Då stormen Gudrun härjade blev resultatet att vissa landsbygdsområden i Småland inte hade el på flera veckor. Finns någon tråd på forumet med ögonvittnesskildringar från detta.

Det scenarie som jag funderat lite kring är ett större regionalt- eller rent av riks- strömavbrott och vad som kan hända timma för timma. Orsakerna till strömavbrottet får behandlas i en separat tråd. Antag att elavbrottet sker mitt på dagen under den varmare årstiden och inte under krigsförhållanden. Funderingarna är kring hur Svensson reagerar och INTE hur en väl förberedd prepper beter sig. Preppern måste alltså även vara förberedd på hur Svensson reagerar och det är alltså detta som tråden handlar om.

1 timma efter elavbrottet:
Alla tåg, tunnelbanetågsätt och spårvagnar står stilla. Passagerarna har fått lämna spårvagnarna men sitter kvar i tågen. Bussar och bilar går som vanligt men lite långsammare då alla trafikljus är ur funktion.
På arbetsplatserna söker sig folk till de gemensamma utrymmena och diskuterar hur länge elavbrottet skall pågå egentligen. Eftersom mobiltelefonerna fortfarande fungerar så ringer man hem för att kolla om elen finns där, det gör den inte. Vattnet finns kvar i ledningarna på de flesta ställen och man spolar i toaletterna som vanligt.
Någon tar fram en batteridriven radio som de råkar ha på jobbet och andra sätter sig i bilen för att höra om det finns någon prognos om elavbrottet. De kanaler som är igång har ingen information.

3 timmar efter elavbrottet:
Alla tillverkningsindustrier sår ju stilla från första sekunden och på kontoren kan man inte göra något vettigt eftersom internet och datorer inte fungerar. Man sätter sig i bilen och åker hem. Några jobbarkompisar som åkt spårbunden trafik till jobbet får lift hem. I bilen ringer man familjemedlemmar och berättar att man är på väg hem. Man konstaterar att alla affärer stängt.

6 timmar efter elavbrottet:
Middagen kommer att bestå av smörgåsar med diverse pålägg. Nu har vattnet i rören tagit slut och mobiltelefonin slutat att fungera.
Man går till bilen för att lyssna om det finns några nyheter om elavbrottet på radion. Informationen är att elavbrottet är omfattande och påverkar stora delar av Sverige. Orsaken till avbrottet (även om känt) meddelas inte i radion och någon prognos för när strömmen kommer tillbaka ges inte. Goda råd ges att man skall hälla upp vatten (försent då vattentrycket redan försvunnit), samt att man skall sova med kläderna på och ta fram filtar. Allmänheten uppmanas även att söka upp äldre släktingar och vänner och se till att de har vatten och inte är oroliga.
Man letar fram ficklampor och batterier samt stearinljus som finns hemma.
Sjukhusen har el från nödgeneratorerna men alla planerade operationer ställs in.

18 timmar efter elavbrottet (= morgonen därpå):
Hälften av alla tåg är nu evakuerade och ersättningsbussar kör till närmaste knutpunkt för busstrafik.
All skolundervisning är inställd och det är ingen idé att bege sig till jobbet för majoriteten.
Kommunen har börjat att köra ut vatten till sjukhus och institutioner. Finns ingen möjlighet att dela ut vatten till allmänheten. Via radio har handlare uppmanats att dela ut mjölk och andra kylvaror, som ändå inte klarar sig nån längre tid i rumstemperatur, till allmänheten i anslutning till affären. Inga kunder släpps dock in även om de har kontanter att betala med då betalsystemen/kassaregistren inte fungerar. På landsbygden förekommer dock att kunder får handla med kontanter och även att kända kunder får handla på krita.

De personer som har sommarstugor i närheten tömmer sina frysar och åker dit. Vid sommarstugorna tas grillarna fram och det kött man haft i frysen blir till en god måltid. Man söker upp de grannar som har grävd brunn och hämtar vatten i hinkar och dunkar. Är vattnet okänligt kokar man det över öppen eld i en kastrull, låter svalna och häller på dunkar.

42 timmar efter strömavbrottet.
De som fortfarande har bränsle i tanken fyller bilen med dunkar med kokt (drickbart) vatten och åker för att hälsa på äldre släktingar. Släktingarna får dunkar med vatten samt en kall grillad fläskkotlett var. I gengäld får man ta vad man vill i frysen. Tillbaks till sommarstugan.
Radion meddelar att ingen prognos finns när strömmen skall komma tillbaka, men att alla måste räkna med att avbrottet kan bli långvarigt (=flera dagar till)

Kommunen har svårigheter att fylla på med diesel till sjukhusgeneratorerna, några tankar börjar bli tomma.
Folk som bor nära gränsen till ett grannland packar bilen och beger sig iväg. Landvägen till Norge och Finland är inga problem och inte heller bron till Danmark. Väl i grannlandet upptäcker man att betalkorten inte fungerar där heller, då kontakten med den svenska banken ligger nere. Besvikelse! Man handlar för de småsedlar man har i plånboken. På enstaka ställen kan man dock handla med Visa och Mastercard med slipsystemet.
Färjorna till Finland och Danmark går som vanligt men det är svårt att köpa biljett. Färjorna har satellittelefon och om man har någon bekant utomlands så kan man ringa och be denne att betala biljetten. I fartygsbutiken kan man betala med kontanter, och även med danskt rep finskt bankkort. På tillbakaturen till Sverige finns många lastbilar med bröd och färskvaror.

Då folk börjat använda stearinljus sker en del lägenhetsbränder. Då man inte kan ringa brandstationen så måste en granne åka till närmaste brandstation och berätta var det brinner. Då bandkåren kommit till branden så har den redan tagit fart. Vattnet i brandbilen tar snart slut och man skickar en brandvattentankbil till närmaste sjö tillsammans med en bränsledriven pump.

De som sökt sig till den svenska landsbygden och mjölkbönderna kan köpa mjölk kontant.
Nu börjar bränslet att ta slut i tanken i Svenssons bil och man måste välja om man skall vara kvar på landet eller åka till staden.

Hur fortsättningen blir om elen skulle vara borta ytterligare en vecka är svårt att sia om. Klart är att det kan bli struligt på många håll.

Mvh
Berra


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 13:53 
Offline
Var i hela friden är stormköket?

Blev medlem: fre 09 jun 2017, 11:11
Inlägg: 54
Elnätet i norden är idag så sammanflätat att det är osannolikt med omfattande ett strömavbrott som enbart drabbar ett land, tex Sverige, Danmark eller Norge en längre period. Då är det troligare att ett större geografiskt område är drabbat. Bränder är något som kommer bli ett stort problem, om nätbortfallet inträffar vintertid. Flertalet av mina grannar i flervåningshuset skulle troligen försöka elda inomhus för att värma sig.

Som tur är inträffar större elnätshaverier bara en gång var 20-30.e år, sist var 2003, det gjordes en intressant utredning om konsekvenserna runt denna. Innan dess var det i början på 80-talet någon gång.

https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0ahUKEwifvpW1z_nUAhVRSZoKHU8NAc8QFggtMAE&url=https%3A%2F%2Fenergimyndigheten.a-w2m.se%2FFolderContents.mvc%2FDownload%3FResourceId%3D2142&usg=AFQjCNH928bDSLfxN-KIG5qZt2A-7IAH9A&cad=rja


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 16:37 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 14 maj 2015, 11:29
Inlägg: 372
Läste dokumentet. Mycket intressant. Den fasta telefonin fungerade bättre på sina backupbatterier än flera mobiloperatörer. Också intressant att vatten och avlopp hade generatoraggregat som backup.
Strömavbrottet berodde på överbelastning där flera kärnkraftsreaktorer tvingades snabbstoppa. Sedan var det bara att koppla upp nätet igen i korrekt ordning. Ingenting var ju skadat eller hade gått sönder. De som var mest berörda hade elavbrott i 6 timmar (7 timmar i Danmark). Om viktiga kopplingsstationer däremot skulle skadas/gå sönder skulle ju avbrottet vara mycket längre. Speciellt om någon spetsnäsa lagt näsan i blöt.

mvh
Berra


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 17:57 
Offline
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...

Blev medlem: sön 21 aug 2016, 14:08
Inlägg: 114
Enormt intressant tråd! Misstänker att mycket energi första dygnet skulle gå åt till att försöka få tag på / framföra klagomål till olika elbolag och myndigheter som "borde göra något". En annan sak som många kommer kämpa med under det första dygnet är att komma till sina barns förskolor/fritidshem... personer som pendlar långt kan här få det väldigt jobbigt...

En rapport om vad som skulle ske efter en vecka utan lastbilar: https://www.msb.se/Upload/Forebyggande/ ... 6retag.pdf

Känns relevant för tråden då lastbilarna skulle sluta rulla utan el.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 18:04 
Offline
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...

Blev medlem: sön 21 aug 2016, 14:08
Inlägg: 114
Något annat som snabbt blir kritiskt för många är om apoteken slutar få leveranser av olika mediciner, vilket troligen skulle ske i scenariot du målar upp p g a drivmedelsbrist och kollapsade datasystem.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 18:20 
Offline
Var i hela friden är stormköket?

Blev medlem: fre 09 jun 2017, 11:11
Inlägg: 54
Leveranser av mediciner till apoteken är inte något problem som hinner märkas, apoteken har helt enkelt stängt därför att receptdatabasen, kortterminalerna, kassorna, dörrarna, belysningen... inte fungerar utan ström. Apoteken skulle förmodligen hållas stängda trots att dom har mediciner i lager. Efter ett tag kommer även dessa att bli plundrade.

Mobilstationernas batteribackup ska man ta med en nypa salt. Dessutom är det första folk gör när något händer, att plocka upp mobilen och börja ringa en massa, vilket gör att systemet blir överbelastat och att batteribackuppen förbrukas snabbare. De platser som har reservkraft får klara sig på den mängd diesel som finns hemma, eftersom det inte går att ringa till Statoil och be dom att köra ut mer diesel, det blir ett moment 22.

Bränder och kravaller/plundring är nog det första stora problemet för dom som har löst mat och vattenförsörjning i 1v.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 18:22 
Offline
Är det en Twinkie?
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 14 maj 2015, 11:29
Inlägg: 372
DrJekyll skrev:
Något annat som snabbt blir kritiskt för många är om apoteken slutar få leveranser av olika mediciner, vilket troligen skulle ske i scenariot du målar upp p g a drivmedelsbrist och kollapsade datasystem.

De flesta som går på medicin har ju tabletter hemma för ett par veckor, men för dem som inte har så mycket hemma blir det kritiskt.
Visst, tror att det svåra blir att överhuvudtaget sköta någon typ av leverans när datasystemen ligger nere. Se på APM terminals i Göteborg som drabbades av "datavirus" och inte kunde få ut eller in containrarna.

mvh
Berra


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 18:26 
Offline
En är ingen, två är en. Tre? Ehh...

Blev medlem: sön 21 aug 2016, 14:08
Inlägg: 114
Visst, de som nyss fyllt på kanske har lager för ett par veckor men en del otursamma stackare kanske skulle fylla på dagen efter elavbrottet :/

avlopp lär väl va en annan fråga som blir jobbig relativt fort... någon som har en aning om hur länge det kan funka att "hinkspola" en vanlig toalett om man bor i tätort med kommunalt avlopp?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 18:51 
Offline
Var i hela friden är stormköket?

Blev medlem: fre 09 jun 2017, 11:11
Inlägg: 54
Det beror lite på var man bor någonstans, i en vanlig villa slutar det fungera ganska snabbt. Bor man högst upp i ett höghus, så kan man fortsätta ett tag, Skiten blir någon annans problem :)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 19:58 
Offline
Står vid glasåtervinningen och tigger burkar.
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 13 sep 2010, 10:38
Inlägg: 2936
Ort: Somewhere over the rainbow...
Tycker det är nästan litet tråkigt, har inte inträffat några större elavbrott alls de senaste åren i klass med hur det var förr då den kunde vara bort två tre veckor utan att folk började skrika sig hesa efter ett par timmar som det är nu...
Telefon kunde vara borta i mer än en månad, inga mobiler fanns bland vanligt folk då, osv.

För egen del har jag gjort mig av med själva beroendet av el för alla kritiska saker för många år sedan.

_________________
Let's find out! SWEXIT!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 20:14 
Offline
Fredag
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 29 okt 2012, 22:08
Inlägg: 1295
Ort: Söder
Var ett tag sen jag var nojig över strömavbrott men för några dagar sen så slog det mig på jobbet. Att nu när Nordkorea kan nå USA med kärnvapen så borde de väl även kunna göra som i Ond second after och detonera över norra halvklotet... givetvis kan flera göra detta men just då triggade NK tankarna. Hjärnan rusade om hur snabbt jag kan ta mig till Maxi och hur mycket kontanter har jag på mig, ska jag hem och hämta mer först eller ta mig dit igen sen... Hur ska jag ta mig dit och hem förresten osv... blev en bra repetition näf man slappnar av lite.

_________________
Hopp är ingen strategi och tur är ingen faktor.

Ibland bloggar jag mer och ibland mindre på http://aftersearch.wordpress.com


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 21:08 
Offline
Var i hela friden är stormköket?

Blev medlem: fre 09 jun 2017, 11:11
Inlägg: 54
Även om NK skulle kunna bygga och använda en kärnvapenbärande robot för att skapa en EMP över någon på norra halvklotet så är det många parametrar som räknas in och gör det svårt att få en perfekt EMP. Dessutom väntar nog inte USA med sitt svar, det nukleära knytkalaset börjar nog innan dess. Då känns det långt troligare att dom siktar på New York eller LA.

OT: Det troligaste är nog att dom sätter 2-3st kärnladdningar på ubåtar och försöker smyga sig in i hamnarna på amerikanska västkusten och spränger dessa där. Då slipper dom problemet med att tillverka tillräckligt små laddningar för att få iväg dessa hela vägen. När ubåtarna väl är på sina avsedda platser exploderar dessa helt enkelt.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 21:10 
Offline
Borgmästare i Jericho

Blev medlem: sön 21 dec 2014, 08:50
Inlägg: 236
Hur mycket skulle egentligen krävas innan vi svenskar skiter i reglerna och börjar t.ex dela ut medicin till folk som behöver det utan recept för att datorn inte fungerar.

Tror att man måste passera en viss gräns innan vi gör det som är rationellt men olagligt.

Jag menar inte att plundra butiker eller råna folk på deras mat utan att chefen för en mack börjar dela ut bensin utan kassa eller tjänstemannen på kommunen låter orenat vatten gå ut i kranarna för att vi ska kunna diska åtminstone.

_________________
"Allt som människor byggt, kan andra människor rasera"


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 23:04 
Offline
Var i hela friden är stormköket?

Blev medlem: fre 09 jun 2017, 11:11
Inlägg: 54
Det som skulle krävas är nog att man har tappat tron på framtiden, på att allt kommer att bli som vanligt igen. Butiksbiträden riskerar att bli av med arbete och polisanmälas, apotekarna riskerar att bli av med sin legitimation osv... Så förmodligen kommer det hända ungefär samtidigt som vanligt folk börjar plundra.

Men dom flesta apotek ägs av något stort företag, och ingen kommer att åka dit och öppna när det är strömlöst. Möjligen skulle något sjukhus med hjälp av polis lägga beslag på en del mediciner och dela ut till de som kan styrka behov, eller åtminstone verkar något så när trovärdiga. Men det är givetvis bara en liten del av behovet som tillgodoses så, och tills det att lagret är slut.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Scenarier vid elbortfall
InläggPostat: lör 08 jul 2017, 23:55 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Intressant tråd :-)

Svagheter och alternativa möjligheter.
1 timma:
Jag antar att de flesta sitter kvar mer än en timma, såvida det inte blir för hett och syrefattigt. Man kliver inte ur och går om man tror att det kommer igång närsomhelst.

Alla med mobiltelefon och nätvana kommer att söka sig till nyhetssiter och/eller sociala media efter en kvart eller så. Kommer något av det att fungera? Många mobiltelefoner och mp3-spelare har radio. Kommer de att fungera? Min mp3-spelare saknar i alla fall internetåtkomst...

Beroende på plats så tror jag det blir betydligt långsammare trafik om trafikljusen inte fungerar. Jag tror nog att nyheterna talar om att det är ett region/rikstäckande strömavbrott mycket snart. Om inte annat borde det vara trafikvarning för att trafikljusen inte fungerar.

3 timmar:
Många laptops fungerar efter tre timmar, även om man inte kan koppla upp sig någonstans.

Stora tillverkningsindustrier kanske har reservkraft? Vissa industrier (stålverk etc) bör nog ha en ordnad nedtaging även om de inte kan producera längre utan stänger ned. Gissar att diverse underhållsarbetare förväntas jobba när maskinerna står stilla. (Maskin/lastbilsunderhållsarbetare arbetar på julen när de har tillgång till maskinerna och får arbeta i lugn och ro.)

6 timmar:
Prognoser är riskabla, men varför skulle de inte informera om orsaken om de känner till den? Enligt alla regler är fri ryktesspridning värre än sanningen, även om den är fruktansvärd. (En större militär helikopter störtade på huvudledningen och det blev total kortslutning, och sedan blev det kedjereaktoner så att alla andra länder bröt kontakten. Nödstopp i samtliga kärnkraftverk, vattenmagasinen nästan tomma och vindkraftverken repareras.)= Klantig socialistregering!/Hänsynlösa kapitalister! :-C=Se till att fixa det här #%& strömavbrottet genast så att jag kan se på fotbollen ikväll, era klantskallar.)(Inga nyheter om orsaken. De måste ju veta vid det här laget men talar inte om det! Varför? Har terrorister sprängt alla kraftverk? Har tredje världskriget brutit ut? Har de sprängt atombomber? Har solfläckarna dödat all elektricitet i hela världen? Har [valfri politisk/etnisk grupps] hemlig agenda aktiverats och väntar utrensningar av sådana som jag? Har utomjordingar som lever på ren elektricitet invaderat? Rider apokalypsen fyra ryttare strax bakom horisonten? Bäst att hämta farfars hagelbössa och björnfälla, och mormors yxor, liar och rostiga taggtrådsstängsel. Ska vi dö nu? Men vi klarar oss ju inte utan vatten! Gräsmattan kommer att gulna! Fast vi kan ändå inte klippa gräset... Och det går inte spola! Och det kommer inget ur någon kran! Hur ska vi kunna byta vattnet i akvariet i morgon?)

Man behöver inte sova med kläderna på och ta fram filtar under den varma årstiden. När det är för varmt sover jag under påslakan utan innehåll och undviker att ha dörren öppen dagtid eftersom jag vill ha kvar den lilla svalka som finns.

18 timmar efter elavbrottet (= morgonen därpå):
18 timmar är länge, väldigt länge. Jag (utan preppermedvetande) skulle nog ha börjat gå långt innan dess. Om de håller kvar folk så länge måste de ge dem mat eller åtminstone vatten och fixa toalettmöjligheter, och de har de knappast möjlighet till. Jag vet inte hur länge man klarar sig utan vatten innan man blir fysiskt försämrad och slutar orka gå längre sträckor etc.

Kan tänka mig att föräldrar gärna skickar barnen till skolan i hopp om att det finns vatten där och att de blir litet omhändertagna och får nyheter. Jag kan också tänka mig att de far till jobbet av gammal vana och för att få nyheter. Om allt är inställt så behöver det meddelas på något sätt vilket ju inte är så lätt. Det är inte så troligt att det meddelades redan när de gick hem föregående dag. (Fast det kanske de gjorde på en del arbetsplatser i alla fall. Utlyste permittering för att slippa betala löner.)

Enligt regelboken ska kommuner ha planer och beredskap för att köra ut vatten till allmänheten. Jag vet förstås inte hur det ser ut i verkligheten, men jag skulle tro att det finns ordentliga planer för sådant.

Jag antar att få har sommarstugor i närheten och känner folk med grävda brunnar. Har man god koll på sådant är man nog halvprepper, åtminstone om man har dunkar. Men det finns gott om vattendrag i Sverige så har man kokmöjligheter, inser att det är bra att koka vattnet först och inte befinner sig i en större stad eller i närheten av kemisk industri eller reningsverk, så ordnar det sig. Åtminstone på kort sikt.

Jag skulle tro att de flesta har bra mycket mer kött/fisk mm i frysen än vad som räcker till en god måltid. Det hinner lätt bli dåligt. Men i fråga om det kan jag ha väldigt fel. Och jag antar att det är många som har en grill men inte kol.

Intressant att handlare skulle uppmanas att dela ut kylvarorna. Det är iofs logiskt och vettigt, men på något vis blir det då handlarnas fel om de inte kan dela ut alls, inte dela ut till alla hågade, eller om det blir stridigheter utanför. Och för att dela ut måste de öppna någon dörr och då kommer vanligt folk antagligen att tränga sig in med våld. Har Myndigheterna Uppmanat till Utdelning är det deras Rätt, och om de inte får det de har Rätt till är det ju en mycket bra ursäkt till plundring. Med tanke på just-in-time finns det nog inte så mycket kylvaror i affären heller. Tillräckligt för att det raskt blir ett problem när det ruttnar/surnar, men inte tillräckligt för att dela ut några större mängder till massorna.

42 timmar efter strömavbrottet.
Svensson utan exempelvis primitiv sommarstuga/husvagn, frilufts- eller segelintressen har inte dunkar. Skulle tro att äldre släktingar med resurser redan har blivit invaderade av andra släktingar utan sommarstuga, grill och dunkar. Är det i osjälviska syften (för att hjälpa de som inte klarar sig själva) är 42 timmar alldeles för länge.

Om det är svårt att köpa biljetter lär inte färjorna gå som vanligt, utan med längre mellanrum. (Fast de behöver antagligen ström för att kunna tanka.)

Under kriget kom det finska flyktingar vandrande med sina kor till Sverige. Jag har läst/hört om att folk försynt kom och ville köpa mjölk och fick stora mängder till skänks. Korna måste mjölkas, och ägarna hade inga möjligheter att ta vara på den så det var bara att hälla ut den. Men det var ju en stor förlust och syndigt slöseri, så om det kom någon som kunde använda den så blev de glada och trugade på dem allt vad de kunde. Visserligen har folk en helt annan syn på mat numera, men en modern dagsproduktion av mjölk är helt ohanterlig utan kylmöjlighet och bortforsling. Fast jag antar att mjölkbönder har reservaggregat. Högmjölkande kor måste mjölkas, annars tar de skada.

Tror inte det är så stor risk för lägenhetsbränder pga stearinljus. De flesta kan hantera ljus, och sommartid behöver man varken värme eller mycket extra ljus. Man får rätta sig efter dagsljuset i stället. Däremot kommer det att bli stora problem med kreativa lösningar för att koka vatten och laga mat. Och de bränder som uppstår blir svåra att släcka, om brandkåren ens dyker upp.

Undrar just vart lastbilarna med bröd är på väg...


Berra skrev:
Det scenarie som jag funderat lite kring är ett större regionalt- eller rent av riks- strömavbrott och vad som kan hända timma för timma. Orsakerna till strömavbrottet får behandlas i en separat tråd. Antag att elavbrottet sker mitt på dagen under den varmare årstiden och inte under krigsförhållanden. Funderingarna är kring hur Svensson reagerar och INTE hur en väl förberedd prepper beter sig. Preppern måste alltså även vara förberedd på hur Svensson reagerar och det är alltså detta som tråden handlar om.
Berra

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 24 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet