Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 30 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: tor 15 okt 2009, 15:17 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet

Blev medlem: fre 18 apr 2008, 12:50
Inlägg: 716
Ort: Gävle
Jag lyfte över tre matskedar i en ny bunke. Fyllde på med 60 gram mjöl och 50 gram vatten. Den bubblar på.
Skall se vad det står på bakkemi.

_________________
http://upp19femton.blogspot.com
http://twitter.com/#!/upp19femton


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: fre 16 okt 2009, 17:50 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet

Blev medlem: fre 18 apr 2008, 12:50
Inlägg: 716
Ort: Gävle
Den luktar trolldeg. Helt misslyckat.
Men...

Åkte hem till pappa och bytte till vinterdäck. Och där på den ljumna täljstenskaminen stod en stor rågsurdeg och puttrade. Bakbar imorgon. Så jag fick en deciliter. 8)

Kanske kan jag klara av att hålla den här levande.

_________________
http://upp19femton.blogspot.com
http://twitter.com/#!/upp19femton


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: lör 17 okt 2009, 20:01 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet

Blev medlem: fre 18 apr 2008, 12:50
Inlägg: 716
Ort: Gävle
Ställde den på elementet. Nu puttrar den. Vi har det helt enkelt för kallt hemma.

_________________
http://upp19femton.blogspot.com
http://twitter.com/#!/upp19femton


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: lör 24 okt 2009, 18:29 
Offline
Om jag kan bugga? Ut eller in?

Blev medlem: ons 08 okt 2008, 17:24
Inlägg: 575
Att den skiktar sig om den stått ett tag är inget onormalt. Men vetesurdeg är svårt att få till. råg är mycket enklare.

_________________
Köp saker du inte behöver, för pengar du inte har, för att imponera på folk du inte känner.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: fre 30 okt 2009, 09:53 
Offline
Jag har en ficklampa. Tror jag ...
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 29 okt 2009, 19:40
Inlägg: 18
Hej!
Har bakat en hel del surdegsbröd. Dock kör jag "startfusk" med jäst i. Kör 3 dl vatten, 3 dl mjöl och halv jäst (alternativt 6+6 men fortfarande bara halv jäst).
Mjöl brukar jag ta rågmjöl, ibland grov ibland fin. Har kört "fyra sädesslag" och rågsikt också. Det har aldrig varit några problem med resultatet för min del.
Jag är noga med att alltid mata degen varje dag. Brukar låta den stå 3 dgr (bakdag 3:e dan men kan även bli 4:e).
Hörde med en bagare (funderade ett tag att utbilda mig till det) och han sade att det gör inget hur länge den står bara man matar den.
När det gäller dåliga bakterier etc så har jag heller aldrig haft problem med detta (låter degspadet stå i rumstemperatur i bunke med lock på).
Vid bakdagen brukar jag använda filmjölk som degvätska. Filmjölken tar fram rågsmaken.
Har aldrig använt bakmaskin (inget ont i det det) utan bara muskelkraft (bra motion :P ). Börjar med 300 knådtryck med träslev i bunken därefter 10 minuters knådning på bakbordet.
Kör med baktermometer (95 grader för färdigt resultat) (ugnsvärme 200 grader).
Det blir lyckat varenda gång! :)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: ons 14 jul 2010, 14:47 
Offline
Är varmvattnet slut?

Blev medlem: ons 23 jun 2010, 17:33
Inlägg: 24
håller på att lära mig surdeg, jag vet inte riktigt var jag gör men jäser gör det...
det tar bara tid (första limporna blev dock så hårda att man kunnat spela baseboll med dom ;) )

använde ingen stratkultur bara rågmjöl, vatten, äpple och dinkelmjöl i själva surdegen och det funkade.
den skiktar sig alltid men jag rör bara om då på matdagen poch så funar det...

... däremot använder jag mycket mer surdeg än vad det ska vara enligt receptet men då är min surdeg väldigt lös också men den funkar iallafall :roll:

(däremot om nån riktig surdegsbagare skulle se min surdegsbakning skulle h*n väl skratta ihjäl sig ;)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: tor 15 jul 2010, 02:05 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!

Blev medlem: lör 29 aug 2009, 01:27
Inlägg: 484
Jag bakar en del surdegsbröd, men har tröttnat på att knåda för hand. Nu vet jag liksom att jag klarar av det i händelse av strömbortfall, så nu vill jag köra med en köksmaskin tills dess apokalypsen slår till ;)

Är det någon som har något tips på en bra och prisvärd köksmaskin, som klarar relativt stora degar? Electrolux Assistent är ju en klassiker, men den verkar numera säljas under namnet Ankarsrum och kostar uppåt 3000 kr mer än vad en Electorlux Assistent kostade för några år sen... Är Bosch olika varianter något att ha?

_________________
Now I am Become Death, the Destroyer of Worlds


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: tor 15 jul 2010, 12:23 
Offline
1998 var en fin årgång för vita bönor!

Blev medlem: tis 07 apr 2009, 14:23
Inlägg: 150
havamal skrev:
Är det någon som har något tips på en bra och prisvärd köksmaskin, som klarar relativt stora degar? Electrolux Assistent är ju en klassiker, men den verkar numera säljas under namnet Ankarsrum och kostar uppåt 3000 kr mer än vad en Electorlux Assistent kostade för några år sen...


Håll utkik på blocket där dyker dom upp titt som tätt, Har en vän som köpte en där för 2 veckor sedan han gav 1300kr + frakt för En Electrolux assistent med 8 olika tillbehör.

Här har du en för 1500kr med köttkvarn + lite andra tillbehör http://www.blocket.se/helsingborg/Koksassistent_Elektrolux_m_tillbehor_27790887.htm?ca=20&w=3


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: fre 16 jul 2010, 13:22 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet

Blev medlem: fre 18 apr 2008, 12:50
Inlägg: 716
Ort: Gävle
En amerikansk Kitchen aid.
Det är skiten! 5 års garanti, tillsats för spannmålskvarn, köttkvarn, oljepress, pastamaskin, elverk... ;)

Dyr som stryk dock.

_________________
http://upp19femton.blogspot.com
http://twitter.com/#!/upp19femton


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: lör 17 jul 2010, 10:53 
Offline
1998 var en fin årgång för vita bönor!

Blev medlem: tis 07 apr 2009, 14:23
Inlägg: 150
R_Hatt skrev:
En amerikansk Kitchen aid.
Det är skiten! 5 års garanti, tillsats för spannmålskvarn, köttkvarn, oljepress, pastamaskin, elverk... ;)

Dyr som stryk dock.


Ja bra är den säkert men 5000 kr för något som har en motor på 300w då köper jag hellre en begagnad Husqvarna med 800w motoreffekt för 1500 :)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: fre 30 jul 2010, 17:33 
Offline
Min ryggsäck är nog för liten...

Blev medlem: lör 08 maj 2010, 15:35
Inlägg: 38
En intressant tanke jag fick... Har bakat ganska mycket i livet, men får med skam säga att jag aldrig provat surdeg :oops:

Rätta mig om jag har fel, men kan man inte ha med sig en liten bit "aktiv" deg ut om man är ute i naturen, mata i en större deg, baka en dag, spara en del, mata i en större etc etc, så att man kan få färskt bröd hela tiden, bara man har mjöl? Låter mycket användbart i naturen i så fall. Dock, går det att baka surdegsbröd "ute" med framgång?

Vill också flika in att när det gäller spannmål så är EKO/KRAV betydligt bättre varor än vanliga. Åkrarna måste vara giftfria ett antal år, vilket gör att mikroorganismer och andra jordgynnande små varelser är aktiva och inte dödas. Säd som havre som odlats ekologiskt innehåller upp till 36% mer mineraler, B-vitaminer och järn, dessutom en hel del mer energi och avsevärt mindre mängd miljögifter än icke-eko alternativ. Klart värt att använda för någon futtig krona extra ;)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: fre 30 jul 2010, 18:26 
Problemet med surdegsbakning är att det ofta krävs rätt mycket bearbetning och lång jästid. Jästiden är direkt kopplad till temperaturen. Det går snabbast vid ca 40 grader. Vid lägre temperatur tar det längre tid, men det kan ge mera smakrikt bröd. Det är inte heller enkelt att baka av brödet ute i fält.

Så i "fält" är nog inte surdegsbröd så bra. Mjöl, salt och vatten samt lite bakpulver är smidigare. (Eventuellt även lite mjölkpulver, kryddor och matolja eller smör ...)


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: fre 30 jul 2010, 20:44 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!

Blev medlem: lör 29 aug 2009, 01:27
Inlägg: 484
skogsbonde skrev:
Så i "fält" är nog inte surdegsbröd så bra. Mjöl, salt och vatten samt lite bakpulver är smidigare. (Eventuellt även lite mjölkpulver, kryddor och matolja eller smör ...)

Det beror ju lite på vad du menar med fält, har du tillgång till någon form av improviserad ugn så kan du ju baka surdegsbröd lika enkelt som annat bröd. Men du kanske snarare tänker dig enklare tillagning som t.ex plattare kakor på heta stenar vid en öppen eld och liknande?

Nu har jag införskaffat mig en köksmaskin, blev en Bosch på 800W, så nu slipper jag knåda armen ur led när jag bakar. I morgon blir det ett valnötsbröd på vetemjöl och rågsikt baserat på en rågsurdegsgrund.

_________________
Now I am Become Death, the Destroyer of Worlds


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: fre 30 jul 2010, 20:48 
Det jag mest tänker på är jästiden. Men är man stationär i en basecamp skulle det kanske fungera.


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Surdeg
InläggPostat: fre 30 jul 2010, 21:22 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!

Blev medlem: lör 29 aug 2009, 01:27
Inlägg: 484
skogsbonde skrev:
Det jag mest tänker på är jästiden. Men är man stationär i en basecamp skulle det kanske fungera.

Jo, ur den synvinkeln så är det ju lite meckigt med surdegsbröd. I så fall kan ju torrjäst vara ett alternativ i en fältmiljö där man vill kunna baka, det har ju bra hållbarhet också.

_________________
Now I am Become Death, the Destroyer of Worlds


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 30 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet