Mustasch skrev:
Willsie skrev:
Det är inte så svårt att konservera äppelmust själv, weck har några enkla lösningar med "konservglas"-flaskor.
http://www.weckshop.com/bottle-shapes-(juice)-with-glass-coverSant, det är inte tekniskt svårt. Och Weck-flaskor är ju superfina!
Men tyvärr blir det dyrt om man behöver några större mängder av den typen av flaskor. Och man kommer behöva en sjuhelsikes massa tid, grytor, och energi/värme om man ska koka in, säg, 100-200 sådana flaskor. Jag vet inte hur man skulle göra, kanske någon form av veduppvärmt bamse-kärl att koka i, annars går det ju inte?
Så i icke-SHTF läge så fortsätter jag frysa in min must. Eller så kan man ju betala ca 14 kr/liter för att ett musteri gör det, och förpackar i bag-in-box-förpackning.
Har någon provat att koka in must i vanliga urdruckna vinflaskor (med skuvkork)? Håller de tätt? Det skulle ju kanske kunna vara en rimlig SHTF-lösning?
Nja, dyrt och dyrt det beror på vad man jämför med. Gissar att 100 kg äpplen som i exemplet ger i runda slängar runt 50 l must beroende på äpplesort (liter mer i praktiken, 60 l kanske), då skulle det behövas 50 flaskor för ca 13.50 kr st = 675:-. Visst inte helt billigt, men de går ju att återanvända år efter år efter år efter år... Tar musteriet 7 kr l för att musta och flaskan kostar 13.50 + packning för ca 3 kr = 23.50 kr l vilket är billigare än Tropicana från ICA. Visst lite jobb är det ju att musta och buteljera, men en rolig hobby är det. Andra året är flaskorna betalda, och packningarna går att återanvända i alla fall några gånger, så säg 7 kr + 1 kr = 8 kr l. Någon veduppvärmd bamse-bykgryta behöver du inte för att buteljera must hållbart, de ska bara värmas till 70 grader och inte kokas in.
Själv hade jag nog gjort så att hälften eller mindre gått till must (10 - 20st 1 liters weckflaskor) och gjort cider och mos på resten. Det är ganska enkelt att göra cider, ner med musten i damejeanne eller plasttunna, i med champagnejäst eller ciderjäst, på med vattenlås eller ballong. Jäs. När det är färdigt tappar man upp på gamla ölflaskor (ännu en anledning att ta en öl - du måste ju göra plats för cidern!), möjligtvis i med lite socker, på med en kapsyl och sedan lagra i tre månader. Ta fram till jul och njut. Håller väldigt länge i källaren. Annars är ju äppelmos gott också.
UPPDATERING! Mustasch - kan det vara så att du räknat med 8.99 euro / flaska? På bilden är det bara en flaska, men 8.99 euro är för ett 6 pack med enlitersflaskor.