Tittade i mina gömmor, hittade och läste den här. Verkar finnas rätt många på olika bibiliotek:
Spoczynska, Joy O. I. (författare)
Odla kryddväxter och grönsaker inomhus
http://libris.kb.se/hitlist?d=libris&q=joy+spoczynska&f=simp&spell=true&hist=true&p=1https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Projekt_mat_och_dryck/Saknade_artiklarDen är tydligen skriven i England så allt är inte tillämpligt och jag anser att den som ens överväger att odla potatis inomhus har för mycket plats, men det står en del intressant.
Svamp går förstås bättre utan ljus, men vill ha det rätt kallt. Groddar är givetvis enkelt och säkert och fungerar även vid SHTF förutsatt att man har god tillgång på rent vatten.
Rädisor har bara 25 dagars utvecklingstid, men gror enligt uppgift vid +10 grader, vilket inte är så lätt i ett centraluppvärmt hem.
Salladslök/vårlök gror vid +13 grader och kan skördas vid 6-8 veckor. Gillar man lök kan man nog experimentera friskt och skörda bladen i stället för själva löken. Det finns ju många sorters lök så där finns möjligheter. Om inte annat kan man nog köpa litet övermogna exemplar som har börjat växa i en vanlig matvaruaffär.
Boken föreslår landkrasse, men har inte latiska namnet, så inte vet jag vad det kan vara.
Kryddväxter är en möjlighet, men jag provade persilja och gräslök i ett söderfönster i min gröna ungdom och det blev smaklöst, torrt och eländigt. Fast jag kanske hade för litet jord så att jag inte klarade av att hålla det med vatten. Minns inte om det var på sommaren eller på höstkanten. Jag tog det nog ute i alla fall.
Paprika går åtminstone sommartid, men jag tror det är bättre att ha den ute när det är varmt nog. Då är det bättre att satsa på någon mindre chiliplanta, om man tycker om sådant. Många sorter är en prydnad och man får ju ut väldigt mycket mer smak per planta ;-).
Författaren föreslår aubergine, tomater, zucchini och tom meloner men de vill ha sol. Fast jag är frestad av zuccini. Ute på balkongen när vädret tillåter...
Författaren föreslår även bondbönor, rosenbönor och ärter. Personligen tror jag nog på ärtskott men det är knappast värt att driva ända till mogna ärtor inomhus. Åtminstone inte bönor som vill ha mer att leva på än ärtor.
Jag har litet spenatfrö, så det ska jag själv prova senare
. Kanske ska prova dansk körvel också, den är en prydnad, håller sig liten och smakar ganska bra.
Fast problemet är att det är på vintern det är angeläget, ur alla synpunkter. På sommaren finns det ju så mycket annat att det inte är särskilt intressant.
För övrigt så lär man kunna få kryddplantor som man köper i kruka i matvaruaffären att klara sig om man är duktig. Men de ska vara ekologiska, de är inte lika hårt drivna utan av bättre kvalitet.