Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Röka på
InläggPostat: fre 19 jan 2018, 10:05 
Offline
Gratis är gott, men man får inte vara kräsen.

Blev medlem: tor 15 nov 2012, 23:50
Inlägg: 1471
Köpte en Abu rök till mig själv som julklapp :D Nu tänkte jag börja pröva mig fram o prova att röka på olika råvaror.

Inhandlade en kokt julskinka 3.5 kg för 20 spänn :D i veckan. Försökt o läsa på lite i ämnet det tycks vara delade meningar om det blir gott att röka den kokta skinkan. Tänkte iaf testa dels en större bit o uppskuren i skivor.

Någon som testat det? Kom gärna med tips! Jag är novis inom rökeriets ädla konst.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Röka på
InläggPostat: fre 19 jan 2018, 10:37 
Offline
Borgmästare i Jericho
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 14 jan 2016, 22:16
Inlägg: 236
Jag skulle rökt den i så stora bitar som möjligt med då kall rök som möjligt.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Röka på
InläggPostat: fre 19 jan 2018, 11:58 
Offline
Ingen titel, tack! Jag tänker på OPSÄK!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 11 apr 2010, 14:10
Inlägg: 8362
Jag skulle röka skivor .
Anledningen , förr då hela skinkor röktes så hade de hängt på tork ett tag innan så vattenhalten var låg , även grishållningen gav lite annat kött .
Idag så sprutsaltas köttet och man ökar på vattenhalten , det med sämre råvara från början gör att jag inte skulle röka hela stycket

_________________
http://huntingworkingairedales.com/aire ... age_3.html


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Röka på
InläggPostat: fre 19 jan 2018, 12:07 
Offline
Borgmästare i Jericho
Användarvisningsbild

Blev medlem: tor 14 jan 2016, 22:16
Inlägg: 236
Rökning är ett sätt att sänka fukthalten, varför kallrökning under en längre tid skulle vara bra för julskinkan. Jag har själv rökt julskinka för några år sedan.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Röka på
InläggPostat: fre 19 jan 2018, 15:08 
Offline
Sometimes I just hate it when I'm right.

Blev medlem: ons 13 aug 2014, 21:21
Inlägg: 654
Jeg er helt novise selv, men har røyket litt ( :lol: jupp dessverre også cigarrer og sigaretter :oops: ) de siste årene.

Som nevnt tidligere i tråden så fungerer en ABU-røk etter prinsippet om varmrøyking. Det vil si at kjøttet tilberedes i en temperatur mellom 50-90*C. Kaldrøyk derimot tilbereder kjøttet i temperaturer mellom 20-30*C. (mellom 30-50*C kalles svalrøyking).

Varmrøyking tar fra 1 til 8 timer avhengig av kjøttets størrelse (selvsagt finnes det tilberedningsmetoder med varmrøyk som kan ta lengere tid, langtids smoker/BBQ behandling). Ved varmrøyking endrer kjøttet kvaliteter i enn langt større grad enn ved kaldrøyking, da temperaturen har betydning for tilberedelsen. I tillegg vil røyksmaken bli kraftigere ved varmrøyking.

Røyken i seg selv gir en (liten) antibakteriell virkning på kjøttoverflaten. Derfor vil i utgangspunktet varmrøyking ha en mer positiv effekt med tanke på konservering, siden temperaturen er langt høyere og dermed bidrar til å drepe microorganismer på kjøttoverflaten.

På den andre siden, så benyttes kaldrøyking som oftest sammen med andre konserverende teknikker slik som kraftigere salting og lufttørking, noe som bidrar til at konserveringseffekten blir bedre.

En kaldrøyk kan lett lages i en skråning. Et ildsted med en røykekanal som er lang nok til å kjøle røyken og et røykekammer er alt som skal til. Ønsker man en større varmrøyk enn ABU-røyken, så kan en varmrøk enkelt lages ut av en metalltønne.

Jeg har selv saltet, kaldrøyket og tørket kjøtt av kanin, rådyr, lam og svin. Kjøttet har blitt oppbevart hengende inne i en kjeller (ikke optimalt med tanke på fukt, samt jeg bor ved kysten langt sør, så luftfukten er i utgangspunktet ikke den beste). Min erfaring så langt er at kanin, rådyr og lam er både spiselig og godt, selv etter et år. På svinekjøttet blir fettet raskt mye harskere, så det bør spises tidligere.

Jeg handler også ribbe billig i Sverige før jul som jeg salter, røyker og tørker før jeg fryser den ned. På forhånd har jeg fjernet det ytterste laget av svor (det blir småfuglene glade for, samt jeg skjærer av ribbene som vi bruker til tynne spareribs. Det vi sitter igjen med da er bacon til 29,- pr. kg. som vi fryser ned. (knapt halv pris på svenskebacon, men svært mye billigere enn bacon i Norge).


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet