Nej. Jag odlar bara...
Det de gör som inte använder ekologiska kretsloppsmetoder kallas på Essbe-mål att ful-odla.
Jag ful-odlar lite jag också. Jag använder konstgödning till min hydroponiska odling. Och fosforsyra för att reglera pH. Men jag ser detta mest som experimenterande i liten skala.
Något som har förvånat mig är hur lätt det gick att ta fram nya svartavinbärs-buskar. Allt jag gjorde var att ta gröna nya skott på våren och sätta dem i vanligt vatten, i halvskugga, tills de bildade rötter. Tog en vecka eller så. Då satte jag dem i små krukor. Först i drivbänk, sedan öppet i söderläge över sommaren, där de fick växa sig större. Jag var noga med att vattna dagligen vid solsken! Och jag gödslade med kompost-thé.
Jag var noga med att ta sticklingar från många olika vuxna buskar. Dels gamla beprövade, dels nya mer förädlade. På så sätt kan jag hoppas få bättre pollinering, sprider skörden lite och undviker att alla dör knall fall av samma sjuka.
Till hösten planterade jag de små plantorna på friland, i ett rutmönster med 2 meters lucka. Och markerade var plantorna stod med käppar. Till vintern satte jag även vitlök mellan plantorna. Nästa vår satte jag en rad med sättlök mellan raderna med svartavinbärsplantor och vitlöken. Detta upprepade jag tre år. Förra sommaren satte jag gröngödsling mellan de små buskarna. Ringblommor, honungsört, lin och hög vitklöver. Och slog av med gräsklippare på hösten och vände ner med jordfräs.
Nu är plantorna små/halvstora buskar, och jag kommer att gräva upp och plantera ut dem nu i vår. Hux flux har jag ett 50-tal fina svartavinbärsbuskar. Jösses! Jag kommer att ge bort några och sätta några i skogsbryn eller i söderläge vid stenmurar där jag troligen inte kommer att skörda så mycket. Idag.
Jag började med kanske 150 sticklingar, så egentligen misslyckades jag nästan helt...
(Och jag är inte riktigt klar ännu...)
Rårörda svarta vinbär: (Gott till morgongröten!)
2 delar färska svartavinbär.
1 delar strösocker.
Bäst är nog att frysa in svarta vinbär lätt sockrade färska. Och röra samman i mindre satser efter behov när man tinat dem. Eller äta som de är med lite mjölk. Men man kan också råröra i lite större satser för att frysa in eller burka.
Om du inte tänker frysa in: Dubbla mängden socker och tillsätt natriumbensoat (ATAMON) och/eller ersätt en del av bären med lingon.
Varva socker och bär i stor gryta.
Låt stå en eller två timmar svalt under lock.
Rör ihop med elvisp med degkrokar tills allt socker är löst.
Frys in eller burka.
Sedan kan man tydligen även brygga gott vin på svarta vinbär, eller krydda brännvin...