greven78 skrev:
Där ser man, behöver nog komplettera med lite proteinrik föda med bra hållbarhet.
Torra baljväxter, ärtor, bönor och linser, är nog det främsta alternativet. Relativt billigt och enkelt att lagra länga om man har tillgång till en torr, sval och mörk plats att lagra dem. Eventuellt i täta livsmedelsklassade spannar eller vakuumpackade i mylarpåsar.
Eller så plockar man in mer baljväxter i sin vardagsmat och ser till att rotera sitt lager. För en del kan det också vara ett sätt att minska köttätandet. För klimatet, hälsan eller etiska skäl. Eller för att det är gott OCH billigt.
Tyvärr kräver baljväxter typiskt en del arbete och lååång tid att laga till och gör man fel kan det få mer eller mindre allvarliga effekter. Allt från magknip och gaser till skadad ämnesomsättning och död.
Därför kan det vara fullt rimligt att ha en del mat som är snabb och enkel att laga till som komplement till bönor. Exempelvis frystorkat.
Att lära sig att koka ärtsoppa på torkade gula ärtor är dock inte särskilt svårt. Inte heller att koka bönor/kikärtor till en fräsch sallad eller kryddig gryta. Men man bör nog ha gjort det några gånger innan det blir kris.
Sedan innehåller baljväxter typiskt inte en så bra sammansättning av proteiner som kött. Men kombinerar man med spannmål/ris så blir sammansättningen utmärkt!