Jag slipar mina knivar väldigt sällan. Det kan bero på att jag är ganska försiktig med hur jag använder dem. Och jag använder så gott som uteslutande rostfria knivar, så jag behöver inte slipa bort rost.
Jag använder en DC4, men mycket sällan diamant-sidan. Normalt bara helt lätt med den keramiska sidan för att "hetsa upp" eggen mellan varven. Om man råkar skada en kniv är det naturligtvis bra att ha diamantsidan på en DC4 för att snabbt kunna återskapa en bra egg.
Om jag någon gång känner ett behov av att faktiskt slipa en egg så använder jag en Edge-Pal Basic med en DC3. Tusch-penna för att hitta exakta vinklar. Börjar med diamantsidan för att få till perfekt eggvinkel. Sedan efterpolering med keramiska sidan med samma vinkel. Det blir väldigt lätt att göra rätt.
Ett par lätta strykningar på byxbenet efteråt. Klart!
Konvexa VG10-blad kör jag med sandpapper eller Edge-Pal Basic, men det är så bra stål så det blir långt mellan tillfällena där också. Kanske en eller två gånger om året.
En Edge-Pal är inte större än att man smidigt kan ha den med ut i fält. Men jag har aldrig slipat mina egna knivar ute i fält med den, däremot andras.
http://www.edgepal.com/products-basic-se.htmlEn yxa kan det hända att jag går på med diamantsidan av DC4.