Swedish Survivalist

Är du förberedd?





Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Vacuumförpackning
InläggPostat: mån 17 aug 2009, 11:29 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 30 aug 2008, 11:54
Inlägg: 469
Ort: Stockholm
Jag lovade tidigare att jag skulle posta mina erfarenheter av de experiment jag har utfört med avseende på vacuumförpackning. Nåväl, här är en kort redogörelse.

Jag har skaffat mig en VAC II 9700 N från scandifarm.se. Den har ett uttag för slang så att man kan koppla den till diverse adaptrar för att vacuumpacka i burk osv, men jag har än så länge bara vacuumpackat i påsar. Jag har provat med de påsar som följer med (både styckvis och på rulle) och med mylar/antistat-påsar.
Bild

Originalpåsarna är ganska 'straigt forward'; Stoppa ner det man vill förpacka i påsen, stoppa påsens öppning i vacuumkammaren, stäng locket och tryck på pump-knappen. När undertryckmätaren visar på rött så trycker man på försegla-knappen i ett par sekunder så att öppningen smälts igen och sedan är man klar.

Med mylarpåsarna är det lite knepigare. Den första som händer när man trycker på knappen är att luften i själva påsöppningen pumpas bort så att påsen sluter tätt. Pumpen går och trycket i vacumkammaren sjunker, men luften försvinner inte ur påsen.
Bild

Originalpåsarna har inte det problemet eftersom de är 'knottriga' på ena sidan. därför sluter inte öppningen tätt förän man man smälter igen påsen.

Lösningen är att stoppa ner ett snöre i påsen och dra ut snöret på baksidan av locket.
Bild Bild

Snöret gör att påsen inte sluter helt tätt och luften kan därför pumpas ut ur påsen. Snöret drar man bort precis innan man förseglar påsen.
Bild

Förutom teet i exemplet ovan så har jag vacumförpackat socker, mjöl, knäckebröd och kex. De två sistnämnda var jag lite tveksam till att de skulle hålla, men det var inga problem alls.
Bild Bild


Senast redigerad av eskil mån 17 aug 2009, 13:55, redigerad totalt 1 gång.

Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: mån 17 aug 2009, 11:50 
Offline
Mina ficklampor lyser starkare än dina!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 25 jan 2009, 00:15
Inlägg: 1320
Ort: Vänersborg
Oj så smidigt! Vad blir kostnaden per paket så att säga? Om du använder dig av en vanlig påse man har till den apparaten? Eller går det att använda sig av vanliga fryspåsar?
Hittade en förenklad variant på jobbet efter en loppis vi hade men den förseglar endast påsar utan att suga ur luften. En liten knytnävs stor grej som drivs av 2 st AA-batterier.

_________________
Har inte uppdaterat på länge men...
http://swehanks.wordpress.com/


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: mån 17 aug 2009, 12:43 
Offline
Kreditkortsberoende

Blev medlem: fre 29 maj 2009, 19:57
Inlägg: 132
suck.......vill ha!

tack för demon, så smart med snöret!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: mån 17 aug 2009, 15:06 
Hur mycket förbättrar man hållbarheten? I kyl och frys har jag sett 3 ggr. Vad gäller för torra grejer?

Skulle man kunna använda det här för att konservera "på riktigt?" Alltså vakumpacka något, exempelvis kött, i en mylarpåse. Sedan värma det vakuum-packade paketet till 130 grader i 5 minuter (eller vad det nu skall vara) och sedan är det kött på helkonserv?

Motsvarande med grönsaker och annat.

Det skulle vara rätt smidigt...


Top
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: mån 17 aug 2009, 15:15 
Offline
Kreditkortsberoende

Blev medlem: fre 29 maj 2009, 19:57
Inlägg: 132
skogsbonde skrev:
Hur mycket förbättrar man hållbarheten? I kyl och frys har jag sett 3 ggr. Vad gäller för torra grejer?

Skulle man kunna använda det här för att konservera "på riktigt?" Alltså vakumpacka något, exempelvis kött, i en mylarpåse. Sedan värma det vakuum-packade paketet till 130 grader i 5 minuter (eller vad det nu skall vara) och sedan är det kött på helkonserv?

Motsvarande med grönsaker och annat.

Det skulle vara rätt smidigt...


jag tror inte plasten i påsarna tål sådant värme, vissa är "boil in bag" men de varnar att de ska inte kokas, bara sjudas
himla synd, det skulle verkligen vara något!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: tis 18 aug 2009, 13:23 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 30 aug 2008, 11:54
Inlägg: 469
Ort: Stockholm
swehank skrev:
Oj så smidigt! Vad blir kostnaden per paket så att säga? Om du använder dig av en vanlig påse man har till den apparaten? Eller går det att använda sig av vanliga fryspåsar?

Eftersom jag har köpt plasten i rulle så beror kostnaden per paket på hur stora saker man paketerar (dvs hur många paket en rulle räcker till). Jag har inte provat med några andra påsar.

skogsbonde skrev:
Hur mycket förbättrar man hållbarheten? I kyl och frys har jag sett 3 ggr. Vad gäller för torra grejer?

De flesta torrvaror förstörs genom oxidering (bryts ner av luft), hydrering (suger åt sig fukt) eller av att någon annan börjar äta på dem (mögelsvamp, kackerlackor eller råttor). Min tanke med att vacuumförpacka var att hindra eller i alla fall försvåra alla tre.

skogsbonde skrev:
Skulle man kunna använda det här för att konservera "på riktigt?" Alltså vakumpacka något, exempelvis kött, i en mylarpåse. Sedan värma det vakuum-packade paketet till 130 grader i 5 minuter (eller vad det nu skall vara) och sedan är det kött på helkonserv?

De plastpåsar som tål det kommer nog inte gå att försluta i den apparaten. Ska man försöka sig på att helkonservera i vacuumpåse så är det nog strålsterilisering som gäller.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: fre 19 feb 2010, 23:27 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet

Blev medlem: fre 18 apr 2008, 12:50
Inlägg: 716
Ort: Gävle
Hittade en billigare variant på rusta
299. Nya påsar 39.

_________________
http://upp19femton.blogspot.com
http://twitter.com/#!/upp19femton


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: tor 12 aug 2010, 22:35 
Offline
mattermosgourmet

Blev medlem: tor 21 jan 2010, 19:49
Inlägg: 831
Man kan torka bär, frukt, kött osv. för att det ska hålla länge. Om man dessutom vacuumförpackar resultatet borde det ju hålla i en halv evighet?! Torkapparater är ganska dyra men har länge funderat på en, likaså en bra vacuumförpackare. Vore kul att ha mängder av torkade vacuumförpackade blåbär m.m. i matförrådet!

_________________
En knivlös karl är sämre än en rumplös märr.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: fre 13 aug 2010, 12:41 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!

Blev medlem: lör 29 aug 2009, 01:27
Inlägg: 484
R_Hatt skrev:
Hittade en billigare variant på rusta
299. Nya påsar 39.

Någon som testat den där, är den något att ha? Ganska bra pris.

_________________
Now I am Become Death, the Destroyer of Worlds


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: fre 13 aug 2010, 13:58 
Offline
mattermosgourmet

Blev medlem: tor 21 jan 2010, 19:49
Inlägg: 831
havamal skrev:
R_Hatt skrev:
Hittade en billigare variant på rusta
299. Nya påsar 39.

Någon som testat den där, är den något att ha? Ganska bra pris.

Tydligen skit http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?f ... 3#p1032643

_________________
En knivlös karl är sämre än en rumplös märr.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: tis 25 jan 2011, 16:41 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 12 jan 2011, 15:18
Inlägg: 479
Det är just detta jag vill använda till rökt kött ifrån slakteriet (samt allt annat).
Guuuuld värt. Måste göras research på.

_________________
Realist + Optimist = Survivalist


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: tis 25 jan 2011, 20:29 
Offline
Samlar kokböcker från 1800-talet

Blev medlem: fre 18 apr 2008, 12:50
Inlägg: 716
Ort: Gävle
Japp den är skräp.

Tror att foodsaver är det man skall satsa på... Har sett annons för en i någon jakttidning. Men de kostar något mer...

_________________
http://upp19femton.blogspot.com
http://twitter.com/#!/upp19femton


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vacuumförpackning
InläggPostat: fre 03 okt 2014, 20:49 
Offline
Är varmvattnet slut?

Blev medlem: tor 25 sep 2014, 21:47
Inlägg: 24
Testade att frysa vatten i öppna vaccpåsar och vaccade dem med isen i. När det tinat har man förseglade påsar med vatten.

Plus: Man kan sterilisera vattnet duktigt genom at lägga påsarna i kokande vatten en stund. Lätta att packa.

Minus: Hyfsat lätta att göra hål i oavsiktligt.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet