Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 26 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 13:08 
Offline
Borgmästare i Jericho
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 17 mar 2015, 10:58
Inlägg: 236
Ort: Uppe i ett träd
Skulle vara intresserad av att veta om folk har annan mat än ris på lager och hur ofta ni roterar. På många friluftsrätter jag har är hållbarheten ett till två år (blå band) men funderar på hur ni andra gjort. Brukar ni rotera konserver och annan mat ni har på lager eller lagrar ni bara långtidsföda?

_________________
Throw me to the wolves and i will return, leading the pack.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 13:45 
Offline
Konservprovsmakare
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 14 nov 2016, 13:38
Inlägg: 57
Konserver ÄR långtidsföda, strunt i datummärkningen. Kan du äta en konserv efter 2 år så kan du äta den efter 10 år. Det är en kolmörk syrefri miljö och det som inte händer på två år, händer liksom inte alls. Datummärkningen är så du ska slänga och köpa nytt = marknadspåhitt.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 13:49 
Offline
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 03 dec 2016, 04:15
Inlägg: 423
Det mesta från kostcirkeln:
  • Mycket vitamin C rik (Inlagd frukt)
  • Mycket protein (Fisk, Kött)
  • Mycket kalorier (Pasta, Ris)
  • En del tillägg för variation (Grönsaker, t.ex. majs och svamp)

Samt:
  • Mat som går att äta utan uppvärmning/på flykt.
  • Hög energirikt tilltugg (godis)

Har funderat på frystorkat, men de innehåller ganska lite mat som dessutom ligger i restaurangpriser.

Roterar gör jag när bäst före datumet börjar komma, även om burkar kan hålla i 10 år som Arctic Fox säger.

_________________
Preparation is the difference between survival and statistics.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 14:37 
Offline
Borgmästare i Jericho
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 17 mar 2015, 10:58
Inlägg: 236
Ort: Uppe i ett träd
Jo, konserver brukar ju ha högre standard, det är jag väl medveten om. Dock finns det ju inte alltid så mycket konserveringsmedel i alla produkter. En försvarets gulburk kommer ju förmodligen att hålla sig många gånger mer än en konserverad champinjonburk från ica?


Sen hur ser det ut med vakuumförpackade varor?

_________________
Throw me to the wolves and i will return, leading the pack.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 17:31 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 26 mar 2013, 17:49
Inlägg: 473
Pasta såklart! Konserver är skitbra.

_________________
Survivalist? Egentligen inte, men jag tänker inte låta mig överraskas.

Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än DU.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: tor 23 feb 2017, 22:27 
Offline
När folk är överens med mig har jag en känsla av att jag måste ha fel.
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 03 apr 2016, 20:49
Inlägg: 275
Ort: Göteborg
Har för mycket mat i lagret, har svårt att hinna med och står snart med ytterligare två bärkassar med olika färdigmat från försvaret som passerar.
inte precis så att man ställer sig och fräser upp några förpackningar till familjemiddagen tyvärr.

någon som vet hur länge man vågar äta påsarna innan de rasslar till i magen?

_________________
Enda handboken du behöver i krissituationer "Rädda Livet" skriven av Anthony Greenbank.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: fre 24 feb 2017, 14:11 
Offline
Borgmästare i Jericho
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 17 mar 2015, 10:58
Inlägg: 236
Ort: Uppe i ett träd
cartaq skrev:
Någon som vet hur länge man vågar äta påsarna innan de rasslar till i magen?


Brukar rotera mina grönpåsar vart 2:a år

_________________
Throw me to the wolves and i will return, leading the pack.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: fre 24 feb 2017, 14:54 
Offline
The grey man
Användarvisningsbild

Blev medlem: mån 15 mar 2010, 17:16
Inlägg: 1946
Ort: Bohuslän
Köper inget frystorkat och bara ärtsoppa, gulasch-soppa och makrillfilé i konserv till matförrådet. Roterar makrillfilén och har soppkonserverna längst in i skåpen där dom inte tar upp så mycket plats.

Det mesta jag köper äter jag till vardags, försöker att inte köpa sådant jag inte tycker om eller äter sällan. Så blir mycket torra kikärtor, ägg, dinkelmjöl, pasta av lite bättre sort (typ Barilla istället för eldorado), nötter, havregryn, inlagda oliver, soltorkade tomater, paprika, vitlök och feta-ost, sojatacofärs och halluomi. Köper linser ibland men tycker inte det är särskilt gott utan gör hellre något med borlottibönor.

Flickvännen är vegetarian så blir mycket vegetariskt hemma. Köper kött ungefär en gång i veckan.
Typiskt måltid är nybakat dinkelbröd, stekt ägg, sallad efter säsong (nu mycket vitkålssallad/pizzasallad) och fetaost och oliver. Sedan gör jag någon gryta på kikärtor, örter och grönsaker så man kan doppa det dagsgamla brödet i soppan. Dom få rester som blir, om något, får hönsen.

Borde verkligen komma igång att grodda mer, speciellt nu när det är brist/högt pris på sallad.

Frukost är ofta musli med havremjölk, omelett eller makrillfilé i tomatsås på knäckebröd.

Denna mat kan jag laga även vid kris, men med mindre färska grönsaker då. Skulle helst inte vilja gå ifrån min vanliga diet till frystorkat, proteinpulver och ris om det hände något, så det är inget jag lägger pengarna på.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: fre 24 feb 2017, 19:38 
Offline
I mörkret är alla grötar grå
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 12 aug 2012, 23:48
Inlägg: 6829
Ort: Svealand
Lök och potatis från egen odling och köpt i storpack under säsong.
Pasta, ris, potatismospulver, mjöl, torrjäst, knäckebröd, torkad lök, diverse torkade bönor.
Makrillkonserv, sardinkonserv, tonfiskkonserv, diverse köttkonserver.
Grönsakskonserver.
Fruktkonserver.
Påsar och konserver med olika soppor.
Äggpulver.
Lite frystorkade färdigrätter i 25 års-burkar.
Diverse smaksättningar (typ Kryddor, ketchup, thaisås, pickles, bostongurka etc.).
Kondenserad mjölk.
Saft, öl, vatten.
Rapsolja.
Vinäger, ättika.
Salt.
Socker.
Honung.
Kaffebönor.
Tepåsar.
Godis.

I allmänhet låter jag det gå ett år efter BF-datum innan jag roterar. Somliga varor som socker och salt roteras inte.

/MD

_________________
Panem et circenses populo...
Forumets lista över förkortningar.
Jag bloggar allt mer sällan, det mesta är sagt.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: lör 25 feb 2017, 01:31 
Offline
Borgmästare i Jericho
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 17 mar 2015, 10:58
Inlägg: 236
Ort: Uppe i ett träd
Hmm, kanske borde fundera på att lagra lite råvaror då och inte bara MRE:s..


@MD, vad är huvudtanken med saltet? Att kunna konservera saker eller för mineralbehov?

_________________
Throw me to the wolves and i will return, leading the pack.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: lör 25 feb 2017, 12:54 
Offline
I mörkret är alla grötar grå
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 12 aug 2012, 23:48
Inlägg: 6829
Ort: Svealand
olan98 skrev:
@MD, vad är huvudtanken med saltet? Att kunna konservera saker eller för mineralbehov?


Huvudtanken är att kunna salta lite på maten. Men det finns även en baktanke att t.ex. kunna salta ned det som finns i frysen.

Glömde ju att nämna multivitamintabletter. Det är förstås inte mat men med tanke på bristen på färska frukter och grönsaker och lite annorlunda kost än normalt så har jag såna.

Man ska ju lagra det man äter och äta det man lagrar... För min familj funkar det inte då vi normalt äter mycket färskt av både växter och djur. Växlar då och då in några måltider av lagermat och försöker rotera den i den vanliga matlagningen. Sällan vi kör måltider på enbart lagermat men vi ersätter en av delarna, köttet, eller kolhydraterna, eller "grönsaker" så det blir färskt blandat med lager.

/MD

_________________
Panem et circenses populo...
Forumets lista över förkortningar.
Jag bloggar allt mer sällan, det mesta är sagt.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: lör 25 feb 2017, 14:31 
Offline
Salt på lager? Bara lite. Ha, ha!

Blev medlem: lör 03 okt 2009, 11:57
Inlägg: 479
D-vitamin! Vet inte hur länge man kan spara det... Men... ej att förglömma...

_________________
3-3-3 Radio Plan
-SWEXIT-


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: lör 25 feb 2017, 14:35 
Offline
Undrar vilken som är bäst som arbetsgivare, Umbrella Corporation eller Skynet?

Blev medlem: fre 29 jul 2016, 10:48
Inlägg: 257
Linser, bönor och gula ärter.
Även om de kan ha lång koktid så fungerar det oftast att låta dem koka 5-10 minuter och sedan hälla över dem i en temos .
De går även att grodda.
Det finns även pasta, korngryn, pitepaltmix, torkad frukt, torkade tomater och en del konserver hemma.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: lör 25 feb 2017, 15:32 
Offline
1998 var en fin årgång för vita bönor!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 09 dec 2014, 17:17
Inlägg: 155
Inget årslager, lagrar enbart för rotation/vardagskonsumtion, men extrapaket av flera sorters ris, pasta och matgryn är enkelt. Extra olja, salt, godis, sylt, smaksättare som ketchup. Lite köttkonserver (korv) mycket bönkonserver. Torkade bönor.
Sen har jag 80+ kg kött i frysen. Borde ha mer salt hemma.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Vad har ni för mat och hur ofta roterar ni det?
InläggPostat: lör 25 feb 2017, 20:44 
Offline
Fredag

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 1251
Pitepaltmix? Menar du att du använder pulvermos?

Tant Prepp skrev:
Linser, bönor och gula ärter.
Även om de kan ha lång koktid så fungerar det oftast att låta dem koka 5-10 minuter och sedan hälla över dem i en temos .
De går även att grodda.
Det finns även pasta, korngryn, pitepaltmix, torkad frukt, torkade tomater och en del konserver hemma.

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 26 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet