Verkar som att fler och fler tror att spannmål inte är nyttigt för människan, däribland jag själv. Tyvärr måste jag erkänna att det är på helt ovetenskapliga grunder, för såvitt jag vet har det inte genomförts några vetenskapliga kliniska studier i frågan, eller? Och även om Jack Spirko och många med honom märkt av stora viktnedgångar mm. när de uteslutit spannmål ur kosten så bevisar det väl ingenting, förutom just att man tappar vikt. Om kosten sen skulle vara nyttigare för kroppen i det långa loppet eller ej, vem vet? Men jag är beredd att hålla med, som sagt på ovetenskapliga grunder, kalla det en magkänsla (pun intended
)
För er som gärna vill kunna äta bröd men inte vill äta en massa spannmålsmjöl, här kommer ett finfint recept:
2 dl hackade/mixade nötter (valnötter, hasselnötter, etc)
1-2 dl riven ost
1 tsk bakpulver
(1 msk fiberhusk)3 ägg
½dl russin
Sätt ugnen på 175 grader.
Kör nötterna i mixer eller dylikt, tills de är ganska finfördelade. Tillsätt riven ost, bakpulver, eventuellt fiberhusk, ägg och russin. Blanda väl och bred ut ca 1cm tjockt på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugenen i 175 grader i ca 7 minuter. Låt svalna något och dela upp i lagom stora rutor.
Fiberhusk är ej nödvändigt att använda, det ingår i originalreceptet men jag använder det ej. Min erfarenhet är att brödet blir precis lika bra utan, möjligtvis att det håller ihop lite sämre och är något svårare att lossa från bakplåtspappret. Anledningen till att jag utesluter det ä att jag är tveksam till att använda fiberhusk som ej fått svälla ordentligt i vatten först, även om jag ej märkt några negativa effekter då jag ätit det. Man kan även ha i solrosfrön/pumpakärnor och annat smått o gott.
EDIT: Skrev fiberhusk/havrekli från början, då jag provat båda. Dock fungerar det även helt utan båda delarna!