Var idag ute och började tappa en björk på sav, flaskan är nog fylld vid det här laget. Ska köpa en större dunk och hitta ett till träd att tappa, tänkte ge mig på att koka björksirap. Sen är det såklart kul att välkomna våren som våra förfäder gjorde, genom att dricka björksav!
Vad säger Handbok Överlevnad om björksav?Björksav kan i en överlevnadssituation på våren vara en bra källa för kolhydrater, där du får i dig 20 g kolhydrater per liter plus en del mineraler. Du behöver dricka 6-7 liter björksav för att täcka minsta dagsbehovet på 500 kcal. Du kan också koka bort en del av vattnet så slipper du dricka lika mycket).
I södra sverige börjar saven stiga i mars-april och i norra Sverige börjar den stiga i april-maj. Savstigningen slutar när löven slår ut.
Vad kan du göra av saven?Du kan dricka den som den är, eller förslagsvis koka bort en del vatten så får du en sötare dryck med mer koncentrerad energi. Du kan också göra vin eller mjöd av saven, eller koka bort 98% av vattnet tills du har björksavssirap kvar. Nån här som har testat att göra något av björksaven?
Tänkte det var bäst att gömma flaskan lite, då det är ett rätt populärt strövområde jag smyger runt i.
Det droppade bra!