Det där handlar inte om att konservera med "konserveringsmedel"
De mängder du tagit till är alldeles för små , så man får tänka lite annorlunda .
För att sylta och safta går det lätt 0,5 kg socker per liter färdig saft eller sylt , som du ser håller inte dina resurser .
Så om jag hade mycket lingon och lämpligt kärl med tätt lock så hade jag letat efter en kallkälla med friskt vatten och bara fyllt flaskan med vatten och bär . Håller sig flera månader om det förvaras svalt tex i kanten av kallkällan .
Blåbären brukar inte hålla lika lätt med den metoden då lingon innehåller en syra som konserverar .
Utan till blåbären skulle jag försöka torka på en primitivt gjord torkolla som går att plasera nära elden .
Likaså nypon mfl bär går bra att torka .
Svampen och äpplena likaså , torka .
Kråkorna skulle jag slänga , så hungrig blir jag inte att jag riskerar min hälsa .
Änderna blir svårare då de är feta fåglar och fett härsknar . Hade jag en bra lägerplats , med utmärkt eldstad och en större modell av kastrull , några glasburkar med skruvlock som fortfarande var hela så skulle jag ev. kunna testa att koka in fåglarna under ett lager av deras eget fett . förvarat kallt kan det hålla ganska länge , någon vecka i alla fall utan andra konserveringsmedel än fettet . Lite känsligt kanske runt rötmånaden .
Blandade fåglar , då finns det kanske även orre eller tjäder ? Där skulle jag bara skära ur bröstfileerna och torka och röka lätt nära elden .
Jag skulle med en bit tarp eller lilknande kunna bygga en rökkåta , där vildsvinet skulle hänga styckat i mindre hanterbara bitar .
Nu till det delvis rökta torkade köttet skulle jag börja använda saltet .
jag skulle blanda en saltlag så gott det går och sedan doppa köttbitarna i saltlaken under rökningens gång för att spara på saltet och få det att räcka till mer kött . Jag skulle få hålla koll dagligen på köttet och skära bort bitar som börjar bli dåliga .
Men tror nog att det mesta skulle gå att förvara så här även under rötmånaden .Saltningen genom att doppa kommer även den ev. skogsfågeln att få gå igenom .
Gädda och abborre går bra att torka eller röka , pytte lite salt kanske hittar till dem också .
Sedan handlar det om att spara och konservera rätt , så att man börjar äta av den mat som inte låter sig konserveras så lätt under dessa förhållandena och hellre frossar i det som man har än att spara tills det blir ruttet .
Så sockret och honungen har jag kvar till tallbarrsteet och ev. till att röra ihop med lingonen till sylt när det ska ätas . Går mindre med socker på det viset när det bara är för smaken .
Jag äger varken kylskåp eller frysbox där jag är nu , med en gigantisk fruktträdgård och många bärbuskar . Det skulle inte gå att köpa de mängder socker som skulle behövas för hela skörden , så att sylta och safta utan eller att lägga bär i flaska fylld med vatten funkar fint . Äpplen och päron torkas eller mustas .
Köper kött i halvor eller kvartar som ska saltas in och sedan hängas till förvaring .Funkar även det tom mitt i rötmånaden .