Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Dax att börja skörda för vinterns behov
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/dax-att-borja-skorda-for-vinterns-behov-t2301-15.html
Sida 2 av 4

Författare:  Jojjenda [ tor 04 aug 2011, 09:31 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Fotogenmannen skrev:
Jag har skördat närmare 10 kg körsbär på träden som kommunen eller fastighetsbolagen haft den goda smaken att plantera i industriområdet där jag jobbar. En vikbar stege och begränsat sinne för skam är ett bra försprång framför fårket! Det har blivit marmelad av en del, men en hel del ligger i frysen som hela bär så länge. Någon som vet var man får tag på en vettig urkärnare (typ denna) utan att betala sjukt mycket frakt?


På en köks eller inredningsbutik bör det finnas olivurkärnare, går lika bra till körsbär.

Författare:  Fotogenmannen [ tor 04 aug 2011, 11:11 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

jojjenda skrev:
Fotogenmannen skrev:
Jag har skördat närmare 10 kg körsbär på träden som kommunen eller fastighetsbolagen haft den goda smaken att plantera i industriområdet där jag jobbar. En vikbar stege och begränsat sinne för skam är ett bra försprång framför fårket! Det har blivit marmelad av en del, men en hel del ligger i frysen som hela bär så länge. Någon som vet var man får tag på en vettig urkärnare (typ denna) utan att betala sjukt mycket frakt?


På en köks eller inredningsbutik bör det finnas olivurkärnare, går lika bra till körsbär.


De urkärnare jag sett hittills behöver man ladda med bären/oliverna en och en. Den jag länkade till har automatisk matning från en behållare och påstås kunna kärna ur 26 lb (över 10 kg) på en timme.

Författare:  Jojjenda [ tor 04 aug 2011, 12:01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

http://www.amazon.com/Norpro-Deluxe-Che ... B00005EBH0

Den kanske?

Författare:  Fotogenmannen [ tor 04 aug 2011, 14:24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Perfekt! Jag hittade samma på eBay för bara $22 inklusive frakt.

Författare:  Cornucopia [ tor 04 aug 2011, 21:00 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Fotogenmannen skrev:
Jag har skördat närmare 10 kg körsbär på träden som kommunen eller fastighetsbolagen haft den goda smaken att plantera i industriområdet där jag jobbar. En vikbar stege och begränsat sinne för skam är ett bra försprång framför fårket! Det har blivit marmelad av en del, men en hel del ligger i frysen som hela bär så länge. Någon som vet var man får tag på en vettig urkärnare (typ denna) utan att betala sjukt mycket frakt?


+2 på den.

Författare:  qazwsxedcrf [ sön 07 aug 2011, 22:01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Plockar lite hallon och kokat till sylt, inte så mycket men mer än inget.

Författare:  Dweomer [ sön 07 aug 2011, 22:52 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Har fyllt upp lite till nu .

Plockat häggbär som ligger i frysen och ska kokas till saft .

Hallon ligger i flera glasslådor i frysen och väntar . Det mognar fortfarande fler så plockar av eftersom .

Svarta vinbär har jag i frysen och ca 10 liter saft färdigt .

Röda och vita ligger i frysen och lite kokat med de svarta .

Hjortronen är kokt till sylt och blåbär i frysen , men det ska plockas mer bara regnet slutar .

Svamp är det dåligt med har hittat lite champinjoner och lite smörsopp , men det kanske kommer nu om det blir varmt efter det här regnet .

Författare:  Dweomer [ sön 07 aug 2011, 22:52 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Glömde

Nyponen är nästan mogna så då ska de torkas till vinterns nyponsoppa .

Sedan ska jag plocka in svartvinbärsblad och torka , så det finns till te i vinter .

Har även torkat lite gula kantareller men inte några mängder , blev en lite glasburk .

Författare:  Cornucopia [ mån 08 aug 2011, 08:08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Krusbär plockade och syltade. Antagligen den godaste sylt som finns, krusbärssylt.

På tal om det, så här i skördetider så slås man av vad som antagligen är bra att bunkra upp som byteshandelsprepping. Socker (håller i princip för evigt om det står torrt). Salt (håller i princip för evigt om det står torrt). Ättiksprit (håller i princip för evigt).

Tämligen svårt att ta hand om sommarens skörd utan dessa råvaror, och eftersom hållbarheten är överlägsen vid rätt lagring så kan man med fördel just lagra stora mängder av detta, mer än man själv behöver.

Författare:  Dweomer [ mån 08 aug 2011, 08:18 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Glöm inte många kryddor som inte går att odla hos oss .
Peppar tex .
Många har vi ersättningar för ute i naturen , som också har använts industriellt som ersättning eller utdrygning av ... tex kanel .

Författare:  Cornucopia [ mån 08 aug 2011, 08:38 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Dweomer skrev:
Glöm inte många kryddor som inte går att odla hos oss .
Peppar tex .
Många har vi ersättningar för ute i naturen , som också har använts industriellt som ersättning eller utdrygning av ... tex kanel .


Nja, småskaligt går det ju att odla pepparfrukt i växthus här i Sverige. Men det är förstås enklare att köpa stora mängder med pepparkorn, inte speciellt dyrt trots allt.

Man skall på inget sätt underskatta kryddor, de kan höja den mest tråkiga burkmat till oanade höjder.

För egen del har vi timjan, oregano, rosmarin och mynta som torkas. Mer än ett årsbehov iaf, än så länge har jag bara skördat myntan.

Författare:  Dweomer [ mån 08 aug 2011, 09:03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Att odla peppar i växthus i Sverige blir nog för svårt för de flesta då det är en tropisk växt som växer som halvparasit i stora träd och som kräver +25 grader om året och hög luftfuktighetet .

Kan du efter apokalypsen hålla ett tropikhus i drift året om så har du garanterat kunder .

Jag skulle satsa på Svart Kummin och munkpeppar som är enklare att odla och som använts som peppar här innan kryddan peppar kom till oss .


När det gäller bunkring glöm inte torrjäst , bakpulver , hjorthornssalt , soda , salpeter mm .


Till socker och ättika finns alternativ som funkar bra i de flesta fall , så där behöver man inte tulla på föråden i onödan .
Socker - honung , ättika - vinäger som man kan tillverka själv .

Författare:  Cornucopia [ mån 08 aug 2011, 09:35 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Dweomer skrev:
Jag skulle satsa på Svart Kummin och munkpeppar som är enklare att odla och som använts som peppar här innan kryddan peppar kom till oss .

När det gäller bunkring glöm inte torrjäst , bakpulver , hjorthornssalt , soda , salpeter mm .

Till socker och ättika finns alternativ som funkar bra i de flesta fall , så där behöver man inte tulla på föråden i onödan .
Socker - honung , ättika - vinäger som man kan tillverka själv .


Har funderat på om det inte borde gå att odla sockerbetor under duk även utanför Skåne. Problemet är att få tag på det första utsädet...

Men honung har jag minst två grannar som producerar, ena en fastighetsgranne, den andra riktningsgranne.

Författare:  Dweomer [ mån 08 aug 2011, 10:33 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Sockerbetor är härdigare än fodersockerbetor och bör i gynnsamma lägen gå att odla upp till Stockholmstrakten .
I övriga landet går det att odla rödbetor och göra socker av , innehåller mindre socker men tillräckligt .

Om man inte kan odla betor men vill göra eget socker så har man tidigare kokat de gula/vita lite grövre rötterna av kvickrot till socker sirap , de innehåller förvånandsvärt mycket socker som går att utvinna .


Svårigheten med betsocker är ju att kunna rena det , men använde tidigare benaska som är fosforrik , går inte med vedaska .

Författare:  Cornucopia [ mån 08 aug 2011, 11:53 ]
Inläggsrubrik:  Re: Dax att börja skörda för vinterns behov

Dweomer skrev:
Om man inte kan odla betor men vill göra eget socker så har man tidigare kokat de gula/vita lite grövre rötterna av kvickrot till socker sirap , de innehåller förvånandsvärt mycket socker som går att utvinna .

Svårigheten med betsocker är ju att kunna rena det , men använde tidigare benaska som är fosforrik , går inte med vedaska .


En variant är ju att tappa björk (och lönn om man har det) på sav och koka ner det till sirap. Men det blir en rätt storskalig operation om man skall få några större mängder. Antagligen enklare att låta bin göra honung istället...

Sida 2 av 4 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/