En klassisk överlevnadsmaträtt är kokta lavar men hur gör man och hur smakar dem? När jag är ute i skogen så ser jag främst
skägglavoch
blåslav. Vilken av dessa är bäst?
På Wikipedia står det att man tillagar skägglav så här.
wiki skrev:
Skägglavar innehåller mycket kolhydrater och kan ätas efter urlakning. Ett sätt att tillaga laven är att låta den dra i vatten i 2–48 timmar och därefter koka den i 40 minuter i nytt vatten. För att få bort den bittra smaken så rekommenderas urlakning med asklut:
Koka upp en del vatten med en del björkaska.
Låt blandningen dra i två timmar. Sila sedan bort askan.
Låt laven dra i luten i cirka åtta timmar.
Skölj laven noggrant tre eller fyra gånger, så att all lut försvinner.
Koka laven i nytt vatten i cirka 40 minuter.
2 till 48 timmar är rätt stor skillnad. Är det någon som har lite erfarenhet och kan ge en lite mer exakt tid?
Jag har också läst att man kan använda bakpulver eller bikarbonat för att tillaga lavar, någon som vet hur det fungerar?
Det blev många frågor och jag hoppas att någon kan bidra med erfarenheter kring lavar.