Swedish Survivalist

Är du förberedd?




Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Lavar
InläggPostat: mån 25 apr 2011, 20:59 
Offline
Grannarna tittar konstigt på mig.

Blev medlem: mån 13 okt 2008, 11:49
Inlägg: 781
Ort: Västerbotten/Umeå
En klassisk överlevnadsmaträtt är kokta lavar men hur gör man och hur smakar dem? När jag är ute i skogen så ser jag främst skägglavoch blåslav. Vilken av dessa är bäst?

På Wikipedia står det att man tillagar skägglav så här.
wiki skrev:
Skägglavar innehåller mycket kolhydrater och kan ätas efter urlakning. Ett sätt att tillaga laven är att låta den dra i vatten i 2–48 timmar och därefter koka den i 40 minuter i nytt vatten. För att få bort den bittra smaken så rekommenderas urlakning med asklut:

Koka upp en del vatten med en del björkaska.
Låt blandningen dra i två timmar. Sila sedan bort askan.
Låt laven dra i luten i cirka åtta timmar.
Skölj laven noggrant tre eller fyra gånger, så att all lut försvinner.
Koka laven i nytt vatten i cirka 40 minuter.


2 till 48 timmar är rätt stor skillnad. Är det någon som har lite erfarenhet och kan ge en lite mer exakt tid?

Jag har också läst att man kan använda bakpulver eller bikarbonat för att tillaga lavar, någon som vet hur det fungerar?

Det blev många frågor och jag hoppas att någon kan bidra med erfarenheter kring lavar.

_________________
/Qaz

Det har funnits många domedagsprofeter men få domedagar ;)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lavar
InläggPostat: lör 12 nov 2011, 20:45 
Offline
Jag behöver inte springa fortare än lejonet som jagar oss, bara fortare än dig.

Blev medlem: sön 06 nov 2011, 16:14
Inlägg: 405
Har inte full koll på lavar som måste lakas ur, brukar hålla mig till navellavar som funkar "on the rocks" sas. Behöver nog bredda mitt lavregister....

_________________
"Förvirring före klarhet"


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Lavar
InläggPostat: sön 13 nov 2011, 01:44 
Offline
Är man på utflykt i skogen skall man ha mer mat hem än man hade ut.
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 19 mar 2011, 22:19
Inlägg: 4989
Urlakning fungerar bättre ju längre det får verka, 2 timmar är minimum för att det inte skall orsaka kväljningar pga bitterhet och smak. Efter 48 timmar så är det inte längre någon skillnad på smaken hur länge man än låter dem dra.

Bikarbonat binder det bittra ämnet och tar bort ytspänningen på vattnet vilket leder till djupare inträngning i lavarna, vilket i sin tur ger kortare laktid.

_________________
Förklaringen på vad jag tror skall hända Malthusiansk fälla

Bara för att Röd och Blå existerar idag betyder det inte att det inte kan ändras till imorgon. Se alla människor som en möjlig vän.


Top
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008


Våra villkor | Integritet