Jag vet att det mesta vatten går att dricka om man filtrerar det lite och kokar men min frågeställning antar jag handlar om långvarigt/permanent bruk.
Jag vet inte om detta har någon betydelse då man kokat vattnet och så men jag googlade på några vattendrag som ligger i närheten och fick fram info om de på Viss (
http://www.viss.lansstyrelsen.se/).
Båda har enligt Viss för hög halt kvicksilver "Kvalitetskravet för kemisk ytvattenstatus avseende kvicksilver och kvicksilverföreningar är Uppnår ej god kemisk ytvattenstatus"
och ett av vattendragen får Ja på punkten försurning "Bedömningen är baserad på att vattnet är målområde för kalkning".
Ang kvicksilvret så står det även att " I Sverige idag överstiger kvicksilver gränsvärdet i alla ytvattenförekomster; sjöar, vattendrag och kustvatten." Det står även att det oftast går bra att äta fisken trots detta.
Det finns även en bäck i närheten som inte är testad och det vattnet kommer från en massa myrar, är det generellt bra vatten?
Sammanfattningsvis:
Är kvicksilverhalten något att ens bry sig om och går det isåfall att filtrera eller nåt?
Är försurning pga kalkning något att bry sig om och vad gör man isåfall åt det? (Ån i fråga ser fin ut och har forsande vatten där den är som närmast mig)
Har bäckar som kommer från myrar generellt sett bra vatten?
Edit: Undrar även om kallkällor i skogen är något att ta dricksvatten från, det är ju stillastående så det kanske inte är lika bra?