Instämmer med att det är bra att börja odla i liten skala för att skaffa erfarenheter och för att kunna skala upp. Att bara odla så mycket som känns enkelt och hanterbart. Mat är löjligt billig att köpa, så skall man tänka strikt ekonomiskt är det bättre att lönearbeta och köpa färska grönsaker och rotfrukter. Men sedan är det ju också roligt och gott att odla själv..
Jag har stora odlingar, men jag odlar mest gröngödsling och roterar min grönsaksodling mellan odlingslotterna. Det innebär att jag håller undan ogräs och sjukdomar, ökar mullhalten och näringen samtidigt som jag har färdiga ytor för att snabbt kunna skala upp. Dessutom köper jag varje år lite för mycket fröer. Det innebär att jag har fröer liggande från förra och förr-förra året om det skulle behövas.
Jag lagrar mina fröer i en luft- och vattentät kopia av Pelican-väska från Clas Ohlsson. Ligger svalt i källaren. Och jag har i väskan en stor tygpåse med vitt ris som jag torkar i ugnen på 60 grader över natten ibland när jag skall ställa undan fröerna. Riset tar upp fukt och det innebär att fröerna tål lagring mycket bättre.
Just nu odlar jag sallad, dill och persilja. Och skördar direkt från landen av kål och purjolök. Skall så en ny omgång i helgen. Sallad, dill och persilja är sådant som också går fint att odla i krukor i fönstret eller på verandan. Och persilja är flerårig så höstsådd persilja blir tidig persilja till våren.
Jag odlar gärna F1-hybrider, men det går naturligtvis inte att ta fröer från dem. Men jag odlar också mer traditionella sorter som det går att ta frö från. Och experimenterar med att ta fröer. Typiskt innebär det att man låter någon planta växa utan att man skördar, så att den "går i stock" och blommar eller får bli två år.
Se:
http://www.froodling.se/