Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Skulle du köpa hel gris?
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/skulle-du-kopa-hel-gris-t10020.html
Sida 1 av 2

Författare:  Gargamek [ tor 28 jan 2016, 21:32 ]
Inläggsrubrik:  Skulle du köpa hel gris?

Funderat på att föda upp linderödsgrisar. Mest för min egen skull och eget husbehov men blir det av så kommer det bli ett överskott. Ekonomiskt vansinne att lämna till en slaktare så kollar ist om det skulle vara intressant att köpa en hel ostyckad gris. Inte till er personligen men om ni skulle få erbjudandet att köpa en hel gris lokalt av en liten producent. Eller tror ni er mamma skulle köpa. Anta vilken person ni vill när ni röstar.

Författare:  Urd [ tor 28 jan 2016, 21:39 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Jag personligen skulle nog inte tveka om det vore till rätt pris. Har tyvärr dåliga erfarenheter sedan tidigare då jag inhandlade en halv gris för 10-15 år sedan som inte smakade nöff!
Men tror nog jag hade otur med stressad gris!

Urd

Författare:  MulenDag [ tor 28 jan 2016, 21:39 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Röstade "40 kr/kg, taget!" men avser det 40 kr/kg för hela grisen så att det är massor som går bort eller är det slaktvikten som kommer att kosta 40 kr/kg? Sen en hel gris? Vi köper halva lamm ibland, grovstyckade. Jag tror att grovstyckat är mycket lättare att sälja än en enda stor (halv) kropp. Så en halv grovstyckad, ja tack!

/MD

Författare:  Dweomer [ tor 28 jan 2016, 21:40 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Grisen måste besiktigas av veterinär och du måste uppfylla många krav om du ska slakta hemma och sälja vidare köttet . Det är enklare att låta slakteriet slakta och ta tillbaka för att sälja köttlådor .
Pengamässigt blir det ingen vinst hur du än gör .

Författare:  deadrabbit [ tor 28 jan 2016, 21:49 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

40kr/kg

Författare:  grym [ tor 28 jan 2016, 22:28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

skjuter helst mina själv i skogen

men en kvarts är lite mera behändigt format, och det är rimligt att betala 20-40% mer än icas odefinerade gris, men då ska allräknas samman, det blir inte så mycket i medelpris ändå

Författare:  mrlowrisk [ fre 29 jan 2016, 01:16 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Nu är jag ju gift så jag handlar sällan och vet inte vad gris kostar. (Trollar lite så feministerna skall gå upp i falsett ;)

Skämt åtsido. Köper man privat är det nog lite mindre i pris. Min bror köpte lokalt producerat lamm och det var inte roligt alls. Så det kan bli epic fail även på lokalproducerat.

Författare:  Gearjammer [ fre 29 jan 2016, 07:34 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Kan man köpa "giftfri" gris som har fått sprätta runt i leran på nån bondgård i lugn och ro så kan i alla fall jag tänka mig att betala lite mer för köttet.

Författare:  Woodsmoke [ fre 29 jan 2016, 10:16 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Jag har för närvarande praktiska begränsningar, men när dessa är undanröjda skulle jag utan tvekan gärna frysa och koka in en hel nasse i hushållet.

Jag säger som Whittingstall, "we´ll eat everything but the oink". :)

Författare:  T-72 [ fre 29 jan 2016, 10:45 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Problemet idag med ekologisk är att många per automatik tänker "dyrare"! Jag vet iom jag har haft sådana erfarenheter med livsmedel.
Lustigt nog finns dina kunder där du inte tror från början. Flesta som verkar bry sig om det bor i storstäder. Verkar vara någon form av psykologisk kompensation till det faktum att man bor bland alla bilar och med asfalt runtom.
Men dessa har ju inte möjlighet till förvaring och styckning. Kanske någon form av DIY styckning där hos dig där man lär ut och sen kunden hämtar allt vakuumförpackat? Bara en liten brainstorming tanke.
" Vill du köpa hel gris? Kom och stycka den hos oss under våran vägledning!" Kunskap och kött på köpet.

Författare:  huhu sunka [ fre 29 jan 2016, 21:12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Jag skulle gärna köpa en köttlåda med ekologisk gris färdigstyckad och besiktad/slaktad på korrekt sätt.

Och betala dubbelt mot dansk fulgris. 100-150 kr/kg?

Författare:  Crusoe [ fre 29 jan 2016, 21:33 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Vokste opp i en familie som reiste til Sverige og kjøpe grisepart vær høst. Selv så liker jeg å stykke dyr, aller helst vil jeg bruke så mye som mulig (bortsett fra oink'en da :lol:) . 40 kr kg i hel part, med innvoller og hode er jeg ikke sikker på. Uten innvoller og hode derimot, så er det god pris. Har ikke stemt, siden jeg er usikker på hva jeg skal svare :?:

Författare:  Gargamek [ fre 29 jan 2016, 22:06 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Kul att se en blandad respons på min tråd men mest kul att se att många kan tänka sig att betala bra (5-6000kr) för en frigående och steroidfri gris.
Har inte i närheten av kunskap att hålla styckningskurser men det var en riktigt bra ide som kommer hållas kvar i bakhuvudet.
Vet att vi inte ska diskutera lagvidrigheter men vetrinärbesiktning är en stor kostnad som (jag tolkar) är krav om djuret slaktas och köttet säljs men inte om du själv äger djuret och konsummerar köttet själv! Kanska sälja grisar "på rot" och hjälpa till med slakten? Grisklubbar var ju vanliga under kriget i England, kan man få till någon variant här i Sverige?

Författare:  MartinM [ fre 29 jan 2016, 22:26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Gargamek skrev:
Kul att se en blandad respons på min tråd men mest kul att se att många kan tänka sig att betala bra (5-6000kr) för en frigående och steroidfri gris.
Har inte i närheten av kunskap att hålla styckningskurser men det var en riktigt bra ide som kommer hållas kvar i bakhuvudet.
Vet att vi inte ska diskutera lagvidrigheter men vetrinärbesiktning är en stor kostnad som (jag tolkar) är krav om djuret slaktas och köttet säljs men inte om du själv äger djuret och konsummerar köttet själv! Kanska sälja grisar "på rot" och hjälpa till med slakten? Grisklubbar var ju vanliga under kriget i England, kan man få till någon variant här i Sverige?


Jag har för mig att jag hört om något liknande gällande får, dvs man vet i förväg vilket djur det är och kan komma dit och titta på det om man vill. Likt T-72 tror jag det är stabor man ska satsa på. Många i städerna som har helt annan köpkraft och romantiserar om landet, eko säljs ju bäst i staden osv. Dock har många små frysar, ingen i lägenhet har box så helt klart bättre om man kan köpa mindre parti.

Författare:  Tolv/Sjuttiosex [ fre 29 jan 2016, 22:40 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skulle du köpa hel gris?

Jag har varit ute på en del grisfarmar och gjort jobb.
Jag åt inte kött på fem år, och när jag väl började att äta det igen så var det ekologiskt.
Så ja jag betalar gärna mer för grisar som har fått böka och vara som grisar ska vara.
Har dock inte frysplats för så mycket kött.

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/