Swedish Survivalist
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Avlivning av tamboskap?
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/avlivning-av-tamboskap-t357-15.html
Sida 2 av 2

Författare:  Dweomer [ ons 29 dec 2010, 15:02 ]
Inläggsrubrik:  Re: Avlivning av tamboskap?

Ja , själva slakten kräver också endel av oss i kunskap inte bara själva dödandet .
Man lär sig ganska snabbt att stycka upp ett djur i portionsdelar .
Men att slakta för djurslaget i rätt tid och på ett riktigt sätt för att inte "förstöra" köttet kräver lite mer .

Tex att flå fåret noga och riktigt för att inte få "ullsmak" i köttet . Eller att slakta en galt i rätt tid innan den blir könsmogen och smakar urk .
Där krävs lite mer känsla och djuröga .

Kan säga av mina erfarenheter så tycker jag att kött köpt i affären luktar mer och är sliskigare i sin förpackning än vad köttet är på ett nyslaktat djur .
Man får hålla näsan mot köttet för att känna köttlukten .Och köttet på ett nyslaktat djur känns torrt i jämförelse med slaskigt vacumpackat från affären .

Inälvorna luktar ju lite mer , men inte som många tror . Vi tar ju reda på tarmarna och tömmer innehållet och tvättar rent för att använda till korvskinn . Blindtarmen funkar bra att sy in lite större köttstycken i sedan de blivit torkade för att förhindra ytterligare uttorkning .

Författare:  Cornucopia [ ons 29 dec 2010, 23:51 ]
Inläggsrubrik:  Re: Avlivning av tamboskap?

Dweomer skrev:
Ja , själva slakten kräver också endel av oss i kunskap inte bara själva dödandet .
Man lär sig ganska snabbt att stycka upp ett djur i portionsdelar .
Men att slakta för djurslaget i rätt tid och på ett riktigt sätt för att inte "förstöra" köttet kräver lite mer .

Tex att flå fåret noga och riktigt för att inte få "ullsmak" i köttet .

Kan säga av mina erfarenheter så tycker jag att kött köpt i affären luktar mer och är sliskigare i sin förpackning än vad köttet är på ett nyslaktat djur .

Inälvorna luktar ju lite mer , men inte som många tror .


Inälvor luktar ... inälvor. Ingen doft man känner någon annanstans, men inget illaluktande. Det luktar varmt, fuktigt och lite sött. Samma lukt på inälvorna på ett lamm som på en älg kan jag intyga. Gissningsvis samma på alla gräsätare, kanske rent av på alla djur, punkt.

Ullsmak. Oftast mer ullsmak på köpekött än hemslaktat där man gör allt för att undvika att ullen får kontakt med köttet, men å andra sidan offrar värdefull tid på detta. Fick ullkontakt en gång. Den steken stank när jag tog fram den från frysen, men efter att sniffat fram relevanta delar och trimmat bort dem så försvann stanken.

Författare:  Luffsen [ tor 30 dec 2010, 00:04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Avlivning av tamboskap?

Den där ullsmaken... kommer inte den ifrån fettet?

Jag har hört, att man INTE ska använda samma kniv till att flå som när man styckar sen... eller åtminstone DISKA kniven mellan arbetena... men det kanske är en skröna?

Äter inte får eller getter så jag har dålig koll på det där...

HÖNS däremot, eller ungtuppar... :-D

Författare:  Cornucopia [ tor 30 dec 2010, 01:05 ]
Inläggsrubrik:  Re: Avlivning av tamboskap?

Luffsen skrev:
Den där ullsmaken... kommer inte den ifrån fettet?

Jag har hört, att man INTE ska använda samma kniv till att flå som när man styckar sen... eller åtminstone DISKA kniven mellan arbetena... men det kanske är en skröna?

Äter inte får eller getter så jag har dålig koll på det där...

HÖNS däremot, eller ungtuppar... :-D


Stycka gör man efter 40 graddagar. Så det blir inte "samma" kniv.

Men, nej, får (alla djur) smutsiga utvändigt, rengör kniv innan invändigt arbete. Jag använder en sprayflaska med ättiksprit + hushållspapper när jag byter från utvändigt till invändigt, t ex när man sotar stekarna.

Ullsmaken kommer från ullen. Och möjligen från underhudsfett. Har lantras, så underhudsfett är ett icke-problem. Fett öht är ett icke-problem på lantras. Bukfett (bagge) tar man bort med händerna, det insprängda fettet i köttet är av "klassisk" köttsmak. Ullsmak beror enbart på dålig hygien när man flår.

Författare:  Luffsen [ tor 30 dec 2010, 01:37 ]
Inläggsrubrik:  Re: Avlivning av tamboskap?

Oki...

Ett litet tillrättaläggande bara: Det var nog mer det där med "yttre" och "inre" skärarbeten jag menade när jag skrev styckning... :?

Tanken bakom min teori stämmer då, att det är när det yttre kommer i kontakt med det inre som smaken av ull kommer till köttet.

Håller mig nog ändå till höns jag... :D

Författare:  Cornucopia [ tor 30 dec 2010, 01:42 ]
Inläggsrubrik:  Re: Avlivning av tamboskap?

Luffsen skrev:
Oki...

Ett litet tillrättaläggande bara: Det var nog mer det där med "yttre" och "inre" skärarbeten jag menade när jag skrev styckning... :?

Tanken bakom min teori stämmer då, att det är när det yttre kommer i kontakt med det inre som smaken av ull kommer till köttet.

Håller mig nog ändå till höns jag... :D


Bara att jobba inifrån och ut. Inte så svårt som det verkar när man fått lite rutin.

Blir bara lite när man tar upp buken, och sedan när man flår runt benen. Flåsnittet från bröstbenet upp till halsen är inifrån och ut hela vägen, liksom när man skär runt halsen. Sedan drar man av skinnet.

Insidan av bakbenen kan vara lite skitiga (stekarna!, det mesta av köttet), så där gäller det att verkligen jobba inifrån och ut, eller spraya med ättikspriten mellan varven.

Författare:  Dweomer [ tor 30 dec 2010, 13:39 ]
Inläggsrubrik:  Re: Avlivning av tamboskap?

Nu har vi ju kommit in på smaker hos djuren så då kan vi ju fortsätta lite till .

En galt tex kan lukta och smaka så det blir absolut oätligt , och galtar kommer det förmodligen att bli fler av vid katastrofen , färre kastrerar galtarna . ( speciellt med de regler som vi har idag ).
Med galtar som man tror kan vara "smakrika" kan man ta en provbit och steka på , och sedan sniffa . Luktar det urk , så , salta in köttet och torka det för att kallröka . Då blir det ätligt . Men oätligt upphettat .
Smaken kan komma så tidigt som från tre månaders ålder men är mycket ovanligt , vanligare är att den kommer från 6-8 månader .
Det ska också sägas att vi är olika känsliga för skatolen som ger smaken , vissa spyr direkt och andra - jo det kanske luktar lite .

Getabockar kan också smaka urk , mest beroende på att de vid brunsttid pinkar ner sig själva hellt och hållet , förutom det brukar de dricka sin urin . De bör inte slaktas inom brunstperioden , hellre kastreras innan slakt . ( några veckor till månader ) Men getkött är mycket gott och ska inte föraktas .

Hos får har jag läst någon stans att man INTE ska klippa ullen före slakt utan det ska gå minst tre veckor mellan klippning och slakt för att undvika att köttat smakar kofta .

Och det här gäller även i stor utsträckning bland vilda djur , att under brunsten så bildas det olika doftämnen som kan sätta lite piff på smaken .

Författare:  Grisfarmarn [ sön 01 maj 2016, 00:32 ]
Inläggsrubrik:  Re: Avlivning av tamboskap?

Angående smaken på getabock ville jag tillägga att jag slaktat en äldre getabock med mycket bra resultat ur köttsynpunkt. När det gäller huruvida man skall klippa får precis innan slakt är det ju lämpligt att klippa dem ett par månader innan slakt så att pälsen växt till sig tillräckligt för att bli en präktig fäll.

Fö tror jag att en duktig slaktare kommer att ha att göra även när samhället som vi känner det är på dekis...

Författare:  James Bonde [ sön 01 maj 2016, 10:03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Avlivning av tamboskap?

Cornucopia skrev:
jocke med kniven skrev:

Funderar på att till nästa lammslaktsäsong anordna en liten praktisk kurs. Relevant för nyblivna jägare, ett lamm motsvarar ganska precis ett rådjur (eller en älg, fast älgen är större). Praktisk storlek för utbildningsbruk iaf.


Utmärkt idé. Då kan du ju rikta dig både till nyblivna jägare och fårägare i vardande. Jag har funderat på att gå en liknande kurs.


Edit: så att det var en gammal post... Har det blivit några kurser?

Sida 2 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/