Ulv i fårakläder skrev:
Heinkel skrev:
Varför krångla till det så mycket? Har själv gotlandskaniner och de klarar sig utmärkt på hö samt lite havre som "kraftfoder". Lite kvistar att gnaga på och en saltsten som mineraltillskott. På sommaren i princip bara färskt gräs. Ger dem även frukt och grönsaker som jag själv inte äter, t ex broccolistjälkar och äpplen som blivit skrumpna.
Tar du fram kaniner för köttproduktion eller har du dem bara som sällskap/mat utan att förvänta dig fler "småkaniner"?
Har kaninerna för köttproduktion. Nu skaffade jag dem rätt sent förra sommaren och tyckte inte jag hade behov av att ta mer än en kull ur vardera honan. 5 respektive 7 ungar blev det. Samtliga överlevde. Hö/gräs som grovfoder och havre som kraftfoder. Övrigt mest för att inte behöva kasta bort. T ex äpplena som ligger kvar i fruktkorgen på jobbet efter helgen. Stämmer för övrigt bra med vad tjejerna jag köpte dom av gav (också för köttproduktion) samt skötselinstruktionerna från föreningen Gotlandskaninen.
Dweomer skrev:
Som jag skrev i inledningen så handlar det här om produktion som är hållbar för en längre tid .
Visst de kan äta lite hö och havre men de ger inte 7-8 ungar per kull fyra gånger per år i några år då .
Och är kaninerna det man ska ha som "matlager" så krävs det mer för att få produktionen att gå ihop .
Man behöver få upp ungarna i slaktvikt snabbt för att ha utrymme för nästa kull osv .
Har man hårdavlade produktionsraser håller jag med fullständigt. För mig har det funkat fint att bara ha havre som tillskott. Mycket åt växande ungar och dräktiga/digivande honor och lite eller ingen annars. Får de för mycket blir de lätt feta
Hade inte alls prepping i åtanke när jag skaffade dem utan ville ha en sort som inte krävde så mycket. Å andra sidan växer de långsamt men det är ju som med alla andra djur att man inte får ut mer i ena änden än vad man stoppar i i den andra
Har du själv erfarenhet av kaninuppfödning och kan konstatera att även lantraser ger bättre avkastning med ett kraftigare foder?