Tomahawk skrev:
Serne, tack för generösa specialtips. (Kartago: hemska saker, särskilt sådant här får mig att fasa shtf, men självklart oumbärligt.)
Två frågor! Om du fångar 10-20 gäss i nät, hur tar du hand om dem? Går runt och skär av halsarna?
Hur identifieras en ungkråka? Är den mindre eller har andra kännetecken? (Kråkrecept har btw diskuterats i andra trådar här men då har det nog gällt gammkråkor också)
Det blev visst fyra frågor
men ändå. Två huvudfrågor med varsin följdfråga!
Ja det är inga trevliga fångstmetoder, men de funkar.
När gässen trasslat sig in i näten så tar du antingen och skär av huvudet snabbt och enkelt eller om de inte har trasslat in sig för mycket så tar du dem i huvudet och ssnurrar/svingar runt kroppen så att nacken går av. Är inte så svårt som det låter. Risken finns juh dock att du inte hinner äta allt kött själv om det är sommartid. Kanske kan du byta dem eller för att göra av med så lite energi som möjligt så drar du bara loss dunet på bröstet, delar på skinnet med händerna och skär ut bröstbitarna. rent kött. Får man bara en eller två gäss i nätet är det juh värt att plocka dem och koka/grilla/skeka hela. Plockar du en hel gås så ser du enkelt var du ska öppna den för att få ut tarmarna.
Ungkråka känner du igen genom att kolla i svaljet (halsen) om de är mer rosafärgade än röda. Juh rödare/vinrödare de är, desto äldre är de. Ungkråkor brukar dessutom inte vara lika skygga som gammelkråkan.
Hoppas detta hjälpte dig lite grann iaf.
Ps. Gässen har tjockt dun som går fint att isolera med om det skulle bli riktigt kallt. Plocka dem bara INNAN du öppnar fågeln så att du inte får blod och gojs på dunet som kan lukta och dra mer ohyra än nödvändigt.