Dweomer skrev:
Tack för den länken. Intressanta fakta. Jag tolkar det som att om man är storkonsument av det som kommer från naturen eller, som det står
Citera:
Läget kan se något annorlunda ut för personer som är storkonsumenter av produkter från naturen i nedfallsdrabbade områden
så bör man alltså kanske fortfarande se upp, särskilt om man råkar bo i trakten av Gävle och jagar och/eller fiskar mycket eller lever av bär och svamp.
Gränsvärdet är alltså 1500 Bq/kg för det som kommer från "naturen" medan allt annat livsmedel bara har en femtedel av detta, eller 300 Bq/kg som gränsvärde. Det är ju lite intressant...
Detta om strålningen i mat från naturen det talar man tyst om nu för tiden - det var länge sedan jag läste något om detta i media - men det går bra att varna för bly...
Dock ska man väl i ärlighetens namn också påpeka att det står att ur stålningssynpunkt är det farligare att gå och röntga sig än att äta mat från naturen, och inte ens det sägs ju vara särskilt farligt egentligen...