Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Vilka svenska djur har du provsmakat?
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/vilka-svenska-djur-har-du-provsmakat-t5497.html
Sida 1 av 2

Författare:  lipoptena [ tor 05 sep 2013, 08:40 ]
Inläggsrubrik:  Vilka svenska djur har du provsmakat?

I en krissituation kan man behöva konsumera de proteiner som finns till hands. Men om man har chansen att prioritera, vad skall man välja och vad skall man undvika?

Så nu över till själva frågan, vilka svenska djurslag har du provsmakat? Vilka av dessa smakade OK och vilka skulle du undvika till och med om det gällde livet?

Primärt tänkte jag däggdjur och fåglar eftersom jag är mest intresserad av dessa, men insekter, reptiler, fiskar, krabbdjur, molusker etc kan ni såklart också ta upp...

Författare:  Dweomer [ tor 05 sep 2013, 08:58 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Har ätit
Älg , mycket gott
Hjort , mycket gott
Ren , mycket gott , mycket viltsmak
Rådjur , gott , mycket viltsmak
Vildsvin gott , men godare är korsningar mellan vildsvinet och tama svin
Björn , väldigt gott , hade iof legat i vinmarinad med färska kryddor och lök flera timmar innan tillagningen

Täder , gott
Orre , mer transmak
Ripa gott bästa skogshönset

Hare , inte min smak

Svenska flodkräftor och värnar om dem då de är starkt hotade av kräftpesten då folk har svårt att tänka och skydda dessa djur .

Ål gott

Flera andra fiskar

Författare:  lipoptena [ tor 05 sep 2013, 09:16 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Fåglar:
Provade en herrans massa olika sorters sjöfågel på Island (bland annat lunnefågel), men minns inte riktigt vilka just nu, men här kommer lite fågelsorter som jag minns på rak arm, skam att sägandes så kommer jag inte riktigt ihåg om jag ätit orre och tjäder eller ej. Gås har jag inte ätit i vild form.

Gott/OK:
Duva, nötskrika, björktrast, fasan, ripa, kajor, yngre kråkor, skarv (rökt), gräsand

Tveksamt:
Äldre kråkor, skarv (annan tillagning)

Helgens projekt är sjöfågeljakt i dagarna tre så jag hoppas kunna kommentera smaken på lite fler änder samt gäss och måsfågel därefter.

Författare:  Nikenik [ tor 05 sep 2013, 11:11 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

lipoptena skrev:
Vilka av dessa smakade OK och vilka skulle du undvika till och med om det gällde livet?


Har tänkt länge på om jag skulle kunna äta delfin. Och efter att ha sett "the Cove" skulle jag verkligen tänka efter om jag ville äta en för att rädda livet på mig själv. Före delfin äter jag nog upp personalen på försäkringskassan. :rambo:

Författare:  lipoptena [ tor 05 sep 2013, 11:43 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Nikenik skrev:
Har tänkt länge på om jag skulle kunna äta delfin. Och efter att ha sett "the Cove" skulle jag verkligen tänka efter om jag ville äta en för att rädda livet på mig själv. Före delfin äter jag nog upp personalen på försäkringskassan. :rambo:


Delfin har jag inte ätit men väl lite större valar. Helt ok smak. Skulle välja delfin före personalen på försäkringskassan, alla dagar i veckan. Men då skulle jag nog helst ha varit med och jagat den själv. Gäller även säl.

I svenska vatten är det tumlare och vitnosdelfin som är störst chans att komma åt.

Författare:  Björngrillarn [ tor 05 sep 2013, 20:58 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Älg: Stapeln i min föda de första nitton åren av mitt liv. Utsökt, och enorma mängder kött av ett djur.

Ren: Angenämt, men något segare och mustigare än älg. Tror detta blir det lättaste att fånga post-SHTF, mycket naiva djur

Hare: Magert men gott. Inte mycket kött per djur heller, men torde vara förhållandevis lätt att snara.

Ekorre: Rätt smaklöst, men förmodligen bra nödföda (smakat i Finland). Lätt att snara kan jag tänka mig.

Björn: Stark smak, mycket fett. Bra överlevarkäk, om man får kål på fanskapet :rambo:

Tjäder: Delikat! Skulle dock inte ödsla tid på jakt, svåra att få tag på.

Orre: Inte lika smakrikt som tjäder, men helt okej. Lättare att jaga, nyfiknare än tjäder.

Järpe: Delikatess i ordets rätta mening! Lätta att jaga, förmodligen lättare att snara (våldsamt nyfikna), dock lite kött.

Kråka/skata: Eländigt, i synnerhet kråka. Segt, sur smak, men i kris så går det nog ned. Behandlas med försiktighet, mycket löss och bakterier kan finnas på dessa.

Huggorm: Neutral, aningen åt det bittra hållet. Smakat på den gamla goda tiden innan fridlysningen.

Författare:  Swedala [ tor 05 sep 2013, 22:03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Älg
Hjort
Rådjur
Hare
Vildkanin
Duva
Kråka
Morkulla
Fasan
Gräsand
Groda

Kan liksom Björngrillarn avråda från kråka, väldigt segt. Unga fåglar lär inte vara så sega men det får förbli hörsägen

Swedala

Författare:  Ulv i fårakläder [ fre 06 sep 2013, 14:56 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Jag gillar råka, en skånskdelikatess som morfar såg till att ha på bordet under säsong ett par gånger.

Men det är viktigt att det är en ung fågel, och att den lagas länge!

En gammal fågel går att få ätbar men då krävs det goda kryddor och tryckkokare som får koka fågeln under två timmar (vilket är nästan 24 timmar i vanlig koktid)

Mitt favoritvilt är Rådjur och minst favorit är ren.

Av fågel så är duva och fasan det jag helst har på bordet, följt av ripa, and, gås och tjäder.

Men faktiskt har jag inte stött på ett enda vilt som jag inte gillat, det gäller bara att laga det rätt. Bäver blir tex underbara köttbullar och fantastisk "Chili con Bäver"

Författare:  Cornucopia [ fre 06 sep 2013, 16:01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Älg.
Rådjur.
Ripa.
Duva.
Dovhjort.

Författare:  Heinkel [ fre 06 sep 2013, 17:52 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Jag tjuvar Dweomers upplägg då jag gillade det :)

Däggdjur:
Älg - Mycket gott, bästa "allround"-köttet enligt mig
Kronhjort - Mycket gott.
Ren - Gott torkat eller rökt. Annars tycker jag det smakar mossa, ingen höjdare.
Rådjur - Mycket gott och mört. Stark viltsmak som inte alla gillar.
Vildsvin - Gott , men i mitt tycke överreklamerat.
Hare - Mycket gott, en favorit bland det vilda. Stark viltsmak.
Bäver - Bara ätit en gång och det var ingen höjdare. Vet ej om det berodde på köttet eller kryddningen. Segt var det också.
Mufflonfår - Mycket gott!

Kvar att testa: Grävling

Fågel:
Tjäder - Gott
Orre - Sämre än tjäder. Ganska skarp som kräver grädde, rödvin och kryddor för att komma till sin rätt.
Ripa - Mycket gott
Järpe - Mycket gott, kanske det bästa skogshönset. Inte mycket att äta dock.
Morkulla - Mycket gott. Ännu mindre mat än järpe.

Kvar att testa: Ungkråka och pärskira, eller nötskrika som den visst kallas söderut :mrgreen:

lipoptena skrev:
Fåglar:
kajor

Har alltid betraktat kajor som flygande råttor :-g Fast å andra sida har jag hört att ungkråka ska va gott så blir man tillräckligt hungrig så :ninja: :lol:

Författare:  Mizzarrogh [ fre 06 sep 2013, 21:24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Det jag kommer på just nu

Älg, Stapelföda förr i tiden, välbeprövat, god även under fältmässiga förhållanden, enkel att tillaga (sedan kan man ju variera sig efter kökets alla skalor). Kan med fördel serveras tillsammans med nyskördade eller torkade trattkantareller och motsvarande då årstiden ju sammanfaller (åtminstone här uppe).

Hjort, kungen av allt vilt förekommer inte vild här annat än sporadiskt men gör ju det i andra delar av landet och i Norge, Ett vackert djur i alla avseenden tycker jag, förtjänar en värdig tillagning på festbordet vid mer högtidliga tillfällen. Går dock nog fint att tillreda ute i fält också, finns litet olika recept, ungeffär samma som älg men litet finare och inte lika grovt. Kron och Dov är ungeffär lika i köket och behandlas på ungeffär samma vis. Man bör ej ta handjur under pågående brunst, men om man ändå vill göre det så bör man se till att hår och päls inte kommer i kontakt med köttet som i så fall kan få en ganska kraftig frän smak, de är för övrigt utmärglade och taniga under denna period även om halsmuskulaturen blir kraftigare så om det inte krisar bör man vänta eller ta den före.

Ren, Ganska distinkt smak, ganska egen karraktär. God i grytor och annat.
Förekommer knappast vild här i praktiken även om det kan så tyckas men det finns.
Så gott som alla renar i skandinavien ägs dock av någon.

Rådjur, fint ljust kött mycket mört och har även det en stark särpräglad smak gott i grytor och annat.

Det är väl ungeffär det klövvilt som förekommer normalt här och som brukas praktiskt i köket (mig veterligen förekommer inga andra arter vilt här av detta släkte (myskoxen och liknande tillhör ett annat släkte och är närmare släkt med får och getter än med hjortdjuren, jag vet inte om den också går att äta men jag tror det i en akut nödsituation om man kan komma över gullighetsfaktorn, förmodligen smakar den helt ok... Borde väl behandlas ungefär som fårkött i så fall tycker man om politikerna och kommunfolk, mm och delfinerna tagit helt slut.)).

Hare, huruvida man gillar det eller ej är ju en högst personlig smakfråga men de flesta uppfattar haren som en delikatess i köket, så även jag.
Dock kan man inte leva på den under längre perioder i en nödsituation pga att kroppen bara kan tillgodogöra sig en begränsad mängd näring ur denhär typen av magert kött. Men den är god att dryga ut grytan med eller som stek (man använder främst bakbenen men allt kött är smakligt och skrovet kan med största fördel kokas i gryta eller liknande), etc. Används ungeffär som fågel men smakar annorlunda.

Kanin, används ungeffär som hare, är väldigt likvärdig i köken men kan ha en något mildare smak.

Bäver, helt ok ganska egen smak men förvånansvärt god.
Klart användbar.

Övriga däggdjur,
Val
Mycket mörkt kött med lätt leveraktig smak.
God att grilla. (smakat från Norge för länge sedan av hållbart fiskade arter)

Fåglar,

Gås, kanadagås, mm
God, vilda arter är inte så feta som tama och har mer utpräglad viltsmak.
Mycket god i köket.

Anka, var oerhört länge sedan men vad jag minns så är den ungeffär som gås och tillagas på ungeffär samma vis men är lättare att få mer saftig och fin pga storleken.
också den en klassisk utmärkt matfågel som endast fantasin sätter gränser för hur den kan tillagas, finns hyllmeter med kokböcker i Frankrike om det ultimata receptet så detta tänker jag inte ge mig in på här... Men där kan man till och med handla ett slags press att pressa ur skrovet med för att få till detdär lilla extra till buljongen om man önskar...

Skogshöns, Orre Tjäder, Järpe mm
Mycket Fina matfåglar mycket goda att grilla men går att variera på många sätt.

Duva, faktiskt en mycket god fågel i köket, men jag vet inte riktigt vad stadsduvor egentligen innehåller... Men annars är det faktiskt en prima fågel i köket. Har bara sett vilda duvreden ett fåtal gånger, de förökar sig "vilt" i täta granar och annat men vill då gärna ha fritt så att de kan lyfta enkelt då den är en relativt klumpig flygare nära marken håller den ogärna till i täta bestånd längre tider. Har inte provat ungarna av etiska skäl men de lär vara goda, de är i allafall enormt stora och feta. (skogsduvan är dock sällsynt så man bör endast använda ringduva i en icke nödsituation, ringduvan är dock ganska vanlig även utanför staden de har olika läten och färgteckningar, skogsduvans läte påminner om en såg och har en kortare melodi än ringduvans bubblande läte man kan höra i städerna (ljudet frambringas för övrigt genom att fylla ett utymme nedanför hakan med luft inte helt olikt en groda...).). Säga vad man vill om dessa fåglar men jag tycker de är rätt charmiga och faktiskt ganska läraktiga djur.

Knipa, god och mört kött men har en ganska utpräglad leversmak.
Personligen tycker jag att det är ett mycket gott kött, särskilt i grytor.
Tillagas ungeffär som anka men har en betydligt mer distinkt sjöfågelsmak (troligen för att den lever av större andel animalier i form av insekter och annat och kan leva på mindre andel vegetabilier som de större arterna ofta gör pga sin relativa storlek för att få i sig tillräckligt (Gäss äter ofta stora mängder gräs och örter därför har de inte alls lika stark leversmak.)).

Knipan lägger ägg som är fina att ta till vara i en nödsituation (idag bör man bara göra detta i en nödsituation, har av den orsaken inte provat äggen. Men man kan med fördel fortfarande sätta upp holkar så att den har någonstans att ta vägen med bobygget och främja artens förökning, kom bara ihåg att se till att holken inte kan spricka med tiden och bilda en rävtana vid ingången något jag tyverr sett de tråkiga följderna av alltför många gånger.).

Av snäppor och andra vadarfåglar och motsvarande är ju tex

Morkullan en fin fågel som är mycket god i köket men bör hänga någon dag för bästa resultat.

Björn, Gott men ganska tydlig "mörk" smak mycket fett som sagt men utmärkt att både grilla, röka, grytor mm. Lättanvänt men var mycket noga med att köttet är ordentligt upphettat (dvs till minst 85 grader i minst 15 minuter) för att undvika otrevliga parasiter som kan finnas i köttet.

Vildsvin, Finns ännu inte här, men annars enligt min uppfattning det godaste viltet vi har så var glad om de kommer! Används ungeffär som tamgris men har en betydligt kraftigare smak.
Mycket fett kött.

Fisk,

Sik, enligt min mening en av de godaste fiskar vi har!
Tillhör laxfiskarna och kan med fördel rökas eller gräddas i ugn/eld osv. Lätt att tillaga ute i skogen. Extremt god att röka enligt min mening. (med rätt taktik får man helt benfria bitar).
En östersjöfisk som Förekommer i bräckt vatten, har aldrig funnit den i sötvatten så jag vet inte om den kan leva i rent sötvatten.

Lax, fet och ganska grov fisk, väldigt fet men går att använda till mycket i köket.
Förekommer i både sött och salt vatten.

Öring, förekommer knappast vild här men ibland förvildad eller utplanterad, mycket god matfisk.
Lätt att tillaga i fält, man behöver egentligen bara litet salt och om man vill kan man slänga på några kvistar enrisk på elden, har man bör man dck linda in den i aluminiumfolie för bästa resultat då köttet blir mycket saftigare då.

Bäcköring, samma som vanlig men mindre och ännu finare, denna fisk är dock ganska vanlig men oerhört skygg. Fattar inte att de kan leva i så små vattenpölar som de gör ibland...
Förekommer i sötvatten.

Siklöja, även denna tillhör tydligen samma släkte tror jag, fin att röka med god distinkt smak mer smakrik än de större arterna. Förekommer i bräckt vatten.

Abborre, mycket fin matfisk men full av ben men den har en viss systematik man får lära sig.
Väldigt god med litet smör och salt till. Kan stekas eller kokas osv.
Förekommer i både söt och bräckt vatten, vanlig i insjöar och även delar av östersjön men har begränsad tålighet för saltvatten varför den troligen inte förekommer i hela östersjön vad jag gissar men i norra delarna är den vanlig.

Strömming, fin matfisk som kan tillagas på en mängd vis, går i princip ej att bena ur så man får antingen äta den med hårt bröd eller lägga den i ättika om man som jag är överkänslig för fiskben... En utpräglad havsfisk som dock förekommer i hela östersjön, även i norra delarna (men inte i södra för där blir den en Sill (sillen är faktiskt mycket större som regel trots att det lär vara samma art så det är väl inte helt bakom flötet sas)... :mrgreen: )

Torsk, förekommer inte längre här uppe men förr fanns den långt upp i östersjön.
Mycket God matfisk. Torsken är idag helt utrotad i delar av Östersjön, troligen pga vårt miljösvineri med engångsgrejer i plast och slit och släng mentalitet som förgiftar miljön oavsett om den utges för att vara "grön" eller inte, det är iaf min fasta övertygelse!

Ål, finns inte heller här längre i något antal att tala om, annars fin matfisk med ganska speciell smak väldigt fett, vet att många inte gillar ålsmaken men jag tillhör de som älskar den.
Ålen är tyverr borta i stora delar av östersjön idag (troligen av samma orsaker då den förökar sig i samma områden som en stor del av vårt plastskit hamnar i och förgiftar med allsköns kemikalier (utöver rakbladsvassa bitar som orsakar invändiga skador på alla arter som får dem i sig när skiten så småning om smulas sönder och blir skört av ålder. plast försvinner inte på överskådlig tid, den fördelas bara i allt mindre bitar.), vattnet där är nu helt enkelt fördärvat på grund av vår slit och släng mentalitet, så de tär inte så konstigt att ålen försvunnit, vi har ju själva förgiftat den. Ålen förökar sig långsamt och kan bli mycket gammal.).

I princip all havsfisk i östersjön är idag på stark tillbakagång.
(varg i all ära, men vem bryr sig om den fula hornsimpan tex? som är mycket viktigare ur biotopsynpunkt då den delvis utgör en indikatorklocka över att så mycket annat inte stämmer då dess förbanskade trasselbollar i näten som fiskare väl i alla tider försökat att undvika att yttra alltför grova ord om saknas... Sådant oroar mig enormt mycket mer än koldioxid och växthuseffekten! )

Laken var också god på den tiden den inte simmade runt med elaka svampangrepp försvagad av miljögifter.

Men abborre och liknande kan man fortfarande hitta då den ibland kan vandra mellan bräckt och söt vatten.


Harr är en kunglig insjöfisk men inte så vanlig i fiskdisken eftersom den måste tillagas absolut färsk för att bli riktigt god.

Gös är också väldigt god.

Gädda råder delade meningar om, den kan antingen smaka komplett oätligt (ungeffär som att ta en munfull dy från sjöbotten) eller vara riktigt god.

Det är väl ungeffär vad jag kommer på för närvarande av det jag provat.


-

Författare:  Reloaded [ lör 07 sep 2013, 08:00 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

De vanliga:
Älg
Rådjur
Vildsvin
Dovhjort
Kronhjort
Hare
Skogsduva

De mindre vanliga :lol:
Skogsmyror: syrliga i smaken, ingen höjdare
Myr ägg: mycket goda, lite smak av mandel, min dotter på 5år tycker att det är skit gott.

//t

Författare:  Mizzarrogh [ lör 07 sep 2013, 12:15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Myror är faktiskt ganska goda som smakbrytare tex i soppor och liknande men ensamma blir de som sagt mycket syrliga.

Författare:  Marulk [ lör 07 sep 2013, 16:08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Jag har då ätit följande:

# Bäver
# Hare
# Ren
# Älg
# Björn
# Rådjur
# Vildsvin
# Diverse myror
# Duva

Allt smakade fantastiskt förutom myrorna då men funkar om man var tvungen

Författare:  Ragnarök [ sön 08 sep 2013, 17:41 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilka svenska djur har du provsmakat?

Har inte haft turen att smaka så mycket som inte var kommersiellt förpackat.
Men om det kan räknas:

Bäverhojt - Smakade ungefär som impregneringsmedel.

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/