Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Bästa sättet att ta till vara på gädda?
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/basta-sattet-att-ta-till-vara-pa-gadda-t6443.html
Sida 1 av 1

Författare:  Skogs Scout [ ons 12 mar 2014, 22:30 ]
Inläggsrubrik:  Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Vilket är det bästa sättet att ta till vara gå gädda eller annan insjöfisk? är det frysning, torkning, rökning, någon form av tillagning etc? Jag skulle gärna vilja få tips på det och hur länge håller fisken beroende på dom olika sätten?

Författare:  sa2 [ ons 12 mar 2014, 22:37 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Torkad gädda är gott som tusan. Och håller i en evighet :)
Man kan ju sedan lägga den i blöt och ha den i t.ex soppa om man vill de :)

Författare:  Dweomer [ ons 12 mar 2014, 22:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Harr ska man laga så snabbt som möjligt efter att man fiskat upp den , för bästa smak .
Gädda , fiskfärs till tex fiskburgare
Abborre antingen lägga in i folie direkt på glöden då man fiskar eller röka , även romen är riktigt god rökt .
Mört torkad , eller syrad , som syrad så håller den länge , blir nästan som surströmming och man brukar göra sotare av den sen .
Ål rökt
Lake går att göra "lutfisk" av eller stuva . Går bra att frysa .
Öring går att lagra fryst ett tag men smaken försämmras fort , stenbiten eller bäckforellen som den också kallas ska ätas färsk .

Så som synes för mig så vill jag inte ha gammal fisk utan så färsk som möjligt .

Författare:  beardman [ ons 12 mar 2014, 23:07 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Gädda är har fina file'r

Författare:  lipoptena [ tor 13 mar 2014, 10:11 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

sa2 skrev:
Torkad gädda är gott som tusan. Och håller i en evighet :)
Man kan ju sedan lägga den i blöt och ha den i t.ex soppa om man vill de :)

Käkar du den torkade gäddan som den är? Ungefär som när man äter isländsk torrfisk som "snacks"?
Jag antar att du filéar gäddan innan torkning, eller hur gör du?

Författare:  Dweomer [ tor 13 mar 2014, 11:12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Förr så talade man om binnkiemask men nu säger man väl oftare bandmask . Hur rädda är ni för den ?
Gädda är ju en av de fiskar som oftast är drabbad . Jag äter inte torkad gädda .

Författare:  DirtyPrepper [ tor 13 mar 2014, 12:22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Du kan ju få bandmask om du plockar svamp eller bär också rent teoretiskt. Skölj, rengör och koka så ska det inte vara några större problem med gädda heller.

Oroar mig mycket mer för alla föroreningar gällande fisk i allmänhet.

Författare:  lipoptena [ tor 13 mar 2014, 13:03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Dweomer skrev:
Förr så talade man om binnkiemask men nu säger man väl oftare bandmask . Hur rädda är ni för den ?
Gädda är ju en av de fiskar som oftast är drabbad . Jag äter inte torkad gädda .


Funderade lite över det där men överlever parasiterna långvarig torka ens som ägg?

Författare:  Dweomer [ tor 13 mar 2014, 13:19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Det står i mina papper om zoonoser att larv/mask och ägg dör vid upphettning till minst 56 grader i 5 minuter eller nedfrysning till -10 grader i 24 timmar .
Torkad fisk är inte "krut"torr utan lite fuktig så misstänker att det är lite som med rå fisk eller gravad .

Men är inte helt säker .

Författare:  Rakkuraj [ tor 13 mar 2014, 13:23 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Man kan koka god fisksoppa på torkad gädda.

Förr värmde man upp den torkade fisken på hällen innan man åt den och jag tror att det kan vara klokt att undvika att utsätta sig för de risker som nämns ovan.

Författare:  Skogs Scout [ tor 13 mar 2014, 17:53 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Tack för svaren :)

Jo färsk fisk är alltid godas men inte äter jag 5 kilo gös på en dag ;)

Så ett sett att förvara den ett längre tag på är alltid bra att veta :)

Författare:  Nikenik [ tor 13 mar 2014, 18:27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Att göra fiskburgare/biffar och frysa in är vad jag skulle satsa på. Äta det man kan färskt, göra färs på resten och blanda med salt och eventuella kryddor, forma till biffar och frysa in.

Fiskbullar, både svenska och kinesiska är ju rätt gott. Fiskbullar i sås lär ju stå sig några månader i frysen. Speciellt om man gör någon thai-variant med en grön currypasta...

Författare:  sa2 [ fre 14 mar 2014, 13:14 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

lipoptena skrev:
sa2 skrev:
Torkad gädda är gott som tusan. Och håller i en evighet :)
Man kan ju sedan lägga den i blöt och ha den i t.ex soppa om man vill de :)

Käkar du den torkade gäddan som den är? Ungefär som när man äter isländsk torrfisk som "snacks"?
Jag antar att du filéar gäddan innan torkning, eller hur gör du?


Jag tar ut ryggraden och alla ben som utgår från den. Sedan lägger jag den i saltlake späntar upp den med en pinne och hänger upp den för torkning på ladugårdsväggen.
Käkar den lite som ett snacks, brukar ha det i ryggsäcken när jag är ute och jagar.
Jag brukar även torka gädda åt hunden, men den benar jag inte ur, eller saltar in. Jag skär bara ett snitt längs utsidan av ryggen och späntar upp den men en pinne och hänger upp den för torkning.

Författare:  lantnolla [ fre 24 okt 2014, 09:19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Bästa sättet att ta till vara på gädda?

Jag fryser bara in fisk så jag vet inte någonting om de andra metoder som tas upp här. Äter inte gärna insjögädda personligen då jag har en idé om att den smakar lite... Inte så gott.
Färs skulle jag inte göra av hållbarhetsskäl. Med kött iallafall så undviker man snittytor då köttet blir känsligare för bakterieangrepp just på snittytorna. Därför är det sämre hållbarhet på köttfärs då den har oräkneligt antal snittytor.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/