Swedish Survivalist

Är du förberedd?

Ny tråd Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: NA: När krisen kommer: El bakom allt (BETALVÄGG)
InläggPostat: sön 11 feb 2018, 15:57 
Offline
Ingen fara, jag har ett gem i fickan!
Användarvisningsbild

Blev medlem: tis 28 maj 2013, 16:13
Inlägg: 1734
https://www.na.se/logga-in/nar-krisen-k ... agra-dagar
En artikel som hade varit intressant att läsa. Tyvärr är artikeln bakom betalvägg.
Frossa på ni som kommer åt.

_________________
borrow, spend & pretend
Confidence - the feeling you have before fully understanding the situation.
3-3-3 Radio Plan


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: NA: När krisen kommer: El bakom allt (BETALVÄGG)
InläggPostat: sön 11 feb 2018, 20:39 
Offline
I vilken hand håller man sporken?
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 13 jan 2018, 17:50
Inlägg: 180
Kan du göra en copy/paste?


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: NA: När krisen kommer: El bakom allt (BETALVÄGG)
InläggPostat: sön 11 feb 2018, 21:14 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Rubriken verkar fel i alla fall. Vattnet försvinner väl första dagen för de flesta...

Jaakko skrev:
https://www.na.se/logga-in/nar-krisen-kommer-el-bakom-allt-internet-kan-slas-ut-pa-ett-par-timmar-vatten-och-avlopp-slutar-fungera-efter-nagra-dagar
En artikel som hade varit intressant att läsa. Tyvärr är artikeln bakom betalvägg.
Frossa på ni som kommer åt.

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: NA: När krisen kommer: El bakom allt (BETALVÄGG)
InläggPostat: mån 12 feb 2018, 00:07 
Offline
Inte utan mina marshmallows!
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 04 aug 2013, 23:49
Inlägg: 163
Ursäkta formateringen, saxat från Google cache...
Citera:
När krisen kommer: El bakom allt – internet kan slås ut på ett par timmar, vatten och avlopp slutar fungera efter några dagar


I november hade Örebro ett av de mest omfattande strömavbrotten någonsin. I stort sett hela staden slocknade. Folk fastnade i hissar, elektronik slogs ut i affärer och vårdcentraler blev utan el. Efter en och en halv timme var strömmen tillbaka. Men vad händer vid långa strömavbrott, som vid stormarna Gudrun och Per? Hur sårbara är vi?
El är grunden till det mesta i vårt samhälle. Vatten, värme, avlopp, internet – allt riskerar att sluta fungera om ett strömavbrott pågår några dagar. Vid stormarna Gudrun och Per var delar av Sveriges elnät utslaget i veckor.
Bild: Gabriel Rådström

Tre dygn räcker reservkraften som förser örebroarna med vatten i kranarna.

Fem dygn tar det innan avloppsverkets reservkraft är slut.

Tre timmar till en dag – så snabbt kan internet slås ut i vårt område. Om inte reservkraft snabbt sätts in.

Vårdcentralerna har ingen reserv för att få el.

Detta är fakta som NA har fått fram hur viktig samhällsservice fungerar vid ett längre elavbrott.

– El är förutsättningen för det mesta i vårt samhälle, konstaterar Mats Brantsberg, Örebro kommuns säkerhetschef.
El ska in i nya bostäderna vid Österplan. Utan el står vi oss slätt. Gustav Jonsson och Henrik Thell kopplar ledningar till Eons nya nätstation.
Bild: Gabriel Rådström

Som privatpersoner ska vi klara en vecka på egen förmåga om vi får en kris, och samhällsfunktioner som el, värme, vatten och matleveranser slås ut. Det är det nya höjda kravet från Försvarsberedningen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Men det klarar inte viktiga samhällsfunktioner i Örebro kommun och Region Örebro län.

Vid större strömavbrott brukar Örebro kommun och regionen lugnande förklara att reservaggregaten automatiskt går igång. Men det visar sig att de har en tydlig begränsning.
Lars Ferbe, vattenverkschef i Örebro kommun, inne i vattenverket i Skråmsta.Arkivbild: Petter Koubek
Vatten

I tre dygn klarar Örebro kommuns vattenverk i Skråmsta att med hjälp av ett reservaggregat leverera vatten om strömmen har gått, uppger Lars Ferbe, vattenverkschef.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Vatten behövs också för att våra toaletter i hemmen ska fungera. Men vattenverket behöver el för att fungera.

– Reservaggregatet, ett dieselaggregat, slår till helt automatiskt vid strömavbrott.

– Vi har velat få avtal med leverantörer för att ha diesel för mer än tre dygn. Men vi har inte kunnat få det, fortsätter han.

Den diesel man har klarar hela vattenproduktionen i Skråmsta och ut till örebroarna. Men med begränsningen på ungefär tre dygn.

Utanför stan är det värre. Örebro kommun har mindre vattenverk i Kilsmo, Närkes Kil och Glanshammar. Där finns inga reservaggregat.

– Om kraftleverantören, som Eon, gör bedömningen att ett elavbrott blir långvarigt kör vi ut och sätter igång ett reservaggregat. Men det är en viss inställelsetid, därför behöver vi veta att det dröjer innan strömmen kommer tillbaka, säger Ferbe.
Örebro kommuns reningsverk i Skebäck, som renar avloppen.Arkivbild: Pavel Koubek
Reningsverkets reservaggregat får slut på bränsle

Fem dygn, så länge räcker reservkraftaggregatet på Örebro kommuns reningsverk i Skebäck, uppger Leif Sildén, chef för reningsverket.

– Efter det måste vi beställa mer diesel. Vi brukar inte ha mer i lager, däremot har vi avtal med leverantör av diesel om vi behöver mer, fortsätter han.

Den som har vatten kan hälla en hink i toalettstolen och få den att fungera som vanligt.

Kan det bli stopp längre ut i systemet om reningsverket är utan el?

– Nej, det är självfall, svarar Sildén.

– Vi har några pumpstationer där el behövs för att föra avloppet vidare. Utan pump kan det bli fullt och avloppet rinner ut till vattendrag utan att vara renat.

Hur skadligt är det?

– Under en kort tid ska det inte påverka, vi klarar utsläppsvillkoren eftersom värden beräknas över längre tid.

– En fas i reningen i Skebäck fungerar inte heller utan el, men delar av reningen fungerar ändå. Vi får släppa delvis orenat avlopp till Hjälmaren vid extrema situationer. Men vi ska ändå klara utsläppsvillkoren.
Internet kan tystna vid lång strömavbrott, masterna kan inte bära nätet vidare om inte reservkraft sätts in.
Internet kan vara borta efter några timmar

Tre timmar, en halv dag, några dygn – sen kan nätet vara borta. Då måste reservkraft sättas in för att det ska fungera. Det har varit svårt att få mer exakt tid för hur länge internet fungerar vid ett strömavbrott, uppgifterna varierar. Men tiden kan vara så begränsad.

Stämmer det?

– Ja, det kan stämma. Men det finns egentligen inte något bra svar för hur länge nätet fungerar, svarar Love de Besche, jurist på Post- och telestyrelsen.

Internet behöver både el och möjlighet att kommunicera med annan utrustning för att fungera. Försvinner elen finns reservkraft. Om en förbindelse, till exempel en kabel, blir skadad finns ofta alternativ, förklarar han.

– Men grunden för allt är el. Vid ett stort strömavbrott kan delar av nätet drabbas av störningar.

– Nu finns reservkraftsaggregat, dieselaggregat, utplacerade i landet. Det finns också mobila master som tillfälligt kan placeras ut.

– Men om stora delar av landet blir utslaget samtidigt blir det en prioriteringsfråga var de mobila masterna ska sättas in. Örebro, Göteborg eller orter i norra Sverige – vilka ska prioriteras, frågar Love de Besche.
Eons kraftvärmeverk i Örebro, Åbyverket, producerar fjärrvärme för att hålla kylan borta. Men utan el fungerar det inte.
Fjärrvärme fungerar inte

Utan el till Eons kraftvärmeverk i Örebro, Åbyverket, fungerar inte fjärrvärmen i Örebro. Elförsörjning krävs för att föra varmvatten ut i ledningssystemet och vidare till värmeelement i bostäder.
Vårdcentraler utan reservkraft

Ingen reservkraft finns för vårdcentralerna i Örebroområdet. Vid det stora avbrottet i november fick patienter tas om hand manuellt, eller blev ombedda att komma en annan dag.

Patienter som behöver vård vid vårdcentral men inte kan få det vid ett strömavbrott, får åka vidare till annan vårdcentral eller USÖ.
Vårdcentralerna i Örebroområdet har inte reservkraftsaggregat att sätta in vid strömavbrott.
Bild: Anders Erkman
USÖ har reservkraft i en vecka

Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, har reservkraft för hela sjukhuset i drygt en vecka, säger Mia Westin, beredskaps- och säkerhetschef vid Region Örebro läns regionkansli.

Det tar 20 sekunder för reservkraften att vara i drift. Men vissa delar av sjukhusets verksamhet får aldrig stoppas, de får el på batterier direkt vid ett strömavbrott.

USÖ har ännu inte ett eget vattenverk, men det planeras och ska vara klart i slutet av 2019. Fram till dess ska Örebro kommun köra tankbilar med vatten om det blir ett avbrott, säger Mia Westin.

Karlskoga lasarett har också reservkraft för drygt en vecka. Karlskoga lasarett har även eget reservvatten.

Lindesbergs lasarett har reservkraft som räcker till endast 20 procent av verksamheten. Ett nytt aggregat som täcker behoven fullt ut ska vara klart 2020. Reservvatten planeras också, det ska finnas 2019.
El är grunden till det mesta i vårt samhälle. Vatten, värme, avlopp, internet – allt riskerar att sluta fungera om ett strömavbrott pågår några dagar. Vid stormarna Gudrun och Per var delar av Sveriges elnät utslaget i veckor.
Bild: Gabriel Rådström
El ska in i nya bostäderna vid Österplan. Utan el står vi oss slätt. Gustav Jonsson och Henrik Thell kopplar ledningar till Eons nya nätstation.
Bild: Gabriel Rådström
Sverige blir allt mer beroende av el

Elförsörjningen är det grundläggande för nästan all verksamhet i Sverige. NA har inte kunnat få uppgifter hur sårbart nätet är, men en kommentar från Svenska kraftnäts Joakim Evertson, chef för beredskapsenheten, som konstaterar att elberoendet i Sverige är stort, och trenden är att det ökar.

Svenska kraftnät ansvarar för de stora nationella elnäten.

Eon ansvarar för det lokala nätet i Örebro. NA har inte heller här kunnat få kommentarer om nätets sårbart. Av säkerhetsskäl säger Björn Persson, regionchef för Eon mitt, i Örebro och Norrköping.

– Men sedan stormarna Gudrun och Per har Eon i landet satsat på att ta bort de sårbara luftledningarna, och grävt ner ledningar i marken. Vi har hittills investerat drygt 30 miljarder kronor på det, vilket har lett till färre avbrott, säger Björn Persson.
El är grunden till det mesta i vårt samhälle. Vatten, värme, avlopp, internet – allt riskerar att sluta fungera om ett strömavbrott pågår några dagar. Vid stormarna Gudrun och Per var delar av Sveriges elnät utslaget i veckor.
Bild: Gabriel Rådström

El ska in i nya bostäderna vid Österplan. Utan el står vi oss slätt. Gustav Jonsson och Henrik Thell kopplar ledningar till Eons nya nätstation.
Bild: Gabriel Rådström

Birgitta Folenius

_________________
https://preppad.se/ - för alla dina preppingbehov!


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: NA: När krisen kommer: El bakom allt (BETALVÄGG)
InläggPostat: mån 12 feb 2018, 00:34 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Det där med att hälla vatten i toalettstolen fungerar inte så bra. Det blir kvar en hel del även om man häller i en hel hink. Det kan tänkas det finns något tjuvknep för att få det att fungera fullgott men jag har i alla fall inte kommit på hur. Det är nog effektivast att fylla tanken och spola på vanligt sätt, men har vattnet försvunnit vill jag nog inte släpa vatten långa vägar för att lösa det återkommande problemet.

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: NA: När krisen kommer: El bakom allt (BETALVÄGG)
InläggPostat: mån 12 feb 2018, 04:32 
Offline
Finns staden kvar?

Blev medlem: mån 27 jun 2016, 21:31
Inlägg: 981
Tricket att spola med hink är att tömma hela hinken fortast möjligt i toastolen. Bara vända upp och ned på hinken, då spolar det bra.
Fylla cisternen är så klart bäst men de flesta moderna cisternlocken är luriga att få loss och ibland utgör dom en del av spolmekanismen.
Man bör ju snåla på spolningen, just av den anledningen att det råder vattenbrist i dessa lägen och då om man fyller cisternen så är det lätt hänt att reptilhjärnan spolar per automatik bara man har kissat.


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: NA: När krisen kommer: El bakom allt (BETALVÄGG)
InläggPostat: mån 12 feb 2018, 09:53 
Offline
Konservprovsmakare

Blev medlem: ons 24 jan 2018, 18:05
Inlägg: 62
Det "fungerar" att spola genom att hälla en hink med vatten, jag har varit på en allmän toalett där spolningen fungerade genom att det kom en kvinna och hällde vatten i toaletten vid regelbundna tider. Självklart fanns inte toalettpapper, toalettsits eller fungerande lås på båsen.

Vilket som är värst av detta eller de asiatiska toaletterna med ett hål i marken kan diskuteras...


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: NA: När krisen kommer: El bakom allt (BETALVÄGG)
InläggPostat: mån 12 feb 2018, 16:44 
Offline
Tränar vakthöns

Blev medlem: lör 18 jun 2016, 23:28
Inlägg: 2006
Fanns det inte toalettsits så kan ju utformningen av vattenlåset vara annorlunda också. Jag har läst att på mer primitiva ställen får man inte använda toalettpapper eftersom det stoppar igen det smalare avloppssystemet. Jag har också läst om "våtstarkt" hushållspapper och att toalettpapper är utformat för att lätt lösas upp. Jag har en rulle Torky och det är mycket riktigt betydligt stadigare än vanligt hushållspapper, men det suger upp dåligt när man ska torka upp något. Det är mycket man inte har tänkt på innan man började fundera...

grisen skrev:
Det "fungerar" att spola genom att hälla en hink med vatten, jag har varit på en allmän toalett där spolningen fungerade genom att det kom en kvinna och hällde vatten i toaletten vid regelbundna tider. Självklart fanns inte toalettpapper, toalettsits eller fungerande lås på båsen.

Vilket som är värst av detta eller de asiatiska toaletterna med ett hål i marken kan diskuteras...

_________________
/Zombie -->(x)q(/)


Top
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: NA: När krisen kommer: El bakom allt (BETALVÄGG)
InläggPostat: mån 12 feb 2018, 18:33 
Offline
Konservprovsmakare

Blev medlem: ons 24 jan 2018, 18:05
Inlägg: 62
Zombie skrev:
Fanns det inte toalettsits så kan ju utformningen av vattenlåset vara annorlunda också. Jag har läst att på mer primitiva ställen får man inte använda toalettpapper eftersom det stoppar igen det smalare avloppssystemet.

Jag kanske var otydlig, plastsitsen som borde finnas fattas och man sitter direkt på porslinet. I teorin har det någon gång gått att spola genom att dra i en spak men antingen är det trasigt eller så köpte man in toaletten utan den mekanismen.

Toalettpappret slänger man i en papperskorg bredvid toaletten.


Top
 Profil  
 


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 9 inlägg ] 


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mod Databas :: Återställ block
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet