Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Om det blir frysgrader i mitt konservförråd
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/om-det-blir-frysgrader-i-mitt-konservforrad-t10540.html
Sida 1 av 2

Författare:  Flitigmyra [ sön 08 maj 2016, 22:36 ]
Inläggsrubrik:  Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Kanske står något skrivet i någon annan tråd sedan tidigare, men jag ställer frågan:
Kan jag förvara ett konservförråd på en plats dit jag kan bege mig om jag behöver lämna staden. Platsen är en enslig fritidsstuga. Jag kallställer huset över vintern. Tar tacksamt emot tips på vad som är lämpligt att lagra i matväg under dessa förutsättningar. - minusgrader halva året.

Författare:  Bokmalen [ mån 09 maj 2016, 07:43 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Här fanns gammal tråd om detta, väldigt matnyttig.
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/frysta-konserver-t2659-15.html

Jag har förresten haft några bortglömda burkar krossade tomater stående ute sedan i augusti, så de borde ha frusit och tinat en hel hög gånger.
Kanske jag skulle ta och se efter hur de ser ut, om de är täta och hur de smakar.

Författare:  Grisfarmarn [ mån 09 maj 2016, 09:27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

El? Frostskydd? http://www.elbutik.se/category.html/frostskydd

Författare:  James Bonde [ mån 09 maj 2016, 10:09 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Jag har inte haft några mängder i köldgrader men har alltid lite konserver i bilen (mest tonfisk, majs och lite frukt). Där blir det ju köldgrader mellan varven. Vid den här tiden på året ungefär brukar jag rotera burkarna och jag har inte märkt något speciellt.

Författare:  Calex [ mån 09 maj 2016, 10:17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Flitigmyra skrev:
Kanske står något skrivet i någon annan tråd sedan tidigare, men jag ställer frågan:
Kan jag förvara ett konservförråd på en plats dit jag kan bege mig om jag behöver lämna staden. Platsen är en enslig fritidsstuga. Jag kallställer huset över vintern. Tar tacksamt emot tips på vad som är lämpligt att lagra i matväg under dessa förutsättningar. - minusgrader halva året.

Du kanske skulle bygga en jordkällare på fastigheten?

Fast problemet där blir väl då fuktigheten vilket kan göra att vissa konserver rostar...

Författare:  ShePrepps [ mån 09 maj 2016, 20:30 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Tillverka en enklare låda av frigolit? Ev i kombination med frostvakt?
Hur mkt minusgrader pratar vi?

Författare:  Flitigmyra [ tis 10 maj 2016, 18:56 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Det kan lätt bli 20 minus dec-mars!

Författare:  Osiris [ ons 11 maj 2016, 11:10 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Jordkällare eller kylgrop/ grop, fryser inte ens vid vargavintrar om dom byggs rätt, dörrn mot söder så du slipper fuktkryp och allt det för med sig.

Ingen el, inge problem. Se bara till den förblir torr.

Kylan i dessa verkar till och med vara sådan att saker håller sig längre än i kylskåp. Jag gissar på det är skildnad på konstgjord kyla mot naturlig. (:)

Du behöver inte bry dig om högsommaren heller förstår maten, perfekt året om.

Författare:  Lars [ mån 16 maj 2016, 17:19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

James Bonde skrev:
Jag har inte haft några mängder i köldgrader men har alltid lite konserver i bilen (mest tonfisk, majs och lite frukt). Där blir det ju köldgrader mellan varven. Vid den här tiden på året ungefär brukar jag rotera burkarna och jag har inte märkt något speciellt.


Ingen risk att konservburkar expanderar och spricker pga kylan?

Författare:  Nisse [ tis 24 maj 2016, 14:24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Ursäkta om jag går halvt OT här, men tycker anslaget på den här artikeln är för rolig:

http://www.techinsider.io/a-dutch-desig ... dge-2016-5

"Holländskt designföretag uppfinner underjordiskt kylskåp"

Ha ha, alltså en jordkällare... :-P

Författare:  Betraktaren [ sön 11 jun 2017, 22:58 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Gammal tråd, men tyckte detta passar bäst i den.

Öppnade precis och käkade upp en burk fiskbullar i dillsås som stått i kallförrådet ett halvår, alltså fryst, tinat, fryst, tinat otal gånger under vintern.

Konsistensen var torr och tråkig, smaken vattning, såsen hade typ separerat. Hade jag inte varit såpass hungrig hade den åkt i soporna.

Har nog 20 st till som står där. :(

Författare:  Tank [ mån 12 jun 2017, 19:56 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Betraktaren skrev:
Gammal tråd, men tyckte detta passar bäst i den.

Öppnade precis och käkade upp en burk fiskbullar i dillsås som stått i kallförrådet ett halvår, alltså fryst, tinat, fryst, tinat otal gånger under vintern.

Konsistensen var torr och tråkig, smaken vattning, såsen hade typ separerat. Hade jag inte varit såpass hungrig hade den åkt i soporna.

Har nog 20 st till som står där. :(


Urk... :shock:
Tack, då vet man var man inte skall göra med sina fiskbullekonserver.

Underjordisk fuktskyddad stash låter som en variant som funkar?

//Tank

Författare:  James Bonde [ tis 13 jun 2017, 08:55 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Lars skrev:
James Bonde skrev:
Jag har inte haft några mängder i köldgrader men har alltid lite konserver i bilen (mest tonfisk, majs och lite frukt). Där blir det ju köldgrader mellan varven. Vid den här tiden på året ungefär brukar jag rotera burkarna och jag har inte märkt något speciellt.


Ingen risk att konservburkar expanderar och spricker pga kylan?



Ursäkta sent svar... Det kan nog hända, men jag har klarat mig, men heller inte haft riktiga köldknäppar.

Att gräva ner konserverna, som föreslagit här, är nog en bra lösning. Kanske ett oljefat eller två i backen.

Författare:  Lurker [ tis 13 jun 2017, 09:23 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Är risk för frysskador ett stort problem så kan det vara värt besväret att testa vilka konserver som klarar nedfrysning. Det är ju inte svårare än att lägga en burk i frysen för att. Jag föreställer mig att ju mindre vatten det är i en konserv desto mindre känslig för frost. "... i olja" bör vara bättre än "... i vatten" även i detta avseende. Lika så bör konserver med högt saltinnehåll klara kyla bättre.

Författare:  Charlie** [ lör 17 jun 2017, 22:25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Om det blir frysgrader i mitt konservförråd

Betraktaren skrev:
Gammal tråd, men tyckte detta passar bäst i den.

Öppnade precis och käkade upp en burk fiskbullar i dillsås som stått i kallförrådet ett halvår, alltså fryst, tinat, fryst, tinat otal gånger under vintern.

Konsistensen var torr och tråkig, smaken vattning, såsen hade typ separerat. Hade jag inte varit såpass hungrig hade den åkt i soporna.

Har nog 20 st till som står där. :(


När konserver med sås fryser så separeras innehållet i såsen do detta oftast har en lägre frystemperatur än vattnet. Vattnet tinar sist så att säga. Prova att frysa in saft eller läsk så märker ni att så länge det finns en "issörja" i drycken som håller på att tinas upp, så är drycken sötare och starkare i smaken. När det sedan gäller konservens övriga innehäll som tex pasta (ravioli) och fiskbullar så blir den, som Betraktaren beskriver, torr i konsistensen. Potatisen i en konserv som varit fryst löses upp och blir en jätte tråkig sörja. Jag tror att detta har med att iskristallerna förstör konsistensen. Köttbitar och skinka, liksom tonfisk, där emot brukar klara sig bra.

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/