Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Sojasås kikkoman / smaksättning
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/sojasas-kikkoman-smaksattning-t11142.html
Sida 1 av 1

Författare:  lupl [ lör 08 okt 2016, 11:17 ]
Inläggsrubrik:  Sojasås kikkoman / smaksättning

Någon som vet hur hållbarheten är efter bfd?
I händelse av, tror jag det kan vara bra att krydda det man äter, tex ris...
Kanske någon har nån bra idé på vad jag ska lägga på hyllan i kryddväg..

Författare:  Dweomer [ lör 08 okt 2016, 11:42 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sojasås kikkoman / smaksättning

Om man läser deras hemsida så säger de 2 år i oöppnad förpackning men en månad sedan den har öppnats

For unopened products in plastic bottles, the soy sauce should be used within two years of its production date code, and, the teriyaki marinade & sauce and other Asian sauces should be used within 18 months.

Författare:  scorpio_xri [ lör 08 okt 2016, 11:45 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sojasås kikkoman / smaksättning

har själv haft öppnade som jag använt under 2 årstid utan problem.. öppnad ska dessutom stå i kyl vilket de aldrig gör hemma hos mig.. :notme:

tror inte det är en direkt känslig produkt

Författare:  pre [ fre 12 maj 2017, 01:32 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sojasås kikkoman / smaksättning

scorpio_xri skrev:
har själv haft öppnade som jag använt under 2 årstid utan problem.. öppnad ska dessutom stå i kyl vilket de aldrig gör hemma hos mig.. :notme:

tror inte det är en direkt känslig produkt

Samma här. Vem förvarar faktiskt sådant i kylskåp? Fungerar ypperligt ändå. Kanske förlorar näringsämnen, men smakar ok iaf.

Författare:  Kalorispelet [ fre 12 maj 2017, 09:16 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sojasås kikkoman / smaksättning

Mycket salt i Japansk Soyasås, Sweet Chilli sås och andra acidiska såser klarar sig också bra.

För att något ska bli dåligt så måste bakterier kunna bryta ner det. Finns få bakterier på jorden som klarar av att leva i de produkterna. Kanske extremofiler som lever i svavelströmmar från undervattensvulkaner, men är sällan i närheten av ditt kylskåp :D

Författare:  paratus [ fre 12 maj 2017, 09:43 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sojasås kikkoman / smaksättning

Min erfarenhet är att just japansk kikkoman har betydligt sämre hållbarhet än kinesisk soja, den japanska är "lösare" och har inte lika mycket salt och smakar lite jäst efter ett tag, medans den kinesiska tjockare saltare (som inte är lika god) håller tills den torkar ut och blir saltkristaller ungefär.

Författare:  pre [ lör 13 maj 2017, 18:03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sojasås kikkoman / smaksättning

Kalorispelet skrev:
Mycket salt i Japansk Soyasås, Sweet Chilli sås och andra acidiska såser klarar sig också bra.

För att något ska bli dåligt så måste bakterier kunna bryta ner det. Finns få bakterier på jorden som klarar av att leva i de produkterna. Kanske extremofiler som lever i svavelströmmar från undervattensvulkaner, men är sällan i närheten av ditt kylskåp :D

Dessutom är extremofiler sällan patogener. Att saker har bakterier betyder ju inte i sig att det måste kasseras.

Författare:  umpa [ lör 22 sep 2018, 11:43 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sojasås kikkoman / smaksättning

Jag har fattat det som att soja sås är fermenterad och därför har lååååång hållbarhet i oöppnad flaska.

Författare:  Dweomer [ lör 22 sep 2018, 12:51 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sojasås kikkoman / smaksättning

Den färdiga produkten har en viss hållbarhet för då är bakterierna klara och många döda eller dödade av värmebehandling/pastörisering osv . Efter det är det öppet för andra bakterier att överta , och man bör tänka på hygien .
När man gör riktig sojasås kan fermentet stå i flera år men vid tillverkningen av såsen används kokande vatten .

Författare:  Peppar [ lör 22 sep 2018, 13:12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sojasås kikkoman / smaksättning

Generellt: Köp produkter packade i plåt eller glas, plast ger sämre hållbarhet. Lagra mörkt och svalt, ljus och temperaturväxlingar eller värme ger sämre hållbarhet. Köp så enkla eller rena produkter som möjligt, med blandade smaker är det svårare att avgöra om produkten blivit dålig. Lukta och smaka på grejerna, verkar det ok så är det oftast ok om ovanstående följts.

Kinesisk soja i glasflaska håller tills den inte går att hälla längre.

Författare:  umpa [ lör 22 sep 2018, 13:19 ]
Inläggsrubrik:  Re: Sojasås kikkoman / smaksättning

Ok, tack!

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/