Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Tomatpulver
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/tomatpulver-t12649.html
Sida 1 av 1

Författare:  somvanligt [ fre 24 nov 2017, 17:31 ]
Inläggsrubrik:  Tomatpulver

Vill tipsa om Tysk leverantör för tomatpulver. I Sverige kunde jag inte hitta att köpa ett kg tomatpulver överhuvudtaget utan jag hittade max 160g med ett kilopris på 431 kr. Tyskarna tar €16 för kilopåsar och endast 13€ i frakt för 2kg. Dels hade de mängden, dels var priset MYCKET lägre.
https://www.gourmet-versand.com/de/arti ... -1-kg.html

Bra att göra sås på för att palla trycka massvis med bönor i det flackande ljusskenet :up: :)

Författare:  Lurker [ fre 24 nov 2017, 17:52 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tomatpulver

Intressant!

Jag hade inte ens hört talas om tomatpulver tkdigare. Hur är det med hållbarhet, smak och näringsvärde?

Författare:  Skogsbonde [ fre 24 nov 2017, 18:26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tomatpulver

Jag har testat den dyra 160-grams tomatpulverburken från Kryddlandet... 1 kg från Tyskland låter mycket billigare. Men det kan vara knepigt att behöva bryta en så stor stor förpackning? 1 kg tomatpulver är rätt mycket...

Det var helt OK. Bra för (bön-)grytor och pastasåser med mera. Men jag föredrar tomatpuré som helkonserv.

Det är lätt att få tag på tomatpulver i butiker i England också, skicka bud om någon skall dit.

Du kan nog räkna med ett par års hållbarhet oöppnat vid torr och sval förvaring. Någon månad efter att du öppna, om du kan förvara torrt. Med andra ord är det något som du bör omsätta i din dagliga kost. Räkna ut hur mycket du behöver om året och ha dubbla mängden i lager. Köp ett nytt årsbehov när hälften är slut.

Tomater är rika på antioxidanter, så det gör att hållbarheten blir rätt bra. Och nyttigt! Bra för att göra mycket grundläggande (pasta/bönor/ris) man har på lager mer aptitligt.

Komplettera med vinäger och socker (+lite olja/kryddor/örter efter egen smak) och kanske till och med färska tomater från trädgården så kan du göra din egen ketchup och omsätta mer/snabbare.

Ett mycket bra alternativ är tomat-puré på helkonserv. Jag föredrar tomatpuré på burk framför tomatpulver. Det smakar bättre och är lättare att få tag på. Efter att jag testat tomatpulver så gick jag över till tomatpuré. Och egna tomater från trädgården vid säsong. Borde torka mina egna tomater...

Författare:  somvanligt [ lör 25 nov 2017, 00:03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tomatpulver

De anger två års bäst före. Jag räknar dock med betydligt längre hållbarhet i mylarpåsar med syreärare. Måhända att det tappar vitaminer efterhand men jag är inte superbrydd om det. Jag behöver nåt att få ner pasta och bönor med som ligger i långtidsförvar.

Författare:  pre [ lör 25 nov 2017, 02:33 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tomatpulver

somvanligt skrev:
De anger två års bäst före. Jag räknar dock med betydligt längre hållbarhet i mylarpåsar med syreärare. Måhända att det tappar vitaminer efterhand men jag är inte superbrydd om det. Jag behöver nåt att få ner pasta och bönor med som ligger i långtidsförvar.

Vad är det för fel på krossade tomater per burk? eller vad är sämre iaf.

Författare:  somvanligt [ lör 25 nov 2017, 18:25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tomatpulver

pre skrev:
somvanligt skrev:
De anger två års bäst före. Jag räknar dock med betydligt längre hållbarhet i mylarpåsar med syreärare. Måhända att det tappar vitaminer efterhand men jag är inte superbrydd om det. Jag behöver nåt att få ner pasta och bönor med som ligger i långtidsförvar.

Vad är det för fel på krossade tomater per burk? eller vad är sämre iaf.

Vikt och volym ser jag som stora nackdelar.

Författare:  cake or death [ sön 26 nov 2017, 12:08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tomatpulver

Skogsbonde skrev:
Det är lätt att få tag på tomatpulver i butiker i England också, skicka bud om någon skall dit.


Någon viss butikskedja i England där de brukar ha det? Eller är det mer oberoende småbutiker med "exotiskt" utbud?

Annars finns det på amazon.co.uk också för liknande priser som det tyska vid en snabb titt.

Tomatpulver har jag kommit på är väldigt trevligt i couscous, som ju i sig funkar bra att förvara länge och kräver minimal tillagning. Lökpulver är också bra.

Författare:  Skogsbonde [ mån 27 nov 2017, 11:30 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tomatpulver

cake or death skrev:
Skogsbonde skrev:
Det är lätt att få tag på tomatpulver i butiker i England också, skicka bud om någon skall dit.


Någon viss butikskedja i England där de brukar ha det? Eller är det mer oberoende småbutiker med "exotiskt" utbud?


Jag tror att det finns i stort sett alla butiker med normalt utbud. Ungefär som att du hittar nyponsoppa som pulver i de flesta butiker här.

Författare:  Crusoe [ ons 27 dec 2017, 22:25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Tomatpulver

Tomatpulver er jo noe som er svært lett å lage selv om man har mulighet til å dyrke mye tomater. Skjær tomatene i skiver og dehydrer de, kjør de i en blender og sikt ut pulveret. Det som ikke går igjennom sikten blendes på ny. Deretter lagrer man det hele riktig.

Vi har svært mange kilo modne tomater som er blitt konservert på denne måten.

De siste åra derimot så har vi konservert tomatene som tomatsaus. Vi kjører tomatene i blender, koker det hele til en tykk saus og hermetiserer den. Jeg er ikke helt sikker, men tror at syreinnholdet i tomat er så høyt at boutilisme ikke blir noe problem med det. Uansett så kan man varme det hele lenge nok til at at boutolinen blir ødelagt før bruk. En slik fremgangsmåte gir en base som er lett å bruke.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/