Swedish Survivalist
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Lergryta
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/lergryta-t13350.html
Sida 1 av 1

Författare:  Urd [ ons 05 dec 2018, 19:51 ]
Inläggsrubrik:  Lergryta

Inhandlade idag en lerkruka modell Römertopf.

Läst mig till att de var populära på 70 talet..... :mrgreen:
Hittat lite info på nätet vad det gäller rätter. Bl.a. På Alternativ.
Kan tydligen även användas vid brödbak!

Någon som har erfarenhet av dessa?....

Författare:  År 2 [ tor 06 dec 2018, 00:02 ]
Inläggsrubrik:  Re: Lergryta

Har periodvis använt lergryta mycket. En mindre och en större modell. Lättlagat. Den ska ligga i blöt ca en halvtimme innan den fylls med mat och stoppas i ugnen.

Författare:  Krösa-Maja [ tor 06 dec 2018, 18:22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Lergryta

Liknar att laga vanlig gryta ovanpå spisen. Fördel att den kan stå och småputtra i ugnen när man har vedspisen är igång och att de inte är så temperaturkänsliga. Ska visst gå att ställa i en glöd också. Använder till en del kötträtter, en favorit är fläskkarre i äppelsås som får stå ett par timmar. Fettet löser ut och köttet blir mört och faller nästan sönder. Väldigt goda långkok.

Författare:  Urd [ tor 06 dec 2018, 19:07 ]
Inläggsrubrik:  Re: Lergryta

Tack! Till er båda :up: Vad jag förstått så det inte samma behov av att tillföra matfett likväl? Kan vara intresse i daxläget när man bör minska på fettintaget :D . Men framförallt i en dystrare närtid.
Har inte invigt min gryta än men är sugen på att testa!

Författare:  Rockenroller [ tor 06 dec 2018, 20:08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Lergryta

Använder lergryta regelbundet till Pulled pork, 1-2kg karre på bit är perfekt.
I med kryddor och lök efter behag, jag brukar hälla i en starköl och en skvätt whisky också.
Låt stå på 100 grader i 8-9 timmar. Blir himmelskt gott och sen hinner man göra en massa nytta medans maten blir klar för den sköter sig självt.
Lycka till :up:

Författare:  Dweomer [ tor 06 dec 2018, 20:26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Lergryta

Jag använder hellre gjutjärnsgrytor eller glasformar för att laga mat i ugn . Har haft några lergrytor , man ska ha olika för fisk kött och brödbak då de kan sätta smak annars .
Lika lätt som leran drar i sig vatten så drar det även i sig vätskan från det man lagar och det kan krypa ut på utsidan . Svåra att rengöra då man av samma anledning inte kan använda vilket rengörings medel som helst .
Har tom varit med om att grytan har möglat , men oftare att man fått en dålig smak .

Ett annat sätt är att slå in maten i ett paket av smörpapper som sedan rullas in i en kaka lera och bakar allt . När man ska äta tar man yxan och knackar hål på leran .
Andra liknande sätt är deginbakat eller saltinbakat .

Författare:  Urd [ tor 06 dec 2018, 20:29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Lergryta

Rockenroller skrev:
Använder lergryta regelbundet till Pulled pork, 1-2kg karre på bit är perfekt.
I med kryddor och lök efter behag, jag brukar hälla i en starköl och en skvätt whisky också.
Låt stå på 100 grader i 8-9 timmar. Blir himmelskt gott och sen hinner man göra en massa nytta medans maten blir klar för den sköter sig självt.
Lycka till :up:


Tackar :up:

Blir lite fundersam vars ölen o whiskyn skall hamna dock .... :D :up: I strupen eller i grytan?..
Skönt att det snart är julhelg så man kan experimentera!

Författare:  Peppar [ tor 06 dec 2018, 20:38 ]
Inläggsrubrik:  Re: Lergryta

Allt fläskkött blir godare av att kokas i en lag som innehåller öl! Öl och äpple + fläsk = gottgott!

Författare:  Urd [ tor 06 dec 2018, 20:40 ]
Inläggsrubrik:  Re: Lergryta

Dweomer skrev:
Jag använder hellre gjutjärnsgrytor eller glasformar för att laga mat i ugn . Har haft några lergrytor , man ska ha olika för fisk kött och brödbak då de kan sätta smak annars .
Lika lätt som leran drar i sig vatten så drar det även i sig vätskan från det man lagar och det kan krypa ut på utsidan . Svåra att rengöra då man av samma anledning inte kan använda vilket rengörings medel som helst .
Har tom varit med om att grytan har möglat , men oftare att man fått en dålig smak .

Ett annat sätt är att slå in maten i ett paket av smörpapper som sedan rullas in i en kaka lera och bakar allt . När man ska äta tar man yxan och knackar hål på leran .
Andra liknande sätt är deginbakat eller saltinbakat .


Har som dig läst/hört att man inte skall blanda fisk/kött i samma kärl.
Trots min aktningsvärda ålder har jag missat detta med lergrytor. Enda anknytningen är att Mor min ibland lagar sin paradrätt i en lerstekpanna.... med fläskfilé champinjoner o kronärtskockor! Mums!!

Författare:  FCR2 [ mån 10 dec 2018, 00:48 ]
Inläggsrubrik:  Re: Lergryta

Min gamle far var mästare på kyckling i lergryta. Blev alltid fantastiskt bra och gott.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/