Swedish Survivalist https://swedishsurvivalist.egetforum.se/ |
|
Lergryta https://swedishsurvivalist.egetforum.se/lergryta-t13350.html |
Sida 1 av 1 |
Författare: | Urd [ ons 05 dec 2018, 19:51 ] |
Inläggsrubrik: | Lergryta |
Inhandlade idag en lerkruka modell Römertopf. Läst mig till att de var populära på 70 talet..... Hittat lite info på nätet vad det gäller rätter. Bl.a. På Alternativ. Kan tydligen även användas vid brödbak! Någon som har erfarenhet av dessa?.... |
Författare: | År 2 [ tor 06 dec 2018, 00:02 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Lergryta |
Har periodvis använt lergryta mycket. En mindre och en större modell. Lättlagat. Den ska ligga i blöt ca en halvtimme innan den fylls med mat och stoppas i ugnen. |
Författare: | Krösa-Maja [ tor 06 dec 2018, 18:22 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Lergryta |
Liknar att laga vanlig gryta ovanpå spisen. Fördel att den kan stå och småputtra i ugnen när man har vedspisen är igång och att de inte är så temperaturkänsliga. Ska visst gå att ställa i en glöd också. Använder till en del kötträtter, en favorit är fläskkarre i äppelsås som får stå ett par timmar. Fettet löser ut och köttet blir mört och faller nästan sönder. Väldigt goda långkok. |
Författare: | Urd [ tor 06 dec 2018, 19:07 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Lergryta |
Tack! Till er båda Vad jag förstått så det inte samma behov av att tillföra matfett likväl? Kan vara intresse i daxläget när man bör minska på fettintaget . Men framförallt i en dystrare närtid. Har inte invigt min gryta än men är sugen på att testa! |
Författare: | Rockenroller [ tor 06 dec 2018, 20:08 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Lergryta |
Använder lergryta regelbundet till Pulled pork, 1-2kg karre på bit är perfekt. I med kryddor och lök efter behag, jag brukar hälla i en starköl och en skvätt whisky också. Låt stå på 100 grader i 8-9 timmar. Blir himmelskt gott och sen hinner man göra en massa nytta medans maten blir klar för den sköter sig självt. Lycka till |
Författare: | Dweomer [ tor 06 dec 2018, 20:26 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Lergryta |
Jag använder hellre gjutjärnsgrytor eller glasformar för att laga mat i ugn . Har haft några lergrytor , man ska ha olika för fisk kött och brödbak då de kan sätta smak annars . Lika lätt som leran drar i sig vatten så drar det även i sig vätskan från det man lagar och det kan krypa ut på utsidan . Svåra att rengöra då man av samma anledning inte kan använda vilket rengörings medel som helst . Har tom varit med om att grytan har möglat , men oftare att man fått en dålig smak . Ett annat sätt är att slå in maten i ett paket av smörpapper som sedan rullas in i en kaka lera och bakar allt . När man ska äta tar man yxan och knackar hål på leran . Andra liknande sätt är deginbakat eller saltinbakat . |
Författare: | Urd [ tor 06 dec 2018, 20:29 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Lergryta |
Rockenroller skrev: Använder lergryta regelbundet till Pulled pork, 1-2kg karre på bit är perfekt. I med kryddor och lök efter behag, jag brukar hälla i en starköl och en skvätt whisky också. Låt stå på 100 grader i 8-9 timmar. Blir himmelskt gott och sen hinner man göra en massa nytta medans maten blir klar för den sköter sig självt. Lycka till Tackar Blir lite fundersam vars ölen o whiskyn skall hamna dock .... I strupen eller i grytan?.. Skönt att det snart är julhelg så man kan experimentera! |
Författare: | Peppar [ tor 06 dec 2018, 20:38 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Lergryta |
Allt fläskkött blir godare av att kokas i en lag som innehåller öl! Öl och äpple + fläsk = gottgott! |
Författare: | Urd [ tor 06 dec 2018, 20:40 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Lergryta |
Dweomer skrev: Jag använder hellre gjutjärnsgrytor eller glasformar för att laga mat i ugn . Har haft några lergrytor , man ska ha olika för fisk kött och brödbak då de kan sätta smak annars . Lika lätt som leran drar i sig vatten så drar det även i sig vätskan från det man lagar och det kan krypa ut på utsidan . Svåra att rengöra då man av samma anledning inte kan använda vilket rengörings medel som helst . Har tom varit med om att grytan har möglat , men oftare att man fått en dålig smak . Ett annat sätt är att slå in maten i ett paket av smörpapper som sedan rullas in i en kaka lera och bakar allt . När man ska äta tar man yxan och knackar hål på leran . Andra liknande sätt är deginbakat eller saltinbakat . Har som dig läst/hört att man inte skall blanda fisk/kött i samma kärl. Trots min aktningsvärda ålder har jag missat detta med lergrytor. Enda anknytningen är att Mor min ibland lagar sin paradrätt i en lerstekpanna.... med fläskfilé champinjoner o kronärtskockor! Mums!! |
Författare: | FCR2 [ mån 10 dec 2018, 00:48 ] |
Inläggsrubrik: | Re: Lergryta |
Min gamle far var mästare på kyckling i lergryta. Blev alltid fantastiskt bra och gott. |
Sida 1 av 1 | Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |