Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Veckomatsedel när det är dags?
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/veckomatsedel-nar-det-ar-dags-t10345.html
Sida 1 av 1

Författare:  deadrabbit [ lör 26 mar 2016, 17:44 ]
Inläggsrubrik:  Veckomatsedel när det är dags?

När alla system och bekvämligheter saknas och det är dags att laga maten hur ser det ut och vad står på menyn egentligen. Du måste hålla ut 1 v efter kris.
Majoriteten av oss har ju vatten, frystorkat, mjukkonserv, dagligvaror ochsåvidare ochsåvidare hemma, även om du börjar med kyl och frys vad äter du sen... Fyll i.

Något sånt här kan det se ut hos oss.
Mån frukost knäckebröd, juice, gröt, lunch ris med tomatsås, middag köttsoppa, kväll skorpor
Tis frukost gröt med torkat äpple, juice, lunch ärtsoppa med fläsk, middag gulasch, kväll skorpor
Ons frukost nudlar och knäckebröd, lunch bönpasta med tillbehör, middag köttsoppa, kväll skorpor och fruktcocktail
Tors frukost havregrynsgröt, juice, lunch kyckling sour med ris, middag gulasch, kväll nudlar
Fre frukost knäckebröd, juice, gröt, lunch kyckling curry, middag wolffish, kväll knäckebröd
Lör frukost välling, juice, lunch ris och böngryta, middag pasta med tomatkross, kväll knäckebröd
Sön frukost nudlar, juice, lunch vegetarisk lasagne, middag ärtsoppa, kväll köttsoppa och fruktcocktail

En blandning av frystorkat, mjukkonserv, vanliga burkar, tetra mm
V2 får nog planeras mer noggrant för variation om det skulle behövas

Författare:  Hösnuva [ lör 26 mar 2016, 19:51 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

Jag har aldrig någonsin ätit efter en veckomatsedel hemma. Jag äter lite hur som helst och det jag blir sugen på. Det kan bli gårdagens rester till frukost eller havregrynsgröt på eftermiddagen. :lol:

Mina konserver är väldigt blandade. Jag har t ex köttbullar i gräddsås, pannbiffar i sås, weight watchers soppor, chili con carne, bullens pilsnerkorv, surkål och andra grönsaker, olika pastasåser, fiskbullar, tonfisk, makrillfilé, olika såser som t ex sötsur och curry som jag ska blanda med torkat sojakött, potatis, baljväxter.
Även currysås som pulver som jag ska blanda med tonfisk eller fiskbullar i buljong.

Ex på mat:
Tonfisk i currysås, ris, morötter.
Fiskbullar i currysås, ris, gröna ärter.
Sojakött i sötsur sås, ris.
Köttbullar i gräddsås, potatis, lingonsylt, syltlök.
Raggmunk (från pulvermix), lingonsylt.
Pasta med köttfärssås/tomatsås.
Chili con carne med nachochips.
Nudelsoppa med grönsaker.

Finns det ägg så kan jag göra majsbiffar/majsplättar av burkmajs.
Finns det morötter och ägg kan det bli morotsbiffar med solrosfrön/pumpafrön. Eller morotspannkakor.

Kikärter kan bli hummus, kikärtsbiffar eller kikärtssoppa med timjan. Bönor kan bli bönbiffar.

Man kan göra pastasallad med kokt pasta, syltlök, tonfisk, haricots verts. Blandas med salladsdressing från påse (den som blandas med lite vatten och olja).

Författare:  deadrabbit [ tor 14 jul 2016, 13:38 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

Kan man få några fler inlägg som inspiration vare sig det är grill, gaskök eller MRE.
Matsedel challenge.

Författare:  umpa [ fre 15 jul 2016, 10:10 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

Till frukost hade vi vuxna varje dag ätit havregrynsgröt med mjölk. Barnen hade fått hembakat bröd med ost eller makrill på samt vatten att dricka. Ev kokt eller stekt ägg till. Minsta får välling om hon vill.

Matsedeln hade nog sett ut på ett ungefär såhär, vatten att dricka till alla måltider:

Måndag: Lunch Pasta med köttfärssås. Middag Pulvermos och bullens korv, senap, ketchup.
Tisdag: Lunch Pannkakor med sylt. Middag Ärtsoppa med knäckebröd och ost / räkost.
Onsdag: Lunch Rotfruktsgryta med ris. Middag Nudlar med någon sås på kokosmjölk, wokgrönsaker.
Torsdag: Lunch Anka med klyftpotatis och rotfrukter. Middag: Köttsoppa med stekpannebröd.
Fredag: Lunch Chili con carne med ris. Middag Någon slags färdigmat ex ris/kyckling/currysås.
Lördag: Lunch Ev fisk om maken haft tur.. potatis till. Middag: Pasta med tomatsås och majskolvar. På kvällen choklad eller chips till barnen.
Söndag: Lunch Röd linssoppa, knäckebröd med ost / mjukost. Middag Lammstek med sås och potatis, gele.

Vill barnen ha kvällsmat blir det samma som till frukost för dem.

Författare:  cartaq [ fre 15 jul 2016, 12:54 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

Har aldrig gått efter en matsedel och kommer troligtvis aldrig att göra det heller, jag äter det som faller mig in för stunden. men låt säga att samtliga affärer stänger och man måste leva på det man har hemma så kan den se ut såhär.

Beräknar tre fasta mål under dagen, som självklart kan kastas om och varieras. detta baseras på vad som finns hemma i extraförrådet just nu.

Måndag: Pasta carbonara, oxgulasch med couscous, makrill i tomatsås med ris.
Tisdag: Pasta med köttfärssås, Ris och kyckling i sötsur sås, köttbullar med potatismos och brunsås.
Onsdag: Fiskbullar och ris (varierade såser och skit), couscous och torkat renkött, ölkorv och knäckebröd.
Torsdag: Salladstonfisk i tomatsås med ris, gulasch med knäckebröd, wienerkorv med potatismos och rostad lök.
Fredag: Jaka pannbiffar i löksås och pasta, Thai panang curry kyckling med ris, gryta med pasta och köttbullar i tomatsås.
Lördag: Ravioli i köttfärsås, bockwurst med potatismos och rostad lök, oxsoppa med pasta och knäckebröd.
Söndag: Alpisk soppa med knäckebröd, thai currykycklingsoppa med nudlar, quinoa med buljongtärning och ölkorv.

bullens pilsnerkorv, ärtsoppa och gröt är utfyllnad när man har tröttnat på ovanstående.

Författare:  grym [ fre 15 jul 2016, 14:15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

the road special

måndag, vegitarianer
tisdag , fasta
0nsdag, feta politiker
torsdag magsjuk
fredag, fortfarande magsjuk
lördag, rökt bacon av resterna från onsdagen
söndag, präster eller nunnor

:zombie:


sådant fdär gör jag alldrig upp i förtid, det ger sig ändå ;)

Författare:  cake or death [ sön 17 jul 2016, 14:35 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

Lite andra idéer, jag är inte heller så organiserad att jag fixar en veckomatsedel...

fullkornscouscous med torkade/konserverade grönsaker, typ inlagd grillad paprika - lyxprepp :D
polenta med ngn köttkonserv/sojaprotein i sås
stir fry på risnudlar/äggnudlar med grönsakskonserv/sojaprotein/burksås etc
falafel (finns pulver som blandas med vatten) i tortillabröd med salsa
tortellini & färdig pastasås
äggröra på torrvara, torkad skinka el dyl, rågbrödsskorpor med mjukost
rotmos + köttkonserv
gazpachosoppa (finns på tetra med drygt ett års hållbarhet, den sorten jag brukar köpa innehåller hyfsade 6-7% fett från olivolja, smidigt som enklare mellanmål och roteras därmed lätt)
tortillachips med salsa + refried beans (finns på burk på vissa ställen)

Risnudlar går oerhört mkt fortare att tillaga än ris, nackdelen är ju att de tar mer plats i förrådet och jag vet inte om hållbarheten är lika bra.

Författare:  deadrabbit [ sön 07 maj 2017, 11:04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

trycker bump i denna tråden då det tillkommit flera nya medlemmar sen förra året och några gamla rävar kanske har tänkt om helt eller delvis.
jag är nu inne på att dagsformen tillgång och efterfrågan på vatten och annat i förrådet får avgöra.

Författare:  Nikenik [ sön 07 maj 2017, 12:02 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

Har en gasolspis ute i ladan så kan i princip fortsätta precis som innan med min vanliga diet i en vecka. Efter det blir det mer vegetariska torrvaror. Ris och bönor, konserver, pasta, och färska ägg ifrån hönsen.

Just nu bakar jag mycket dinkelbröd/pizza, omelett, vegetarisk sushi, kyckling, hummus, fetaost och grönsakssoppa med bönor. Oftast soppa dagen efter jag bakat så jag kan doppa det dagsgamla brödet i soppan.
Blir oftast äggmacka och te eller hemmagjord musli med havremjölk till frukost. Har så det räcker någon månad.

Om jag äter kyckling brukar jag baka bröd och steka fileérna och äta kycklingmackor, ugnsbaka resten dagen efter (om kylskåpet fungerar, annars får det väl bli samma dag) och sedan rosta och göra soppa på benen dagen efter det.

Har ganska mycket inlagda grönsaker och oliver i olja ifrån hemköps egna märke jag roterar flitigt då dom smakar mycket bra. Hummus/falafel, fetaost eller halluomi i kombination med vad man hittar i burkarna och en liten brödbit blir en enkel och god måltid.
Bild
Är inte så mycket för frystorkat då jag tycker det smakar äckligt och gör mig orolig i magen. 2 fetaostar och en burk grönsaker i olja håller sig ett år och kostar ungefär samma som en portion frystorkat.

Författare:  cartaq [ sön 07 maj 2017, 12:20 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

För inte allt för längesedan så började kycklingbröst på konserver att dyka upp i olika smaker som tomatsås, olja eller vatten. främst så såldes dessa från sportbutiker online i trepack och senare i utvalda butiker.
http://cdn.finest.se/wp-content/uploads/sites/12909/2016/04/ky1.jpg

Har själv testat detta då jag tränar en del och behöver proteiner utan att behöva lägga en timme på att laga mat mellan jobb, dagis och träning. jag är grymt nöjd med smaken och köpte på mig ett större parti sist jag handlade på Willys, rotationen är 2-3 konserver i veckan mellan måltiderna ungefär. dem är goda även kalla så ingen uppvärmning krävs.

Författare:  Kalorispelet [ sön 07 maj 2017, 16:51 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

Varierad kost och extra vitaminer för att täcka upp näringsbehovet. Lever då som nu.

Fast kanske något mindre hämtmat.

Författare:  Zombie [ mån 08 maj 2017, 01:52 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

Jag får väl börja med att tömma det mesta av kylskåpet och sedan frysen. Sedan blir det till att ta av förråden. Det är definitivt inte välbalanserat. Jag lever mest på mjukt bröd, ost och frukt och det går inte så bra att rotera. Jag har köpt på mig ris som jag räknar ska hålla sig riktigt länge. Sedan finns det spagetti, tonfiskkonserver, rapsolja, mandlar, torkad frukt, passerade tomater, litet hårt bröd och litet blandat övrigt. Jag får nog växla mellan kall, blötlagd spagetti med passerade tomater och/eller citronsaft, kokt ris med litet tonfisk, och 1-3 brödskivor först med kaviar och sedan med torkad frukt eller bart om kaviaren tar slut före brödet. Eftersom passerade tomater och öppnade tonfiskburkar håller sig dåligt utan kylskåp blir det nog till att äta samma sak i några dagar tills "sovlet" tagit slut och man börjar med något annat. Varm spagetti är givetvis bättre, och man kan koka extra ris och sedan steka det, men jag utgår från att man får spara på bränslet. Jag använder inte olja men har köpt på mig några liter. Om det blir fråga om svält kommer det att vara guld värt, och om det har hunnit härskna kan man elda med det.

Jag skulle säkert klara mig fint en vinter på havregrynsbruta* med torrmjölk och litet socker med en korv- eller köttbit till, två gånger om dagen sju dagar i veckan, kompletterat med litet torkad frukt och några mandlar och vitamintabletter. Jag minns att jag åt havregrynbruta en hel vinter när jag var skolbarn, fast med färsk mjölk och två lagade mål till om dagen. Men eftersom det är så kort hållbarhet har jag inte lagt upp något lager av havregryn och torrmjölk. Om andan faller på och jag börjar äta havregryn ofta igen kommer jag att köpa några påsar extra. Och rejält med torrmjölk om jag finner ett för mig vettigt sätt att rotera det. Jag testade till havregrynbruta och det var fullt ätbart, men jag föredrar nog färsk mjölk.

Variation är nog trevligt, men det har inget egenvärde. Bara man får i sig de vitaminer och mineraler man behöver. (Iofs en hel vetenskap, och många av oss kommer nog att få problem på den kanten. Men fattigt folk överlevde ju när de levde på rovor och spannmål hela vintern också, även om de nog hade rätt många bristsjukdomar.)

*Man häller havregryn i tallriken och häller på mjölk så att det blir ordentligt uppblött och sedan litet socker. Ätes med matsked.

Författare:  Dweomer [ mån 08 maj 2017, 07:46 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

Om det blir ett långvarigt strömavbrott så är det traktor och elverk som räddar kyl och frys så länge att man hinner äta upp det som finns där .
Och sedan om värden ramlat av pinn helt så det sättet jag ser min framtid på är nog lite annorlunda upplagd än de flestas här inne då jag ser mer av självförsörjande mindre lantbruk .
För att underlätta det dagliga arbetet kanske en veckomatsedel skulle vara bra , men jag skulle svälta ihjäl , tål inte enformig mat . Så vill kunna kolla varje dag vad som finns och vad som går att göra av det .

Jag tror mer på att lägga tid vid slakt och jakt för att ta reda på djurkroppen på bästa sätt . Att sortera köttet efter dess lämplighet för långtidsförvaring . Alltså att äta det som inte passar för förvaring först , sedan dela in köttet i sånt som klarar att ligga färskt en kortare tid i marinad , saltlake , torkning eller burkkonservering . Det finns regler att följa i det fallet som kan vara bra att känna till .

Författare:  James Bonde [ mån 08 maj 2017, 08:45 ]
Inläggsrubrik:  Re: Veckomatsedel när det är dags?

Svårt att göra en veckomeny. Först bestämmer kyl och frys vad som hamnar på menyn. Annars blir det mycket ris, pasta, gryn och bönor som kompletteras och varieras så gott det går med diverse burkar, smakhöjare och förhoppningsvis något inflöde av färskmat med tiden- höns?-kanin?- och förstås grönsaker om det är rätt årstid. Mycket mjöl för bröd finns. I värsta fall gräddat i panna.

Utan ström blir det inte vidare roligt... Kanske lagar man till en rejäl "gryta" till lunch och äter sedan upp resten (kall eller varm) på kvällen. Lite trist, men kanske troligt om läget är jobbigt. Då blir menyn Måndag: risbaserat, tisdag: pastabaserat osv.

Målet är att en dag vara nära det Dweomer skissar upp...

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/