Ok, nu har det gått tre år och tre månader. Enligt förpackningen hade grynen BF-datum under första halvan av 2014. Jag packade dem i dunk med syreätare i form av en handvärmare för drygt tre år sedan och idag har jag ätit gröt av gamla havregryn.
Så här ser grynen ut.
Så här ser innehållet i handvärmaren ut.
Det är aldeles brunt, jag
gissar att har att göra med att syret ätits upp men jag vet inte hur det ser ut när det är nytt och oanvänt. Hursom fungerade handvärmaren inte som värmekälla. Jag knådade den, hällde på lite vatten och knådade mer men ingen värme kom. Det som skulle alstra värmen var alltså slut och därmed antar jag att det slukat en del av det syre som fanns i förpackningen.
Doften från grynen var helt normal.
Smaken på gröten var helt normal, jag tog hjälp av hustrun som också tyckte att det var helt ok, liksom doggen som glatt smaskade i sig en klick av gröten - men å andra sidan äter hon hästskit ibland...
Till gröten åt jag lingonsylt som var 6 månader efter BF-datum och dessutom stått öppnad i kylen i minst en månad, smakade finfint den också.
Slutsats:
AXA havregryn kan lagras i dunk i åtminstone tre år när man lägger ned syreätare/värmare.
/MulenDag