Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Nästa steg - Ett års lager, hur?
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/nasta-steg-ett-ars-lager-hur-t11314.html
Sida 1 av 4

Författare:  MulenDag [ tis 15 nov 2016, 00:00 ]
Inläggsrubrik:  Nästa steg - Ett års lager, hur?

När jag börjar fundera på ett årslager kommer insikterna snabbt:
* Kan inte rotera det.
* Svårt att lagra vissa saker.
* Stora pengar som ska ut.
* Hållbarhet.

Så hur ska man tänka? Vad händer och hur snabbt går det att få proteinbrist? En fundering jag har är att lägga upp ett årslager av kolhydrater, ganska enkelt att lagra pasta och ris. Vitaminer och mineraler är också både lätt och förhållandevis billigt. Några burkar vitamineraltabletter á 100 kr per person så har man löst det. Fett i form av olja tror jag också går att fixa, tappar man över den på metallburkar som är lufttätt förslutna och ställer dem svalt lär de hålla sig länge. Återstår egentligen proteiner.

Bönor och ärtor, javisst, men undantaget dem vad kan man lagra länge till måttligt pris?

Ordet fritt, spåna om årslager...

/MD

Författare:  MulenDag [ tis 15 nov 2016, 00:05 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Är det förresten nån som vet var man kan få tag i tomma oanvända konservburkar mellan 0,5 och 1 l och vad man behöver för grejer för att försluta dem i icke-industriell skala och var man kan få tag i sånt?

/MD

Författare:  James Bonde [ tis 15 nov 2016, 00:25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Helt vete, som det har tipsats om på forumet, kan vara något då du kan ha det i flera år.

Torkad tofu?

Författare:  Zombie [ tis 15 nov 2016, 00:28 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Jag tänkte skriva Kalles Kaviar och messmör på tub, men det är faktiskt kylvara, +8 grader. Fast åtminstone kaviar klarar sig länge i rumstemperatur. Hemma låg den alltid i skafferiet. (Fast för all del, det var ju rätt stor åtgång.)

Pemmikan lär klara sig mycket länge, men kött är inte så billigt. Billig köttfärs är i regel ganska fet och det ska det inte vara. Men med tanke på att man ska hälla i fett förstår jag inte skillnaden. Det borde ju gå lika bra med det befintliga fettet.

Jag har torkat litet kyckling och det är både billigt och gott. Jag tänkte prova med höns som alltid är billigt, det går säkert också bra. Om det är litet segare och kraftigare smak redan från början så är det nog ingen nackdel. Dock vet jag inte hur länge det håller sig.

Talar du konserveringsglas så finns det nästan överallt i år. Rusta och Ö&B har nog bästa priset.

Författare:  Strix [ tis 15 nov 2016, 00:31 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Jag tycker det är trevligt med kött. Köp hela lamm som är för små för att bonden ska få något betalt. Stycka enligt eget tycke och smak och frys in. Lagra mycket salt som du kan använda om du inte kan driva frysarna.
Möjlighet att röka är inte heller dumt.

Författare:  Strix [ tis 15 nov 2016, 00:33 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Ska du förbereda för att salta in så är köttfärs inte så lyckat.

Författare:  DrJekyll [ tis 15 nov 2016, 00:36 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Har du möjlighet att skaffa höns så skulle jag tro att det är det enklaste sättet att säkra proteintillgång långsiktigt...

Författare:  Zombie [ tis 15 nov 2016, 01:24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d715dfab9cb46223906efcf-pemmican

Jag provade med köttfärs och det var inte alls illa. (Hållbarheten var inte alls något praktiskt problem, sas.) Men jag avvek rätt mycket från receptet, det verkade tillräckligt fett så jag hällde inte på något.

Fast torkad kyckling är ändå godare :-).

Strix skrev:
Ska du förbereda för att salta in så är köttfärs inte så lyckat.

Författare:  Maka [ tis 15 nov 2016, 09:25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Det är svårt att cirkulera mat för ett år. För om du inte måste kommer du inte äta bara från förrådet. Jag tror man får köpa sig ett lugn. Jag skulle satsa på ett grundförråd för 1 år/person. Sen skulle jag cirkulera det som går, men när förrådet behövs äter man ju mycket mer av ris, pasta och bönor. Efter X antal år skulle jag anse delar av förrådet förlorat och byta ut det. Fördelen är att dessa varor inte är extremt dyra. Det vore värre med fancy inköpta färdiga maträtter för stora summor.

Denna sammanställning gjorde jag i våras tror jag.

Jag har gjort en prisberäkning baserad på denna hemsida.

http://www.provident-living-today.com/B ... orage.html

Så om 1 person ska överleva matmässigt under 1 år (trist mat, endast överlevnad) så behövs dessa mängder till ung denna kostnad:

25kg pasta
25kg ris
100kg helt vete
50kg havregryn
(Denna fördelning av mängderna kan man variera men totalen behöver vara 200kg.)
ca 2500kr

30kg blandade torkade bönor, ärtor och linser
minst 1200kr

8kg mjölkpulver
ca 580kr

10 l olja
(Jag tog rapsolja.)
150kr

20kg socker
10kg honung
(Fördelningen väljer man själv socker är billigare, honung nyttigare.)
ca 800kr

4kg salt
28kr

Total matkostnad för grundläggande överlevnad under 1 år blir drygt 5300kr.

Av dessa varor kan man glömma bort salt, socker, honung, helt vete (och nästan bönor) så länge det förvaras riktigt torrt. Jag skulle oxå lägga till jordnötssmör, grymt proteininnehåll. Men denna uträkning består bara av sådant man äter direkt. Det räcker inte till att salta in kött eller göra sylt, då måste det till betydligt större mängder. Mjölkpulvret hade jag använt i brödbak, pannkakssmet och mjuka kakor för att cirkulera det. En del kommer behöva slängas dock.

Jag hade alltså köpt allt som behövdes för ett år om ekonomin tillät en sådan satsning (eller ett halvår i taget). Sen skulle jag använda det jag kan från förrådet och direkt fyllt på det jag nyttjat. Lite cirkulation iaf.

Författare:  Omnivore [ tis 15 nov 2016, 10:35 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Har läst olika trådar om förråd, lagring mm men saknar en parameter. Förmodligen pga att jag är en sådan hopplös misantrop.

Försvar.

Förråd är bra men hur göra om man blir angripen av hungriga raiders med vapen? Egna vapen är förstås bra tills ammon tar slut.

Författare:  MulenMod [ tis 15 nov 2016, 10:58 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Omnivore skrev:
Förråd är bra men hur göra om man blir angripen av hungriga raiders med vapen?


Det är ett intressant ämnesområde.

Kombinationen survivalism och vapen drar tyvärr till sig mycket konstigt folk. Därför har vi en strikt policy kring såna diskussioner på forumet och plockar omgående bort dem.

/MulenMod

Författare:  Dweomer [ tis 15 nov 2016, 11:30 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Hittade denna sida som jag tycker är bra http://www.frontiernet.net/~gnreil/Preparedness/

Sedan följde jag tidigare en sida med Granny Miller men den finns inte längre då hon dog och släktingarna plockade bort sidan .
Men nu kan man läsa delar av GM ideer på Backwoods home Magazine

Författare:  Omnivore [ tis 15 nov 2016, 12:12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

MulenMod skrev:
Omnivore skrev:
Förråd är bra men hur göra om man blir angripen av hungriga raiders med vapen?


Det är ett intressant ämnesområde.

Kombinationen survivalism och vapen drar tyvärr till sig mycket konstigt folk. Därför har vi en strikt policy kring såna diskussioner på forumet och plockar omgående bort dem.

/MulenMod


Bra att veta. Jag skall hålla det i minnet. Tack.

Författare:  grym [ tis 15 nov 2016, 12:33 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Strix skrev:
Jag tycker det är trevligt med kött. Köp hela lamm som är för små för att bonden ska få något betalt. Stycka enligt eget tycke och smak och frys in. Lagra mycket salt som du kan använda om du inte kan driva frysarna.
Möjlighet att röka är inte heller dumt.



håller med om frysen
ha två frysboxar och du har lite redundans

torkat kött, men det brukar inte hålla så länge innan man äter upp det :oops:

köttkonserver, bullens varmkorv

Författare:  krippaz [ tis 15 nov 2016, 13:11 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

För den som inte orkar 1 års förpackningar av Mountain house gör den nätta summan av 1595 £.

http://www.emergencyfoodstorage.co.uk/products/12-Months-%27Basic%27-Emergency-Food-Pack-%28Full-Meal-Range%29-.html

Sida 1 av 4 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/