Swedish Survivalist
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Nästa steg - Ett års lager, hur?
http://swedishsurvivalist.egetforum.se/nasta-steg-ett-ars-lager-hur-t11314-45.html
Sida 4 av 4

Författare:  James Bonde [ ons 30 nov 2016, 19:06 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Dweomer skrev:
Förvara torrfisken torrt och svalt bara så håller den länge . Tänk på kundvagnarna som brukar stå i affärerna nu strax före jul med torrfisk för att göra egen lutfisk av .
Torrfisk säljs ju även som godis i påsar både till människa och djur .


ja, det är den bilden jag har av torrfisk, men när jag googlade lite så läste jag att den ska förvaras i 2-5 grader, men det visade sig vara brasilianska sidor och där är ju klimatet lite annorlunda...

Författare:  MissCon [ ons 30 nov 2016, 19:09 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Dweomer skrev:
Näringsvärdet är högt i torrfisken med mycket protein http://matkalkyl.se/se-torkadfisk.php

Här bara en sida som säljer torrfisks godis
http://torrfisksnack.no/

Intressant! Tackar!

Författare:  Gloomyvice [ ons 30 nov 2016, 19:09 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Har tänkt kontakta http://www.nordicpack.com i Nykvarn för att köpa burkar som är billigare än Weck. Men än har det inte hänt... :o
Åt ca 1.5 år gammal köttfärssås som smakade som nygjord!
Kom ihåg att koka in med en bra tryckkokare avsedd för ändamålet bara. Använder själv Presto men den har inte gått på länge nu...

Tyvärr har glutenintolerans i familjen gjort det svårare med omväxlingen i lagren. Blir mest ris och potatis på kolhydratsidan...

Författare:  James Bonde [ ons 30 nov 2016, 19:09 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Det land i Europa där man äter mest torkad fisk idag gissar jag är Portugal, där torkad torsk, bacalhau seco, tycks vara en nationalrätt. Och den kulinariska kulturen har också spridit sig till Brasilien. Som Dweomer skriver är den klart rik på protein. Likaså mineraler och vitaminer.

http://www.bacalhau.com.br/tipos.htm

Författare:  MartinM [ tor 01 dec 2016, 00:27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Mulendag: Egentligen tror jag att du har tänkt igenom detta och har mkt bättre koll än jag men så här går mina tankar på alternativen (som kan kombineras):
i) Lagra det du äter till vardags och rotera sas lagerna hela tiden (tonfisk några gånger per vecka, hmmm...).
ii) Köp in konserver och liknande som klara sig några år och ta det som en kostnad, dvs kassera det du inte hinner äta upp i tid. Slöseri imho.
iii) Köp dedikerade lager av mat med lång hållbarhet som du inte behöver bry dig om (Mountainhouse el dyl).
iv) odla egen mat, konservera/torka/mjölksyra och förlita dig på flöden istället för lager.

Författare:  Phiphler [ mån 19 dec 2016, 22:56 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Förr i tiden mjölksyrade man mycket, mest olika kålsorter. Lerkärl med surkål kan grävas ner och håller på det sättet länge, skulle dock inte tro att det handlar om år men äter man surkål kan det vara värt att lagra i jordkällare på hösten.

Vissa sorters pumpa håller längre än 8 månader, inte alla frukterna dock då skador på skalet förkortar lagringstiden. Fördelen är att de inte kräver kyla för att hålla sig.

Matolja borde vara vettigt att köpa på sig, blir den dålig kan man elda med den! Mysiga oljelampor kan man ju använda till vardags, ett sätt att rotera.

Författare:  James Bonde [ mån 19 dec 2016, 23:18 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Apropå torkad fisk: såg nyligen ett rejält lager på en stormarknad i Frankrike. 60 euro för ett paket på 7 kilo. 21 g protein per 100 g. Kylförvaras 0- 6 grader. Frågan återstår hur länge man kan förvara detta om man inte har det i kylgrader.

Författare:  Druid [ sön 13 jan 2019, 16:42 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

sneakpeek skrev:
Tycker tonfisk och makrill är bra, står sig ganska länge, typ 2-3 år. Dessa roteras hela tiden hos oss. (Dock suckas det över att jag ständigt släpar hem så mkt av dessa varor :notme: )



För att inte köra tråden om frystorkat helt ur spår väcker jag upp den här istället.
Den tråden blev en påminnelse för mig att kolla upp förrådet lite :up: Blev en tur till Netto för att handla 60 burkar
Makrill i tomat som är en stapelvara för mig och ger bra proteintillskott och jag inte har problem rotera.
Brukar ligga på mellan 60-80 burkar hemma men hade ramlat ner till 9 burkar kvar. :oops:

Ger 2,6g protein/krona med 17,5g protein/125g-burk och 20kr för ett trepack

Författare:  Tomahawk [ tis 10 sep 2019, 15:00 ]
Inläggsrubrik:  Re: Nästa steg - Ett års lager, hur?

Lurker skrev:
MulenDag skrev:
...Återstår egentligen proteiner...

/MD


Pasta innehåller 12,5% proteiner ( http://matkalkyl.se/se-pasta.php ). Rekommendationen i de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) är att 10-20 procent av kalorierna vi äter bör komma från protein ( http://www.livsmedelsverket.se/livsmede ... e/protein/ ).

Spagetti och makroner ger alltså en bra bas att stå på även med avseende på proteinintaget. Med en slurk olivolja till detta är man inte alldeles fel ute rent näringsfysiologist.

Pasta är bra bunkringmat!


Stämmer att pasta och liknande innehåller en hel del protein. Men det är inte komplett protein utan bara cirka hälften av de essentiella aminosyror vi behöver. För att få komplett protein så behöver man komplettera med baljväxter, som "fiffigt nog" innehåller en annan aminosyraprofil (inte heller komplett i sig). Sojabönor är undantaget som innehåller en komplett profil och är likvärdigt med kött, ägg och mejeriprodukter i det avseendet. Därför kan det vara en ide att lagra en del sojabönor. Som dock innehåller en del fett och inte har lika lång hållbarhet. Diskuteras vad jag förstår mer i den här tråden.

viewtopic.php?f=22&t=221&start=0&view=print

Soja har ju fördelen också att man kan "trolla" och göra massa annat kul. Det är lätt att göra sojamjölk (kräver dock en mixer... någon som har tips på en icke eldriven sådan?) och från det kan man göra tofu som går att variera mycket. T ex är tofu en bra bas att knapersteka och göra baconsubstitut om man inte har kött. Det som blir över när man gör sojamjölk kallas okara och är en lite sticksig fiberrik massa som är utmärkt som bas i en "kött"färssås eller till brödbak.

Har man massor av vetemjöl och är ute efter proteinet kan man vaska bort stärkelsen och göra seitan. Om ni testat köpt seitan och tycker det är "så där" så ge hemgjord en chans! Lyckas man, och har rätt tillbehör, så har man den vegetabiliska rätt som allra mest liknar en mör biff som smälter i munnen... :-)

Sida 4 av 4 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/