Östra Svealand skrev:
Supercoolt förta inlägg med bra tips. Tror vi är många som stirrar oss blinda på bäst-före-datum.
Välkommen hit,
ÖS
Tackar, jag har lagrat ost ett tag för smakens skull. Cheddarn jag äter av nu är köpt sep-15, och då var den lagrad 6 mån. Nu är den ca 24 månader och jättegod. Jag blev förvånad att ingen skrivit om det tidigare här.
Smaland skrev:
Intressant tips!
I vilken form är osten, är den inplastad när den står på hyllan så som man köper den?
Ja det är bara att ställa in dom som som är. Se bara till att inte skada plasten. Det kan vara bra att skriva på etiketten för texten bleknar bort ibland så man ser inte hur gammal den är.
En hel vaxad cheddarstubbe är förstås det bästa att lagra, inga öppna ytor som kan mögla.
Maka skrev:
Det går alldeles utmärkt. Om det är varmare så går det fortare givetvis. Så man lagra osten i ett köksskåp. Men ju svalare det är desto långsammare går det såklart. Och en väldigt bra idé med 12 kg som cirkuleras. Att lagra 12 kg ost kan ju annars vara svårt.
Han noterade att han gjorde av med 2kg ost i månaden så det fick bli 12 kg på hyllan, inköpa efter hand. Ja,ju kallare desto långsammare går lagringsprocessen. Jag hade mina i garaget och där stack tempen upp till 23 grader i somras och då började hushållsosten avge vätska och svälla upp. Så det är för varmt. Jag åt av den senare men den var inte god.
Det som händer med ostarna är att de blir smakrikare och godare. Nackdelen är att de bli lite smuliga så skivorna inte håller ihop så bra.