Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Äkta helkonserver
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/akta-helkonserver-t12019-15.html
Sida 2 av 2

Författare:  Goneprepping [ tis 11 apr 2017, 15:59 ]
Inläggsrubrik:  Re: Äkta helkonserver

Betraktaren skrev:
Jag vart funderande i mitt betraktande under hela denna diskussionen huruvida begreppet "helkonserv" kontra "halvkonserv" hade att göra med att verktyg behövs eller inte vid öppnandet. Tack för wikilänken, känns som denna tråd är helt grundlagd på icke korrekt information.


Som sagt :) rätta mig gärna om jag har fel hehe. Den information jag delgav var information jag hittat på en annan sida. För övrogt är jag grön på det mesta inom konserver osv survivalism men vi är alla barn i början :)

Författare:  Fyrop [ tis 11 apr 2017, 20:31 ]
Inläggsrubrik:  Re: Äkta helkonserver

MulenDag skrev:
Jag tror, så mycket att jag lever efter det, att det är så att konserver som står i kyldisken är halvkonserver och konserver som står i rumstemperatur är helkonserver. Oavsett om de har dragring eller ej.

ICA burkkorv och Conserva.de köttkonserver är två exempel på konserver med dragring som klarar sig i rumstemperatur långt förbi bäst-före-datum.

Ett tips i sammanhanget är att ställa glaskonserver upp-och-ned, speciellt sparrisar, de har en tendens att gråna och bli lite slajmiga i den del som sticker upp över vätskeytan efter några år och står de rättvända är det den goda biten (knoppen) som förstörs.

/MD


Låter smart, Jag läste någonstans att man ska göra detta med alla konserver för att förlänga deras hållbarhet. Om jag har förstått det hela rätt så blir konserver inte "farliga att äta" utan bara härsknar och blir väldigt illasmakande, om man förvarar dom för länge.

Författare:  Swedala [ tis 11 apr 2017, 22:46 ]
Inläggsrubrik:  Re: Äkta helkonserver

Vova skrev:
Citera:
Om konservburken har tillslutits och också steriliserats kallas det "helkonserv", om produkten förvaras i hermetiskt tillsluten burk som inte steriliserats kallas det "halvkonserv".


https://sv.wikipedia.org/wiki/Konservburk


Frågan som infinner sig är om man själv kan sterilisera halvkonserver? Tänker närmast på Sibyllas kokkorv som alla i familjen gillar:
Bild

Kallas iofs kylkonserv men antar att det är samma sak som halvkonserv. Den kanske har plast på insidan och därmed är olämplig att värma?

Swedala

Författare:  MulenDag [ tis 11 apr 2017, 22:56 ]
Inläggsrubrik:  Re: Äkta helkonserver

1) Köp en All American Pressure Canner.
2) Köp och töm ett antal Sibylla.
3) Placera dem i glasburkar med vatten och en del salt.
4) Tryckkonservera.
5) Njut av evighetskorvar.

/MD :mrgreen:

Sida 2 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/