Swedish Survivalist
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/

Shoppa loss för 10tkr
https://swedishsurvivalist.egetforum.se/shoppa-loss-for-10tkr-t12423.html
Sida 1 av 2

Författare:  swedishfish [ tis 05 sep 2017, 09:54 ]
Inläggsrubrik:  Shoppa loss för 10tkr

Tänkte lite snabbt köpa ihop ett större matförråd. Bakgrundsfakta: Jag har uppvärmning av boende, värmekälla för matlagning (vedspis), hygien och vatten fixat. Eller åtminstone så jag skulle klara mig ett par månader. Matförrådet är min svagaste punkt just nu bortsett från kärnvapen och liknande som jag skippar för tillfället. Har höns, så finns viss tillgång av föda där. Ska försöka bunkra hönsfoder, typ 100 kg eller mer. Lär väl gå göra nån sorts gröt till människoföda av det om det kniper också.

Grundtanken är att jag vill köpa mat för x tkr - exakt summa oklar men vi säger 10 tkr nu för att det ska gå diskutera. Jag vill kunna ställa det i ett uppvärmt förråd jag har och låta det stå. Fokus är att det inte ska behövas rotereras. Tänker mig att det står 5-10år och sen blir hönsmat och köps nytt. Så prio billigt och hållbart. Min egen idé är följande:
- Salt, ganska stor mängd, tror det vid ett rejält SHTF är bra för att kunna konservera kött som det kan vara stor tillgång på initialt (bönder som måste slakta ut).
- Ris, enkelt tillaga, går lagra relativt länge, billigt (basföda)
- Socker, håller länge som jag förstått det (för konservering av frukt och bär främst)
- Honung, håller typ forever
- Vitamintabletter
- Mjöl? Havregryn? Hur håller det, vilket är bäst välja?
- Matolja - hållbarhet gissel men bra med kalorier. Vilken oljahåller bäst?

Vad ska jag komplettera ytterligare med för mat som står sig?

Tänker även förrådsställda lite småsaker som jag inte har i hemmet i gigantiska mängder men som behövs vid ett längre SHTF.
- Tändstickor
- Tvål
- Diskmedel
- Första förband + värktabletter
- Vattenrening
- Fröer - har odlingar men kan ju vara smart bunkra i frysen med en del extra

Författare:  Nikenik [ tis 05 sep 2017, 10:08 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

Mitt tips är att köpa hel vete och hel havre från någon bonde. Brukar kosta runt 2kr/kg om du hämtar det själv. Då har du både hönsmat och människomat som håller väldigt länge.
Går ju t.ex använda hel havre istället för ris om du inte köper en kvarn för att göra mjöl och gryn, dom är iofs väldigt dyra. Och som du säger, om det bara ska stå och sedan bli hönsmat så.
Med hela korn av vete, havre och korn har du ju också utsäde.

Grön/Gul Såpa funkar till disk,tvätt,städ och hygien.

Ghee /klarifierat smör håller sig minst ett år i rumstemperatur och är gott och användbart. Rätt dyrt dock.

Författare:  MulenDag [ tis 05 sep 2017, 10:49 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

Mjöl, oavsett från vad, är svårare än gryn som är svårare än hela produkter.

Havregryn kan du lagra länge, hittar inte tråden men https://svealanding.wordpress.com/2016/ ... ryn-lange/
Pasta går att lagra länge, jag har ett antal kg liggande sedan flera år, inga problem.
Torkade ärtor, bönor och linser förstås, håller länge.
Rapsolja, helst i glasflaska - men jag själv köper i plast, håller i många år förbi BF-datum om den står mörkt, och någorlunda svalt delar a året. Olivolja har jag sämre erfarenheter av. Köp literförpackningar. Kan även blandas ned till hönsen, vet inte hur mycket.

Jag brukar tänka att man behöver kolhydrater, proteiner, fett, fibrer, mineraler och vitaminer. Du har vitamintabletter, med gryner, pasta, baljväxter - mycket baljväxter, och ris klarar du dig långt. Knäckebröd håller länge om torrt och 5-25 C med sånt har du fibrerna fixade också, om inte baljväxterna räcker.

Problemet som jag uppfattar det är högvärdigt protein och smak. Glöm inte smak! Buljongtärningar, ketchup, kryddor gör allt mindre otäckt.

Praktiska problem när jag lagrar utanför bostaden är att hålla bort fukt och ha tempen mellan 5-25 ungefär samt skadedjur. Möss tar sig igenom mycket. Jag använder mycket smartstoreboxar, några av den sköljtäta sorten för knäcke, mariekex och liknande.

Har du provat att äta hönsmat? Fick jag välja så skulle både hund- och grismat komma före.

/MD

Författare:  James Bonde [ tis 05 sep 2017, 10:50 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

Jag tycker att det är bra att sprida preppandet och inköpen så jämt som möjligt, dvs att ha "allt... :) " för ett par veckor, sedan ett par månader, sex månader, ett år osv.

Har du plats för höns, kan du kanske också ha gris i ett annat läge. Då kan det vara bra att förbereda för det- litteratur, slaktredskap, var och hur du kan inskaffa djuren. Och/ eller ett par getter?

Tvål kan lagras läääänge. Sprit också förstås om man kan hålla fingrarna borta. Kan vara bra bytesvara.

Kanske plantera (fler?) matnyttiga träd och buskar? Själv tittar jag nu på fleråriga växter som man kan plantera lite här och där på tomten.

Författare:  grym [ tis 05 sep 2017, 21:31 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

bönor ärter med, och helsäd och en kvarn
ev majs, speciellt popcornmajs ;)

Författare:  Rafe [ ons 06 sep 2017, 00:21 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

Ris, pasta, bönor, linser, linfrö, hel vete, osv. Torkade produkter som förpackas i syrefri miljö håller väldigt länge.
Mylarpåsar med syreätare i är väl pepper-standard kan man säga.

Författare:  Zombie [ ons 06 sep 2017, 04:00 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

En del kryddor förfars ganska fort och andra kan nog fungera väldigt länge, även om de tappar i smak.

Hur är det med hållbarheten på buljongtärningar? Det är ju fett så det borde inte gå så bra...
MulenDag skrev:
Problemet som jag uppfattar det är högvärdigt protein och smak. Glöm inte smak! Buljongtärningar, ketchup, kryddor gör allt mindre otäckt.

/MD

Författare:  swedishfish [ ons 06 sep 2017, 08:24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

Tack för inputen. Detta gällde främst en ren matlagerkomplettering (kalorier). Fruktträd och andra perenner har jag redan en hel del (15 fruktträd, 10 bärbuskar, sparris, jordärtskockor, kryddor). Kryddor odlar jag även en del genom att egna fröer eller med perenner så där är jag inte så orolig. Har även ett ganska gediget kryddlager i det vanliga köket. Matlagret är främst tänkt ha som basföda innan man fått upp odlingarna i större skala. Har planer på att fixa jordkällaren och varje höst köpa potatis för hela året och på så sätt lagra utsäde/föda, men jordkällaren har rasat så är en del fixa med.

Följande kompletterar jag listan med:
- Havregryn
- Pasta
- Ärtor/bönor av olika slag

Mjöl, hur lagringsbeständigt är det?
Finns det några vettiga konserver som håller länge eller borde hålla länge? Typ tonfisk eller nått sånt?

Hönsmaten som föda var mest en riktigt worst case. Kanske smartare lagra en massa hönsmat för att säkerställa ägg och någon enstaka kyckling, då ramlar det ju åtminstone in lite proteiner den vägen.

Författare:  James Bonde [ ons 06 sep 2017, 08:59 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

swedishfish skrev:
Tack för inputen. Detta gällde främst en ren matlagerkomplettering (kalorier). Fruktträd och andra perenner har jag redan en hel del (15 fruktträd, 10 bärbuskar, sparris, jordärtskockor, kryddor). Kryddor odlar jag även en del genom att egna fröer eller med perenner så där är jag inte så orolig. Har även ett ganska gediget kryddlager i det vanliga köket. Matlagret är främst tänkt ha som basföda innan man fått upp odlingarna i större skala. Har planer på att fixa jordkällaren och varje höst köpa potatis för hela året och på så sätt lagra utsäde/föda, men jordkällaren har rasat så är en del fixa med.

Följande kompletterar jag listan med:
- Havregryn
- Pasta
- Ärtor/bönor av olika slag

Mjöl, hur lagringsbeständigt är det?
Finns det några vettiga konserver som håller länge eller borde hålla länge? Typ tonfisk eller nått sånt?

Hönsmaten som föda var mest en riktigt worst case. Kanske smartare lagra en massa hönsmat för att säkerställa ägg och någon enstaka kyckling, då ramlar det ju åtminstone in lite proteiner den vägen.


Jag har inte testat själv, men jag tror att de flesta konserver går att äta ett hyggligt tag efter bästa före- datum. Det finns en tråd om utgången mat som folk har ätit/ smakat av. Där kanske det finns något att inspireras av. Det finns ju också dyra konserver och frystorkat som håller i typ 25 år.

Mjöl håller väl ca ett år, men jag har använt mjöl ganska långt efter bäst före- datum.

Författare:  MulenDag [ ons 06 sep 2017, 10:46 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

Min tumregel är att alla helkonserver klarar minst BF-datum + 1 år. Det enda som blivit äckligt är konserverade sparrisar i glasburk där delen som sticker upp över vätskeytan i burken grånat och blivit slemmig. Resten av sparrisen funkar dock bra men kokar för säkerhets skull.

Vi äter för närvarande köttkonserver från Conserva.de som är mer än tre år efter BF-datum, utan att koka, mår bra.
Corned beef funkar också, inte smaskigt men håller bra, där är vi på BF + 2 år.

Lidl har en del bra köttkonserver av sorter som inte finns på ICA/Konsum.

Sardiner och makrill håller länge, där tvekar vi inte på BF + 2 år.

Mjöl har jag i originalförpackningar som står i en sköljtät smartstore, där är vi på dryga året efter BF-datum och det funkar fint. Som jag ser det är problemet med mjöl, för bakning då, jästen. Torrjäst klarar BF + 6 månader, sen är det lotteri. Jag brukar hälla upp den i en mugg med ljummet vatten och en sockerbit och låta det stå i en halvtimme eller en timme. Bildas skum på ytan så funkar jästen, annars inte.

Bragokex smakar damm när de legat för länge. Tid varierar men mer än BF + 1 år så ökar risken för dammsmak mycket.

/MD

Författare:  Herman30 [ ons 06 sep 2017, 10:48 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

Om du köper hel säd finns det små kvarnar för hemmabruk att själv mala sitt mjöl.

https://www.google.fi/search?q=Hemmakva ... 12&bih=605

Författare:  MulenDag [ ons 06 sep 2017, 11:00 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

Herman30 skrev:
Om du köper hel säd finns det små kvarnar för hemmabruk att själv mala sitt mjöl.


Inte för att vara vrång av princip men att mala mjöl för hand på en liten kvarn tror jag mest är en hobbygrej. Jag maler mitt kaffe själv och bara att få ihop till 4 personer tar väldigt mycket tid. Har kollat lite på kvarnar själv och kommit fram till två saker: Den ska vara stor och det ska gå att driva den på något annat sätt än med en handvev.

Har någon personlig erfarenhet av en liten spannmålskvarn som funkar utan 220V och som i praktiken funkar att mala 0,5 kg mjöl per dag på är jag tacksam för tips.

/MD

Författare:  mrlowrisk [ ons 06 sep 2017, 11:58 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

MulenDag skrev:
Torrjäst klarar BF + 6 månader, sen är det lotteri. Jag brukar hälla upp den i en mugg med ljummet vatten och en sockerbit och låta det stå i en halvtimme eller en timme. Bildas skum på ytan så funkar jästen, annars inte.
/MD


Jag har nog haft tur med min torrjäst men jag märker bara att den blir lite sämre/långsammare när den går över datumet lite mer. Jag brukar kompensera med en eller två extra teskedar socker i degen men samma mängd jäst.
Kör bara med Jästbolagets torrjäst.

Författare:  swedishfish [ ons 06 sep 2017, 12:37 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

Surdegsgrund nerfryst är väl ok lösning för brödbaket? Bakningen sköter frun men vi har sånt i frysen i alla fall...

Mulen Dag>> Tips på bra smartstore grejor?

Författare:  Herman30 [ ons 06 sep 2017, 13:10 ]
Inläggsrubrik:  Re: Shoppa loss för 10tkr

MulenDag skrev:
Inte för att vara vrång av princip men att mala mjöl för hand på en liten kvarn tror jag mest är en hobbygrej.


:) När apokalypsen och sammanbrottet av civilisationen är här (dvs när du behöver mala själv hemma) så finns det säkert gott om folk i din familj som har all tid i världen att sitta och mala mjöl dagarna i ända.

Sida 1 av 2 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/